Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon!

Földi Rita vagyok, a Life&Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life&Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life&Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Mit főzzek ma?

Vargabéles meggyöntettel

Vargabéles meggyöntettel Konyha: magyar
Fő kategória: desszertek
Étkezés: tízórai, uzsonna
Alkalom: Valentin-nap, húsvét, karácsony, szilveszter, újév, farsang
Elkészítési nehézség: közepes
Elkészítési idő: max. 120 perc

Csontleves májgombóccal

Csontleves májgombóccal Fő kategória: levesek
Étkezés: ebéd
Szezon: téli, szezonfüggetlen
Alkalom: karácsony, újév, húsvét, vasárnapi ebéd
Elkészítési nehézség: közepes
Elkészítési idő: min. 120 perc

Mediterrán csirkemell bazsalikomos sült burgonyával

Mediterrán csirkemell bazsalikomos sült burgonyával Konyha: mediterrán
Fő kategória: szárnyas ételek
Étkezés: ebéd, vacsora
Szezon: téli, szezonfüggetlen, tavaszi, nyári, őszi
Alkalom: vasárnapi ebéd
Elkészítési nehézség: könnyű

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Pál Csárda, Tihany

 

Pál Csárda, Tihany

Halas csodák csárdája

Sokadszorra jártunk a tihanyi Pál Csárdában és ezúttal is ugyanazzal az elégedettséggel távoztunk. Ez végre valóban egy olyan hely, amiről érdemes írni. A Visszhang utca 19. szám alatt lévő csárda magyaros hangulatával és üdítő hűvösségével csalogatja be az arra járó turistákat. A kerthelyiség fölött szőlőlugas nyújtózik lustán, melyet már sok vendég áldhatott szikkasztó nyári napokon.

A csárda 1970 óta családi vállalkozás keretein belül működik. Kevés olyan helyet tudok, ahová, ha egy év múlva is visszamegyek, akkor ugyanaz az íz fogad. A Pál csárda ezen kevés helyek egyike. Körülbelül három éve visszajárunk már ide és bár sok magyaros ízvilágot képviselő étel van az étlapon, én mindig ugyanazt rendelem: fogas filét mandulás panírban kevert salátával. Hozzá pedig egy isteni limonádét. Verhetetlen páros számomra. (Annyira, hogy kikívánkozott egy vers is róla, mely lentebb olvasható.) Nyári melegben nem is ehetne ennél jobbat az ember. A mostani látogatásunkon kevésbé volt meleg, de az éltelek ugyanazt az élményt nyújtották.

Fogas filé mandulás panírban kevert salátával

A fogas teljesen friss volt, a fűszerezése kiváló. A mandulás panír hibátlan volt. A mandula tökéletesen meg volt pirítva, kellően ropogós volt. A kevert saláta önmagában nem igényelt túl nagy kreativitást, de mégis tökéletesen kiegészítette a fogast. A saláta összetevői mind frissek voltak, a paradicsom nem rég lehetett összevágva benne. Egy valami bántotta csak a szememet: a szárított petrezselyemszórás a tányér szélén. Ezt azért már nem kellene erőltetni. Legyen teljesen friss, vagy ha az nincs, akkor inkább ne legyen semmi. De őszintén szólva, ilyen ízeknél ezt zárójelbe tenném csak.

A második étel cigánypecsenye volt paradicsomsalátával.

Cigánypecsenye paradicsomsalátával

Hibátlan ízvilág, gyönyörű tálalás. A lilahagyma mennyiségét talán egy picit túlzónak éreztem, de itt is meggyőzött az íz arról, hogy erről az ételről rosszat mondani nem lehet. A paradicsomsaláta is kiváló volt. Fatányéron érkezett a friss paradicsom.

A harmadik étel pisztráng volt roston egészben vegyes salátaágyon.

