Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Mit ünneplünk valójában Halloweenkor?

 

Mit ünneplünk valójában Halloweenkor?

Töklámpások, ijesztő jelmezek, cukorkakérés. Honnan erednek ezek az október végi szokások és mi a jelentésük? Unalmas számok helyett érdekes tények következnek és annak a tévhitnek az eloszlatása, hogy a Halloween egyenlő a Mindenszentekkel.

Sokan azt gondolják, hogy eredendően egy amerikai ünnepről van szó, de az igazság az, hogy a Halloween gyökerei egészen a kelta korokra vezethetőek vissza. Elsőként az angolszász országokban terjedt el igazán és a kivándorlók által jutott el Észak-Amerikába is, ahol kiteljesedett és a kultúra részévé vált. Később a világ számos részén átvették a szokásokat, így mára már Magyarországon is igen népszerű, annak ellenére, hogy sokan nem is tudják, hogy pontosan mit ünneplünk ilyenkor. Összekeverik a Mindenszentekkel, pedig a Halloween és a Mindenszentek nem ugyanaz.

 A szó eredete     

A halloween szó a Mindenszentek előestéjét jelenti, amely az angol “All Hallows Eve” kifejezés rövidített alakjából alakult ki.

Pontosan mikor van Halloween és honnan ered? 

Október 31-ének éjszakáját hívjuk Halloween-nek, melynek eredete a kelta időkig nyúlik vissza. A kelták nagy jelentőséget tulajdonítottak az évszakoknak. Egyik legszentebb ünnepük a napisten tiszteletére rendezett Samhain volt. November 1-ével kezdetét veszi a sötét és hideg tél. Előestéjén, azaz október 31-én a hitük szerint a napisten a halál és sötétség fogságába kerül és a halottak lelkei ezen az éjjel a holtak birodalmába vándorolnak. Ételeket és állatokat áldoztak ilyenkor, annak érdekében, hogy távol tartsák maguktól az ilyenkor kószáló szellemeket és megkönnyítsék a vándorlásukat.

Amikor a rómaiak elfoglalták az angolszász területeket, akkor ezek a kelta szokások keveredtek a római hagyományokkal. Később a kereszténység terjedésével pedig a római katolikus egyház által tartott Mindenszentek és Halottak napja ünnepkörbe is beépültek.

Úgy tartották, hogy a hónap utolsó napja a legvékonyabb választóvonal a holtak és az élők világa között és az eltávozott lelkek ezen a napon útra kelnek és megpróbálnak visszatérni az élők világába.

Ezt egyrészt tűzgyújtással, felvonulással ünnepelték, másrészt fontos volt, hogy a szellemeket megtévesszék, és távol tartsák otthonuktól. Ezért az otthonukban eloltották a tüzet, hogy ne legyen barátságos légkör a szellemeknek. Ők pedig az utcára vonultak ijesztő jelmezekbe öltözve, lámpásokkal.

Miért a töklámpás a főbb jelképe? 

A Halloween legfőbb jelképe a töklámpás lett. Az angolul Jack-o’-lantern nevet viselő lámpás egy részeges, haszontalan életet élő, Jack nevű fickóról kapta a nevét, akinek – az ír legenda szerint – sikerült megtréfálnia magát az ördögöt is. Ezért halálakor sem a mennyországba, sem a pokolba nem juthatott be. Viszont egy izzó széndarabot magával vihetett a pokol tüzéből, hogy ne kelljen vaksötétben kóborolnia. A lángokat egy takarmányrépából (marharépa) kivájt mécsesbe zárta. Ezt a takarmányrépát az amerikaiak később a látványosabb, kerek formájú tökre cserélték.

A tök a mulandóság jelképe, mivel gyorsan nő, de hamar elhervad.

“Csokit vagy csalunk!” 

Az idők folyamán a szellemek elijesztése céljából való utcai felvonulásokból a legnépszerűbb az az amerikai szokás lett, melyben gyerekek ijesztő jelmezekben házról-házra járnak és a“Trick or treat!” (szabadon fordítva “Csokit vagy csalunk!”) felkiáltással édességet kérnek azért, hogy ne kövessenek el csínytevéseket.

Fotó

Halloween, Mindenszentek, Halottak napja

Halloween

Október 31-ének éjjele, amikor a rossz, ártó szellemek elkerülése, megtévesztése babonájából (kelta hagyományok szerint) ijesztő jelmezekben az utcára vonulnak.

Mindenszentek

November 1. A katolikus keresztény egyház saját ünnepe, melynek kialakulásában szerepet játszottak a kelta szokások is. Ez a nap már nem a rossz szellemekről szól. III. Gergely pápa “a Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek” emléknapjaként hozta létre az ünnepet, mely később IV. Gergely pápa döntése értelmében került november első napjára.

Halottak napja

November 2-án a katolikus egyház megemlékezik minden elhunytról, de különösképpen “a tisztulás állapotában levő szenvedő lelkekről”.

A Halloween magyar megfelelője tehát nem a Mindenszentek és eredendően nem egy amerikai ünnepről van szó. Igaz, a tengerentúl sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak ennek az éjszakának és már egy egész iparág épült rá. Magyarországon talán soha nem fog ekkora ünnepé válni ez a nap. Ugyanakkor az ország egyre több pontján tartanak Halloween programokat, töklámpás felvonulásokat, tökfaragó szépségversenyt és tökös ételek kóstolóját.

Talán tényleg elijeszti az ártó szellemet a töklámpás. De ha mégsem, akkor is kiváló dekoráció készülhet belőle. Készíts te is Halloween tököt! Itt találhatsz hozzá tippeket.

Ilyen egyszerűen készíthetsz Halloween töklámpást!

Ilyen egyszerűen készíthetsz Halloween töklámpást! Nincs annyira jó kézügyességed, de szeretnél szép töklámpást készíteni? Akkor ezek a tippek ...

Halloween ide vagy oda, október utolsó napját töltsük vidáman! Űzzük el a rosszkedvet, ünnepeljük az ősz utolsó napját egy olyan programmal, mely közel áll a szívünkhöz. Mindegy, hogy ez a program tökfaragás vagy egy tökös buli. Akár lehet ez a nap egy vidám családi nap is, amikor együtt vagytok és minőségi időt tölthettek egymással.

Szerző: Földi Rita  | Forrás (szöveg)

fotók: Pixabay


vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!