Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon!

Földi Rita vagyok, a Life&Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life&Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life&Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Mit főzzek ma?

Őszi császármorzsa

Őszi császármorzsa Konyha: magyar
Fő kategória: desszertek
Étkezés: reggeli, uzsonna
Szezon: őszi
Elkészítési nehézség: közepes
Elkészítési idő: max. 15 perc

Túrós-sajtos pogácsa

Túrós-sajtos pogácsa Konyha: magyar
Fő kategória: vendégvárók
Étkezés: tízórai, uzsonna
Szezon: szezonfüggetlen
Alkalom: húsvét, karácsony, szilveszter, újév, farsang
Elkészítési nehézség: közepes

Szőlővel töltött sült alma

Szőlővel töltött sült alma Elkészítési idő (perc): 40
Speciális összetevők figyelembe vétele: Vegetáriánus, Gluténmentes
Árszint: olcsó hozzávalók

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Elkészítési idő (perc):
min.:
max.:
Speciális összetevők figyelembe vétele:



Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











A legjobb csárdák a Balatonnál

2016.05.20.

A legjobb csárdák a Balatonnál

Egy korábbi blogbejegyzésemben balatoni fine dining helyeket mutattam be. Most egy nagy gasztronómiai ugrás következik és a balatoni csárdákat veszem górcső alá.

Nem mindenkinek jön be a fine dining. Sokan egy hatalmas adag cigánypecsenyére vagy egy bográcsban készített gulyáslevesre vágynak a balatoni kiruccanásuk során is. Sajnos nagyon nehéz olyan helyeket találni, ahol igazán jól készítik el magyaros ételeinket. Ebben szeretnék egy kicsit a segítségetekre lenni.

 

De előbb nézzük, mi kell egy jó csárdához? A csárda építsen a hagyományos magyar konyhára alapanyagiban és ízeiben is, hangulatában pedig hozzon vissza valamit a régi időkből. Az épület hordozzon hagyományos, vidéki jegyeket és legyen helyük a  régi használati tárgyaknak is. A Balatonnál több ilyet is találhatunk, de a legjobb helyek Balatonfüred környékére összpontosulnak. Csopaktól Tihanyig öt nagyszerű csárdát is találunk.

 

Vígmolnár csárda, Csopak

Ha a 71-es főúton Balatonfüred felé haladunk, nem tudjuk nem észrevenni a vízimalommal rendelkező, nádfedeles csárdát. Az épület az 1950-60-as években a vízimalomhoz, mint lakás tartozott. Nemcsak külsőre őriz valamit a régi időkből, hanem ízei tekintetében is. Búbos kemencéjében házias ízvilággal rendelkező ételek készülnek. Ételkínálata megőrzi a híres magyar konyha jellegét, de szem előtt tartja az egészséges mai ember igényeit is.

Étlapján szerepel halászlé és babgulyás is, csakúgy, mint párolt marha (fehérpecsenye) vadasan zsemlegombóccal és a harcsapaprikás túrós csuszával.

fotók: vigmolnarcsarda.hu


Étlap


Nyitva: egész évben, 12.00-20.00 (hétfő, kedd, csütörtök), 12.00-21.00 (péntek, szombat), 12.00-19.00 (vasárnap)

 

Elérhetőség:

8229 Csopak, Kőkorsó u. 1.

www.vigmolnarcsarda.hu

 

Koloska csárda, Balatonfüred

A balatonfüredi erdő természetvédelmi területén, a Koloska-völgyben található a kirándulók törzshelyének is számító csárda. A hangulatos erdei környezetben szabadban elkészített grill ételeket, bográcsban főzött gulyást is kaphatunk. De az étlapon szerepel még balatoni fogas, kacsasült párolt káposztával, arácsi "bicskás" pecsenye, rablóhús nyárson, libamáj és különféle vadétel-specialitások is.

Az étvágyat és a kellemes hangulatot időnként cigány-muzsika is fokozza.

fotók: koloskacsarda.hu


Étlap

 

Nyitva: márciustól - novemberig

 

Elérhetőség:

8230 Balatonfüred, Koloska-völgy

www.koloskacsarda.hu

 

Baricska csárda, Balatonfüred

A Balatonfüred szívében, jelenleg is művelt szőlőbirtok mellett elhelyezkedő csárda teraszáról kilátás nyílik a Balatonra és a Tihanyi-félszigetre is. Tagja a legkiválóbb vidéki éttermeket tömörítő Stílusos Vidéki Éttermiségnek.

Konyhája a magyar ételkészítés hagyományaira épít, finom és házias ételekkel vár. Étlapján szerepel gulyásleves, cigánypecsenye mangalicatarjából házi steak burgonyával és savanyúsággal és keleméri birkapörkölt juhtúrós sztrapacskával is.

fotók: baricska.hu

Étlap

 

Nyitva: egész évben, 12.00-20.00 (csütörtöktől vasárnapig), hétfőtől szerdáig zárva.

 

Elérhetőség:

8230 Balatonfüred, Baricska dűlő

www.baricska.hu

 

Pál csárda, Tihany

Kevés olyan csárdát tudok, ahová, ha egy év múlva is visszamegyek, akkor ugyanaz az íz fogad. Az 1970 óta családi vállalkozás keretein belül működő Pál csárda ezen kevés helyek egyike. Több éve visszajárok már ide és bár sok magyaros ízvilágot képviselő étel van az étlapon, én mindig ugyanazt rendelem: fogas filét mandulás panírban kevert salátával. Hozzá pedig egy isteni limonádét. Verhetetlen páros számomra. Nyári melegben nem is ehetne ennél jobbat az ember a lustán nyújtózkodó szőlő lugasok árnyékában.

Étteremtesztemet itt olvashatjátok.

 

Nyitva: 10.00-22.00 (tavasztól őszig minden nap)

 

Elérhetőség:

8237 Tihany, Visszhang u. 19.

www.palcsarda.hu

 

 

Ferenc Pince csárda, Tihany

A páratlan balatoni panorámával rendelkező csárda Tihany nyüzsgő központjától távolabb helyezkedik el. Gazdag balatoni halkínálat, halászlé, szürke marhából és mangalicából készült magyaros ételkülönlegességek jellemzik. A kiváló ételek mellé saját készítésű tájjellegű boraikat kínálják.

fotók: ferencpince.hu


Nyitva: 12.00-22.00 (áprilistól novemberig, kedd kivételével minden nap)

 

Elérhetőség:

8237 Tihany Cser-hegy 9.

www.ferencpince.hu

 

Kihagytam valamit?

Segítsetek kiegészíteni a listát! Szerintetek hol vannak még jó csárdák?

Tetszett a cikk? Fejezd ki a ’Tetszik gomb’ megnyomásával és oszd meg az ismerőseiddel is!

Még több balatoni cikk itt.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

vissza