• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Őszi panna cotta

2015.11.11.

Őszi panna cotta

Egy igazán különleges desszertet készíthetünk, ha követjük az alábbi receptet. Egy napot mindenképpen állnia kell a hűtőben, így már előző napra tervezzük be a konyhai munkákat, mely elsőre bonyolultnak tűnhet, de egyáltalán nem az.
A megadott hozzávalókból 10 db muffin méretű panna cotta lesz. Egy főre 2 db-ot lehet számolni.

Az őszi történet az alábbi elemekből áll:

  • fahéjas panna cotta karamell öntettel a tetején
  • karamellizált almagolyók
  • diós grillázs
  • almacsipsz

 

Hozzávalók (5 személyre):

a fahéjas panna cottához:

500 ml habtejszín (30 %-os)

1 ek. fahéjas xilit

2 ek. kristálycukor

6 lapzselatin

 

a karamell öntethez:

100 g kristálycukor

45 g vaj

60 ml habtejszín (30 %-os)

 

a karamellizált alma golyókhoz  és grillázshoz:

100 g kristálycukor

3 db alma

1 marék dió

 

az almacsipszhez

1 db alma

 

Elkészítés:

A fahéjas panna cotta elkészítése

1. A tejszínt egy edénybe öntjük. Hozzáadjuk a cukrot és a fahéjas xilittet. Habverővel elkeverjük. Nem kell forrnia, csak legyen elég meleg, ahhoz hogy a cukor elolvadjon benne teljesen. Ez kb. 5-8 percet vesz igénybe.

2. Közben a zselatinlapokat hideg vízben áztatjuk 5 percig. Majd kinyomkodjuk, és a forró tejszínben feloldjuk. Elkeverjük, és az így kapott tejszínt szilikonos muffin formába töltjük, melyek tartását a muffin sütőforma biztosítja.

A muffin sütőformát betesszük a hűtőbe (egy tálcával érdemes letakarni) és egy éjszakán át hűtjük a panna cottákat.

A karamell öntet elkészítése:

1. A cukrot egy nagyobb lábosba vagy serpenyőbe tesszük. A lényeg, hogy egyenletesen el tudjon terülni. Kevergetés nélkül felforrósítjuk. Maximum rázogatni lehet, ha elkeverjük, akkor darabos lesz. Ha már szép színe van, akkor levesszük a tűzről és hozzáadjuk az olvasztott vajat, és elkeverjük a tejszínnel is. Ezután pár percet még főzzük és kész is van.

2. Az öntetet kihűtjük. Hűtőben 2-3 napig is eláll.

A karamellizált almagolyók elkészítése:

1. Az almákat meghámozzuk és egy karalábévájó segítségével golyókat vájunk ki belőle.

2. Újból karamellt készítünk. A cukrot egy nagyobb lábosba vagy serpenyőbe tesszük. A lényeg, hogy egyenletesen el tudjon terülni. Kevergetés nélkül felforrósítjuk. Maximum rázogatni lehet, ha elkeverjük, akkor darabos lesz. Ha már szép színe van, akkor levesszük a tűzről és egy fogpiszkáló segítségével megforgatjuk benne az almagolyókat, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy szilikonos lapra tesszük, hogy a karamell megkeményedjen az almán.

A diós grillázs elkészítése:

1. A maradék karamellt egyenletesen elterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsin vagy szilikonos lapon és durvára vágott dió darabokat szórunk bele.

Az almacsipsz elkészítése:

1.  Az almákat vékonyan felszeleteljük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 100 C fokon 2-3 órán át ropogósra sütjük.

Összeállítás:

Másnap könnyedén leszedjük a szilikonos formát a cottákról és a kihűtött öntettekkel meglocsolva tálaljuk. Az almacsipszet úgy tudjuk a legjobban a cottához illeszteni, ha egy késsel mélyedést vágunk a cottán és ebbe beleállítjuk az almacsipszet.

Karamellizált almagolyókat helyezünk mellé és az apróra tördelt grillázst.

Mentés

Mentés

vissza

Hozzászólások

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!