Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Hogyan faragjunk halloween tököt?

 

Hogyan faragjunk halloween tököt?

Tökfaragás 7 lépésben.

Nincs annyira jó kézügyességed, de szeretnél szép töklámpást készíteni? Akkor ezek a tippek igazán neked valóak!

A Halloween tökfaragás nem csak egy amerikai szokás. Október közepétől nálunk is egyre több lakásban, udvaron helyet követelnek maguknak ezek a dekoratív lámpások. Rájöttem egy-két trükkre, amelyekkel azok is szép Halloween tököt faraghatnak, akik kevésbé tudnak jól rajzolni vagy farigcsálni. 

Pontosan mikor van Halloween és honnan ered? Tudd meg innen! 

 Bevásárlólista:

  • Halloween tök 
  • éles kés
  • tökfaragó kiszúró (lásd a lenti képen)
  • kis kés vagy bicska
  • kanál
  • ledes mécses

1. lépés: Tervezés

Nézelődj a neten vagy nézd meg a lenti képeket és találd ki, hogy pontosan milyen tököt szeretnél. Otthoni dekoráció vagy Halloween buli kelléke lesz belőle? Ijesztő vagy vicces mintát szeretnél látni rajta? Inspirálódj és keress mintákat! ”pumpkin template” vagy ”Jack o’ Lantern template” néven sokfélét találsz a neten, de segítségként itt megnézheted a Pinterest összeállításomat is.

2. lépés: Válaszd a legjobb tököt!

A fenti céloknak megfelelően válaszd ki a megfelelő méretű és színű tököt. (Zöld tökből is nagyon jókat lehet készíteni.) Ma már szinte minden nagyobb bevásárlóközpontban vagy a zöldségesnél is beszerezheted.

Arra ügyelj a választásnál, hogy lehetőleg ne legyen rajta semmilyen sérülés, benyomódás. Állítsd az aljára és nézd meg, hogy nem dől-e el! Olyat válassz, melyre rá fog férni az általad kinézett minta.

3. lépés: Előkészületek

Faragás előtt egy vizes ronggyal töröld át a tököt, majd egy száraz ruhával is töröld át még.

Vágd le a tök tetejét egy éles késsel!

Vághatod úgy is mintha csak egy paradicsomot skalpolnál meg, de vághatod kör alakban is, vagy ha ügyesebb vagy, akkor valamilyen mintát is vághatsz bele. A tök nagyon kemény lesz, így ennél a lépésnél mindenképpen szükséged lesz egy éles késre. Úgy vágd le a tetejét, hogy vissza is tudd illeszteni, hiszen ez lesz majd a lámpásod fedője.

Távolítsd el a magokat! Később meg is sütheted kevés sóval és olajjal. (Ha forró vízbe áztatod, akkor könnyedén lejön róla a tökbelső.)

Egy kanál segítségével kapard ki a tököt teljesen. A tökhúst is kapard át azon az oldalon, ahol a minta lesz. Ezzel vékonyabb lesz az a felület, melyet faragni fogsz és könnyebbé is válik a faragás. 

4. lépés: A minta felragasztása és a minta körbeszurkálása

Nyomtasd ki az általad választott mintát és ragaszd rá a tökre! (Érdemes kevés liszttel is átdörzsölni a tököt, hogy jobban rátapadjon a papír.)

fotó

Egy hegyes kiszúróval (mely lehet akár egy csavarhúzó is) szurkáld körbe a minta vonalát!

fotó: Pinterest

Fontos, hogy a körbeszurkálást (vagy pontozást) sűrűn végezd. Ezzel is könnyíted a munkádat. Ha a kiszúrt pontokat összehúzod a kiszúróval, akkor már a fő vonal is készen van, melyet csak körbe kell vágnod.

5. lépés: Vágás, faragás

Távolítsd el a ráragasztott mintát és egy kisebb késsel kezdd el kivágni a kiszúrt részek mentén a tököt. Vágj ki kisebb darabokat, így biztosan nem fog eltörni a tök. Ha például van egy nagyobb szem rész, akkor azt vágd inkább háromfelé, és úgy vedd ki a darabokat, mert így szebb lesz.

Végül igazítsd át egy késsel a fő vonalakat. Vékonyítsd el a tökhúst belülről, így jobban át fog jönni a fény a lámpáson.

6. lépés: Tisztítás

Távolítsd el a faragás során keletkezett darabokat a tök belsejéből és töröld át ismét kívülről is.

7. lépés: Világítsd meg a mesterműved!

Helyezz bele ledes mécsesest! Választhatsz színváltósat is, ezzel máris különlegesebbé tetted a töklámpásodat.

+1 tipp

Lakásban nem fog sokáig szép lenni a tök. Pár nap után tedd ki hűvösre, vagy eleve kint helyezd el az erkélyen vagy az ajtó előtt. Ha melegen tartod, akkor hamar meg fog penészedni. Viszont, ha hajlakkal befújod, akkor késleltethetted a romlást.

A tökfaragás köré szervezhetsz egy családi napot is, vagy meghívhatod barátaidat is, ahol valami tökös finomság is előkerülhet a sütőből. Együtt vagy akár egyedül is nagyon jó móka a tökfaragás. Én minden évben több Halloween tököt is készítek, melyek lámpásként hangulatos fényekkel töltik meg az őszi esteket. 

Eddig ezeket a tököket készítettem:

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!