Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Örülök, hogy itt vagy!

Földi Rita vagyok, a Life&Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life&Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life&Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Mit főzzek ma?

Zöldfűszeres juhtúróval töltött gombafejek kuszkusszal

Zöldfűszeres juhtúróval töltött gombafejek kuszkusszal Konyha: keleti
Fő kategória: zöldséges ételek
Étkezés: ebéd
Szezon: őszi, téli, szezonfüggetlen, tavaszi, nyári
Elkészítési nehézség: könnyű
Elkészítési idő: max. 30 perc

Fokhagymakrémleves

Fokhagymakrémleves Konyha: magyar
Fő kategória: levesek
Étkezés: ebéd
Szezon: téli, szezonfüggetlen
Alkalom: vasárnapi ebéd, karácsony, szilveszter, újév, farsang
Elkészítési nehézség: könnyű

Alakbarát mézeskalács ízű muffin lenmagliszttel

Alakbarát mézeskalács ízű muffin lenmagliszttel Fő kategória: desszertek
Étkezés: reggeli, tízórai
Szezon: téli
Alkalom: karácsony
Elkészítési nehézség: könnyű
Elkészítési idő: max. 30 perc

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Stég Pizzéria, Tihany

 

Stég Pizzéria, Tihany

Ismét Tihanyban teszteltük a balatoni – ezúttal előszezoni – vendéglátást. A célpont nem volt előre eltervezve. Azért választottuk ezt, mert egyedül itt lehetett cigánypecsenyéhez jutni egész Tihanyban. A teszt végére kiderül, hogy sikerült-e megfelelő helyet választanunk.

A kép forrása:facebook

A történet úgy kezdődött, hogy a párom cigánypecsenyét akart enni az egyik tihanyi kiruccanásunk alkalmával. Ez már eleve meghatározta a tesztelésnél szóba jöhető vendéglátóhelyek típusát. Tudtam, hogy valami csárdát, magyaros vendéglőt kell választani. Nem gondoltam volna, hogy ez ilyen nehéz feladat lesz előszezonban a Balatonon. A legtöbb helyen még étlap sem volt kitéve, jól látszott, hogy a konyha csak limitáltan működött. Valószínűleg a konyhai személyzet nagyobbik része, a szezonális munkatársak még nem érkeztek meg. Egyes helyeken a múlt heti húsvéti fogások (bárány, sonka, tojásos- medvehagymás ételek, stb.) menü lapjával készültek ezen a hétvégén is. Ezt azért az ember húsvét után egy héttel már nem igazán igényli.

Összesen 5 helyet kellett végig járnunk mire végre találtunk egy olyat, ahol bőséges volt a menükínálat és lehetett cigánypecsenyét is kapni. Ez pedig a Stég Pizzéria volt, mely a Kossuth Lajos utca 18. számban található, a központban. A pizzéria vendégtere egyben átjáró is az apátsághoz. Ha a Tihanyi apátság felől közelítjük meg, akkor egy fagylaltozónál kell lemenni, és egyből ott vagyunk ezen a hangulatos helyen. Megfelelően ki van táblázva, könnyen megtalálható.

Már messziről láttuk, hogy az étlapon lesz cigánypecsenye, mivel a vendégtérben, a falon több menükínáló tábla is ki volt helyezve az aktuális kínálattal. Marketing szempontból kitűnő stratégia, mivel az, aki csak áthalad itt az apátsághoz, egyből láthatja, hogy milyen ételekkel várják a vendégeket.

A hely neve szerint alapvetően egy pizzéria, így bőséges pizza választékot találunk az étlapon. A magyaros pizza 1.690 Ft, a sima sonkás 1.390 Ft. A tábla szerint házi készítésűek és kemencében sütöttek. Egy balatoni étteremhez képest igen kedvező áruk van.

Ötféle levesből választhatunk. Van gulyásleves is 990 Ft-ért és húsleves májgombóccal 690 Ft-ért.

 allergéntáblázat van az étlapban, mellyel nem sok helyen találkozhatunk

A frissen sültekből is bőséges a választék. A halételek viszont csak kétféle halra koncentrálódnak: a lazacra és a fogasra. Ezekből 2-2 féle ételt választhatunk.

A desszertkínálat is szegényes: somlói galuskát vagy gesztenyepürét tudunk választani. Bár imádom a somlói galuskát, inkább kihagynám ebben az étteremben, mert ez a két variáció arra utalhat, hogy nincs igazából desszertpálya az étteremben, inkább készen szerzik be ezt a két desszertet. Remélem, tévedek, de most nem akartam ezt letesztelni.

Az olaszos tésztafélékből viszont aránylag bőséges a választék. Nyolcféle tésztát választhatunk, átlagáron 1.500 Ft-ért. Az olaszos tészták nagy kedvenceim a magyaros ételek mellett, így most egy füstölt lazacos-tejszínes tagliatelle-re esett a választásom.

A tészta stílusosan egy mélytányérban érkezett. A díszítés csöppet sem volt szemet gyönyörködtető. Egyáltalán nem fokozta az étvágyamat, nem lakott jól tőle a szemem, mivel a tejszínes tésztámon egy cikk hámozatlan paradicsom díszelgett – szerintem maga sem tudta, hogy mit keres ott. Nem értettem, hogy miért kell egy tejszínes tésztára paradicsomot tenni. A kettő sehogy sem illik egymáshoz. Lehet, hogy a szakács a színekkel szeretett volna játszani, de akkor miért nem friss bazsalikom leveleket választott? Nem olyan nagy dolog manapság már friss bazsalikomot beszerezni. Ha ez az étterem olaszos tésztákkal és pizzákkal készül, akkor igencsak elvárható lenne tőle a friss olaszos fűszernövény jelenléte a konyhában.

