Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon!

Földi Rita vagyok, a Life&Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life&Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life&Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Mit főzzek ma?

Gombával töltött palacsinta rántva

Gombával töltött palacsinta rántva Konyha: magyar
Fő kategória: zöldséges ételek
Étkezés: ebéd
Alkalom: vasárnapi ebéd
Elkészítési nehézség: közepes
Speciális összetevő: húsmentes

Papsipka (túrós batyu)

Papsipka (túrós batyu) Konyha: magyar
Fő kategória: desszertek, vendégvárók
Étkezés: reggeli, tízórai, uzsonna
Szezon: szezonfüggetlen
Alkalom: szilveszter, újév, farsang, húsvét, vasárnapi ebéd, karácsony
Elkészítési idő: max. 60 perc

Korhelyleves

Korhelyleves Konyha: magyar
Fő kategória: levesek
Étkezés: ebéd, vacsora
Szezon: téli
Alkalom: szilveszter, újév
Elkészítési nehézség: könnyű

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Elkészítési idő (perc):
min.:
max.:
Speciális összetevők figyelembe vétele:



Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Ezeket fogyaszd, ha tartósan fogyni szeretnél!

2016.02.15.

Ezeket fogyaszd, ha tartósan fogyni szeretnél!

Akik tartósan meg szeretnének szabadulni 5, 10 vagy több mint 20 kilótól, azok jobb, ha elfelejtik a pár napos, esetleg pár hetes fogyókúrákat. Nekik olyan étrendet kell követniük, melyet könnyedén be tudnak tartani önsanyargatás nélkül, és ennél fogva nem napokig vagy éppen hetekig tudják betartani, hanem sokkal inkább hónapokig, sőt inkább évekig.

Életmódváltás kell!

Tartósan ugyanis nem lehet lefogyni pár hét alatt. A súlyfelesleg sem pár hét alatt alakult ki, hanem évek kelletek hozzá. Hogyan tudnánk eltüntetni pár hét alatt azt, aminek felépüléséhez pár év kellett? A válasz sajnos az, hogy sehogy. Ilyen csak a mesékben van és talán még a televíziós reklámokban, melyek különböző fogyasztó csodaszereket szeretnének eladni.

Nem véletlen, hogy a különböző sztárdiéták is a végén mind csalódással végződnek, súlycsökkenés nélkül. Divatosak, mert azt ígérik, amit mindenki szeretne hallani, hogy egy hét alatt akár 5 kilótól is megszabadulhatsz. Imádunk gyorsan nagy sikereket elérni. Lehetőleg úgy, hogy alig teszünk bele energiát. Ezért elhisszük, hogy ilyen-olyan kapszuláktól le tudunk fogyni. Sajnos ez nem ilyen egyszerű. A sikerért nagyon sokat kell tenni. Nincsenek csoda készítmények. Ne gondoljuk, hogy beveszünk egy kapszulát és anélkül, hogy megváltoztatnánk étkezési szokásainkat fogyni fogunk. Ez kényelmesen hangzik, de sajnos nem igaz.

A gyors módszereknél az elért siker gyenge lábakon áll. Pár nap alatt visszajönnek a kilók. A legtöbb esetben még több is, mint amennyit leadtunk, mert szervezetünk a hirtelen kalóriamegvonás után úgy érzékeli, hogy többet kell raktároznia, nehogy újra energia nélkül maradjon. Felszedünk újabb pár kilót, ráadásul csalódottak is vagyunk, így úgy érezzük, hogy az édességek pótolhatják azokat az érzelmi hiányokat, melyeket a ki nem elégített vágyak okoztak. Magyarul még többet eszünk, arra hivatkozva, hogy megérdemeljük. Majd ha már eltűnik ez a csalódottság, és látunk egy újabb, sokat ígérő diétát valamelyik női magazinban, akkor újra belekezdünk, hátha most sikerülni fog. Pár napig csináljuk, de a végén beleununk, mert túl sok mindenről kell lemondanunk, és pár nap alatt a kilók sem mozdulnak lefelé. Az eredmény újabb plusz kilók. Csak az önbizalmunk van mínuszban.

Hívják ezt jojó effektusnak is. Amikor a kilók lemennek, majd ismét fel, de az eredmény végül mindig többlet lesz.

Ne sanyargasd magad!

Semmilyen önsanyargatást nem tartok megfelelőnek sem a test, sem a lélek számára. Az sem jó, ha valaminek a fogyasztását túlzásba visszük. Ilyen például a híres káposztaleves diéta, melyben napokig káposztalevesen élnek. De ha nem jól csináljuk, akkor a testépítős diéta is a túlzásokról szól, mivel naponta több adag csirke elfogyasztásával járhat. A kilencven napos diétáról nem is beszélve, amiben adott napon csak adott tápanyagot – például csak szénhidrátot – lehet enni. Ezeknél a diétáknál a szervezet egyensúlya felborulhat, a test meggyengül, és valamilyen betegség formájában hívja fel a figyelmet a problémára.


Véleményem szerint a legfontosabb a harmónia, melyet önmagunkban és a táplálkozásunkban is meg kell teremteni. A tápanyagok legyenek egyensúlyban. A túl sok fehérje nem jó, mert hosszú távon káros hatással lehet az egészségre. A csontritkulás, veseelégtelenség stb. esélyét növeli. Ráadásul savassá teheti a szervezetet, így a húsok mellé lúgosító zöldségeket is kell fogyasztani. A túl sok, nem megfelelő szénhidrát zsírraktárakat képez, mellé fehérjét is kell fogyasztanunk. A napokig nem evés, kiéhezteti a szervezetet, utána jóval többet fogyasztunk és hízni fogunk, ahogy visszatérünk a normál étkezéshez. Tehát, mindenben az arany középutat kell megtalálunk, mert ekkor létrejön a harmónia, és a diéta többé nem önsanyargatásról és állandó lemondásról szól, hanem egy élvezhető életmódváltás lesz.

