• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Puha mézeskalács

2014.12.02.

Puha mézeskalács

A kedvenc mézeskalács receptem, mellyel nem kell várni, hogy megpuhuljon. Dobozokban tárolva még hetekig ugyanolyan puha marad, mint sütés után. Elmaradhatatlan sütemény karácsonykor.

Hozzávalók (kb. 70 db-hoz):

125 g margarin

125 g kristálycukor

250 g akácméz

500 g búzafinomliszt

1 csomag mézessütemény fűszerkeverék (Kotányi)

1 zacskó sütőpor

1 evőkanál szódabikarbóna

1 db tojás

4 evőkanál kakaópor

1 ek. őrölt fahéj

 

a díszítéshez:

1 db tojásfehérje

200 g porcukor

1 tk. citromlé

1 doboz dekorgyöngy (Dr. Oetker)

színes dekor toll cukormáz (Dr. Oetker)


Elkészítés:

1. A tésztát már előző nap készítsük el, mert egy éjszakát állnia kell a hűtőben.

Egy kis lábosban melegítsük fel a margarint, a mézet és a cukrot folyamatos kevergetés mellett. Ha a margarin és a cukor is felolvadt, akkor vegyük le a tűzről és tegyük félre.

2. Egy keverőtálba szitáljuk bele a lisztet, a fűszerkeveréket, a sütőport, a szódabikarbónát, a kakaóport, a fahéjat és adjuk hozzá a tojást, majd alaposan keverjük el. Ezután adjuk hozzá a felolvasztott vajas keveréket és alaposan gyúrjuk át az egészet kézzel. A tésztának ragadósnak, nyúlósnak kell lennie. Ekkor még nem lehet vele dolgozni. Ezért tegyük a hűtőbe letakarva legalább egy éjszakára.

3. A tésztát másnap vegyük ki a hűtőből és gyúrjuk át újból. Először még nagyon nehéz vele dolgozni, mivel hideg a tészta. Érdemes 5-10 percet várni vele, hogy felmelegedjen, de a gyúrás közben, a kezünk melegétől is fel fog melegedni és tökéletes állaga lesz. Addig gyúrjuk, amíg szép fényes nem lesz.

4. A tésztát lisztezett gyúródeszkán félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és karácsonyi kiszúrókkal formákat vágunk ki belőle.

5. A formákat előmelegített 180 C fokos sütőben (alsó és felső sütés) kb. 15 percig sütjük. Ez a puhaság egyik titka: a rövid sütési idő. Ha a tésztát vékonyabbra nyújtjuk, akkor 7 perc is elegendő lehet.

6. A díszítéshez a tojásfehérjét egy kevés porcukor hozzáadásával robotgéppel habbá verjük. Mehet bele a citromlé is, és a maradék porcukor apránként adagolva. A jó hab már nehezen keverhető, állaga nagyon sűrű.

Ezt a keveréket töltsük habzsákba vagy nejlonzacskóba, melynek a végét felhasználáskor levágjuk. (Érdemes a zsákot egy hosszú pohárra húzni, mert így kényelmesen bele tudjuk tölteni a habot). A megtöltött habzsákot feszesre tekerjük, és a hűtőbe tesszük minimum 30 percre. Ezzel díszítsük a kisütött mézeskalácsokat. Amíg a hab nem köt meg, addig szórhatunk bele dekorgyöngyöt és mindenféle díszítőelemet.

A mézeskalácsok dobozban tárolva hónapokig is fogyaszthatóak, és kiváló gasztroajándékok is:

vissza

Hozzászólások

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!