De ha épp készlethiány lett volna a bazsalikomból, akkor legalább friss petrezselymet tett volna rá díszítésnek. Az ételben amúgy is volt finomra vágott petrezselyem, így illett volna hozzá. De még akár egy szelet citromot is el tudtam volna képzelni, mely a lazacnak mindig kitűnő kísérője.

Szóval a díszítéssel nem voltam megelégedve. Viszont a tészta állaga nagyon jó volt, tényleg al dente-re sikerült. A tejszínes szósz mennyisége megfelelő volt. Az ízesítésében voltak hiányosságok, mert ha lazac nélkül kóstoltam, akkor ízetlen volt a szósz. Egy kevés szerecsendióval, vagy fehér borssal még megbolondítottam volna. A füstölt lazac viszont kitűnő volt benne. Megfelelő mennyiségben volt jelen, és a tésztával együtt kóstolva kerek egész volt ez a mediterrán tésztaétel. Igaz, nem biztos, hogy szélesmetéltet választottam volna ehhez a lazachoz, talán inkább pennét. Van egy olyan alapszabály, hogy minél sűrűbb és darabosabb a szósz, annál szélesebbnek kell lennie a tésztának. Mivel ezek alkalmasak leginkább arra, hogy megfelelően felvegyék a szószt. Ilyen szempontból a csavart és hullámos tészták a legjobbak. Az alapszabályba a szélesmetélt (tagliatelle) is belefér, de egy próbát megérne a pennével is.

Még egy kicsit a tésztánál maradva, ha nem is pennét választottam volna ehhez a lazacos szószhoz, akkor talán egy spenóttal zöldre színezett tészta színben és ízvilágban is harmonikusabb lett volna, egy kevés reszelt parmezánnal megszórva.

Mindezek ellenére, azt kell, hogy mondjam, hogy rendben volt ez a tészta. Nem kiemelkedően jó, csak jó. Ennyi.

Na de térjünk át a cigánypecsenyére, mert emiatt választottuk ezt a helyet. Azt tudni kell, hogy a párom inkább a karajból készült változatot szereti, annak ellenére, hogy a cigánypecsenye a nagy könyv szerint tarjából készül. Ennél a pontnál már vannak problémák az éttermeknél, mivel a legtöbb helyen az olcsóbb karajból készül a cigánypecsenye (a párom legnagyobb örömére), mely az eddig tesztelt balatoni éttermeknél (Pál csárda, Kerekedi csárda) nagyon jól bevált. Itt, a Stég Pizzériában viszont tarja került a tányérra. A hússal nem is lett volna probléma, csak az ízesítéssel.

Talán a képen is jól látszódik, hogy a húst színes bors réteg borította, a fokhagyma pedig nem egyenletesen volt eloszlatva rajta. Ennek ellenére a hús ízletes lett volna, ha nem cigánypecsenyének rendeljük. Egy fűszeres sült húsnak kitűnő volt, de egy cigánypecsenye nem ilyen fűszerezésű. Két alapvető dolog hiányzott: a fokhagymás íz, mely nem járta át a húst, mivel csak a végén tehették rá és nem pácolták benne. A másik pedig a fűszerpaprika. Viszont volt rajta oda nem illő, frissen őrölt színes bors.  A hús állaga jó volt egyébként, de akárhogy is nézzük, nem sikerült cigánypecsenyét kapnunk.

A rajta lévő szalonna túl vastagra volt vágva, és erről is hiányzott a fűszerpaprika. A mellé tett házi káposztasaláta viszont nagyon finom volt.

A tálalás itt sem nyűgözött le. Egyszerű volt, mint maga az étel. Mi magyarok, hozzá vagyunk szokva a nagy adagokhoz, mely szinte lefolyik a tányérról. Na, itt ez nem valósult meg, és ez ”nagy cigánypecsenye szakértőként” eléggé feltűnt. Az eddig tesztelt helyeken ugyanis két szelet húst adtak, pedig ezeken a helyeken a cigánypecsenye 2.000 Ft alatt volt, itt viszont 2.390 Ft volt (igaz házi káposztasalátával együtt kínálják ennyiért).

A lazacos tagliatelle 1.790 Ft volt, így üdítőkkel együtt 4.920 Ft volt az ebédünk + a borravaló. Ár-érték arányban nem tartom megfelelőnek, mert ennyi pénzért sokkal jobbat várnék. A kiszolgálás viszont nagyon kedves és gyors is. Kutyabarát vendéglátóhely. Jó helyen van és hangulatos is. Viszont a szemem nem lakott jól. Én megfelelőnek tartottam a lazacos tésztámat, tulajdonképpen a gyomrom is jól lakott, de a cigánypecsenyét ezen a helyen el kell felejteni. Lehet, hogy visszatérnék még a pizzájukat megkóstolni, végül is pizzériaként hirdeti magát, így talán abban jobbak lehetnek.

A stég nevet nem értem, mert stég a víz közelében van. Itt viszont még csak rá sem lehet látni a Balatonra, vagy a belső tóra. Jól hangzik a név, de zavaró. Mint ahogyan az is, hogy az étlapon a magyaros, csárdás ételek mellett van két féle gyros tál, pizza, olaszos tészták, néhány halétel és csupán két desszert. A mindenből egy keveset elv nem mindig szokott jól működni, és úgy érzem, hogy ez a Stég pizzériánál is így van.

A teszt időpontja:

2016-04-03.

Stég Pizzéria

8237 Tihany, Kossuth L. u. 18.

http://stegpizzeriatihany.hu

 

vissza