Pisztráng  roston egészben vegyes salátaágyon

Egy igazán jól elkészített halcsodáról beszélünk. A pisztráng paprikás lisztbe lehetett mártva és ettől igazán finom, ropogós kérget kapott Az ízletes kéreg alatt pedig omlós és kellően ízes halhús fogadott. Petrezselymes pirított burgonyával volt kiírva az étlapon, de mi salátaágyon szerettük volna látni. Csodás kép fogadott minket a tányéron.

omlós és kellően ízes halhús

A negyedik étel fogas filé volt roston petrezselymes pirított burgonyával. Ennél az ételnél kifejezetten zavart, hogy nem friss petrezselyemben volt átforgatva a burgonya. Itt is jelen volt a retro szárított petrezselyemszórás a tányér szélén, de az ízek elvarázsoltak. A fogas ízletes volt és a pirított burgonya valójában friss petrezselyem nélkül is isteni volt.

Fogas filé roston petrezselymes pirított burgonyával

Az ételek mellett meg kell még említenem a házi limonádét, mely valóságos kincs meleg nyári napokon. Azt hiszem máshol nem ittam még ennyire finom limonádét. Persze itt is zavar, hogy a citrom magját benne hagyják a pohárban, de ezt is el tudom néznem ilyen finom ízek mellett, tudva azt, hogy egy csárdáról beszélünk.

Ami szintén elnézhető, de csekélynél több említést érdemel az a tálalás, a díszítés érdekessége. Fent már írtam a zavaró szárított petrezselyemről, de ami igazán meglepő egy csárdánál, hogy friss petrezselyem helyett, friss bazsalikom levél díszelgett a tányérokon. Nem értettem jelenlétüket ezen magyaros ételeken. De ezt is csak zárójelben írhatom le, mert összességében csodás halas élményekben volt részem. Olyan ízekben, mely kevés helyen van.

A kiszolgálás udvarias és kedves. Számomra fontos tényező, hogy a kutyával érkező vendégeket is szívesen látják. Kétszer mentünk kutyákkal ebédelni, és a kis ebek mind a kétszer előbb kaptak friss vizet, mint mi limonádét. Ezt az odafigyelést nagyon tudom becsülni egy helyben.

Ár-érték arányban megfelelőnek érzem a tihanyi csárdát. Ha nem távoztam volna ilyen elégedetten, akkor azt mondanám, hogy drága. De figyelembe kell venni azt is, hogy egy balatoni turisztikai attrakció mellett lévő csárdáról beszélünk. Számok szintjén: négy főre fizettünk borravalóval együtt 13.000 Ft-ot. A halas ételek 2.700-2.900 Ft-ba kerültek. A cigánypecsenye 2.100 Ft-volt.

Összességében kifejezetten elégedetten távoztam. A szememmel, a gyomrommal és a lelkemmel is jól laktam. Biztos, hogy többször is vissza fogok menni még a tihanyi Pál csárdába.

Hátha más ételüknek is sikerül úgy megihletnie, mint ennek a mandulás paníros fogasnak.

 

A teszt időpontja: 2014. július 10.

 

Pál csárda

8237 Tihany, Visszhang u. 19.

www.palcsarda.hu

 

A fogas és a mandula kalandja

Nem is tudod mennyire üres az életed,

mígnem egyszer csak megtalálod a kedvenc ételed.

Így volt ez nálam is egy balatoni nyaraláson,

Tihanyban, a Visszhang-dombon, nem messze az Apátságtól.

Ott van még most is az a szőlőlugas kis csárda,

panoráma nélkül, de nekem mégis gyomrom sztárja.

Mert ott volt először, és még utána sokadszor,

a fogassal és a mandulával az a forró kalandom.

 

Frissen érkezik és illatával elbódít,

a tányéromon két régi szerető találkozik.

Ott van a ropogós, mosolygós mandula,

látom aranysárga haját, nőiességével csábít.

S ott van az omlós, melankolikus fogas,

íze, külleme mégis oly férfias.

S e kettő ellentét, ha találkozik, mennyei harmónia egyesül,

szerelmük kevert salátaágyon íz gyönyört szül.

 

Szinte belepironkodom, ahogy őket látom,

ez nem egy nyári szerelem, ez örök mámor.

A fogas vadul csókol és a mandula is akarja,

pár csepp citrom kell még e tüzes kalandra.

S ahogy lassan elfogy tányérodról minden falat,

emlékeidben folytatódik tovább ez a különös kapcsolat.

Aztán ahogy egyre több ilyen románcot látsz,

rájössz, hogy már csakis a fogas és a mandula kalandjára vágysz.

Még több gasztro-vers ide kattintva.

 

vissza