 

Első lépés az ELHATÁROZÁS

Ha az életmódváltás mellett döntünk, akkor a kilóktól tartósan meg tudunk szabadulni. Itt években kell gondolkodnunk, nem pár napos programokban. De ehhez először is elhatározás kell.

Amíg nincs meg ez az erős elhatározás (melyet pont az eddigi rossz tapasztalataink, a sikertelen diéták alapoznak meg), addig nincs értelme belekezdeni a váltásba, mert nem életmódváltás lesz, hanem csak egy pár napos fogyókúra, melynek végén talán még több kilót fog mutatni a mérleg, mint előtte.

Igenis fontosak az ízek, a finom ételekről nem kell lemondani!

Nekem pár évvel ezelőtt meg volt az elhatározás, de amikor elkezdtem az életmódváltást, akkor azt tapasztaltam, hogy a diétás ételek nem elég ízesek, hogy nem nyújtják azt az élvezetet, melyet én mindig is keresek az ételekben. Szinte minden fogyókúrás elmélet azt vallja, hogy nem fontos, hogy élvezd az ízeket, csak az, hogy fogyjál. Ezzel nem tudok egyetérteni. Nekem igen is fontos, sőt talán a legfontosabb. Kipróbáltam jó néhány diétát, de mindegyiket azért hagytam abba, mert észrevettem, hogy az elfogyasztott ételek nem nyújtanak számomra boldogságot. Napokig levert és rosszkedvű voltam. Depresszióm oka pedig csakis az unalmas ízek miatt volt. A gasztronómia fontos szerepet játszik az életemben. Valahogy össze kellett hoznom a kettőt és azt gondolom, hogy nagyon jól sikerült.


Az Enni és Fogyni módszer kifejlesztése

Nem akarok elítélni semmilyen diétát. Minden ember különböző. Valaki könnyedén le tud mondani például a tejtermékekről, valaki pedig nem szeret túl sok húst enni, míg mások húst esznek hússal. Mindenkinek meg kell találnia a saját diétáját. Akinek a testépítős diéta vált be, csinálja azt, aki a paleóra esküszik, az folytassa nyugodtan, mert számára talán az az ideális. A gond az volt, hogy nekem egyik diéta sem jött be. Mindegyikből átvettem azt, ami tetszett, de a saját ízlelőbimbómra akartam kifejleszteni. Változatosan, finom ízekkel, egészségesen és boldogan akartam diétázni, és ez sikerült is. Ez lett az Enni és Fogyni módszer, mellyel kb. fél év alatt 10 kilótól szabadultam meg és a súlyomat azóta is gond nélkül tartani tudom.

 

Mi az alapja a módszernek?

Ha túl sok, vagy nem megfelelő minőségű szénhidrátokat fogyasztasz, azzal megemeled az inzulinszintedet. A magas inzulinszinttel pedig az étvágyad is nagyobb lesz. Az inzulin egy olyan hormon, mely tulajdonképpen a raktározásért felelős. A magas inzulinszint nem teszi lehetővé, hogy elkezdődjön a zsírraktárokból a kiürítés. Mitől lesz magas az inzulinszinted? A sok, nagy adagban fogyasztott rossz minőségű szénhidráttól. Például egy nagy szelet csokitorta elfogyasztásától. Ilyenkor a vérbe nagy mennyiségű vércukor kerül. Az inzulin azért felelős, hogy a vérből eljutassa a vércukrot a megfelelő helyre. De minél nagyobb adagokban kapja a vércukrot és minél többet, annál nehezebb a munkája. Egy idő után, pedig rááll a szervezet arra, hogy a folyamatos magas inzulinszint miatt nem engedélyezi a zsírvesztést, mivel a magas inzulinszint miatt létrejön egy másik enzim is, mely azért felelős, hogy védje a zsírsejteket attól, hogy lebontásukból energiát tudjon nyerni a szervezetünk.

 

Tehát, aki folyamatosan nagy mennyiségű fehér cukrot és fehér lisztet tartalmazó ételeket fogyaszt, az ne számítson zsírvesztésre, mert a szervezete már letiltotta számára. Azért nem megfelelőek ezek az ételek, mert gyorsan bomlanak le glükózzá, ezáltal gyorsan emelik meg a vércukorszintet. Erre a szervezet ellenreakciója az, hogy nagy mennyiségben bocsát ki inzulint, hogy gyorsan el tudja szállítani a vérből a megnövekedett vércukor mennyiséget elsődlegesen az izmokba és a májba. Viszont egy idő után ide már nem fog kelleni több tápanyag, így a felesleg megy a tartalékraktárba és építi a nem éppen esztétikus zsírpárnáinkat.

 

Mit együnk akkor, hogy ne növeljünk, hanem csökkentsük a zsírpárnáinkat?

Én ezeket az alapanyagokat használom a cukor és fehér liszt nélküli sütéshez-főzéshez:

cukor helyett: xilit, eritrit

fehér liszt helyett: zabpehelyliszt, teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

Köretnek: bulgur, kuszkusz, párolt vagy nyers zöldségek

Rágcsálnivalónak: hamlet, olajos magvak, nyers répa, uborka

Süteményhez, zabkásához, joghurtba: finomszemű zabpehely, diabetikus lekvár, zsírszegény kakaópor

Gyors nasinak: puding, diabetikus csoki, kakaós krémmel töltött ostya, natúr joghurt, zsírszegény túró

Salátára vagy tésztára: tonhal, olívaolaj

A fenti szöveges rész részlet az Enni és Fogyni című könyvemből, melyet itt rendelhetsz meg.

vissza