Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Csirkemell Wellington módra vajban sült fahéjas körtével és zellerkrémmel

2013.12.15.

Csirkemell Wellington módra vajban sült fahéjas körtével és zellerkrémmel

Nem igazán szeretem az olyan ételeket, melyek édeset és sósat is tartalmaznak egyszerre. Ez az étel viszont valamiért mégis a kedvenceim közé tartozik. Ugyanis egyszerű hozzávalók felhasználásával készül, csupán az anyagok saját ízét hangsúlyozzuk ki, és párosítjuk valami teljesen mással. A közös nevező mindegyikben a vaj, így bár különbözőek, mégis jól megértik egymást.
Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók (4 személyre):

A csirkéhez:

3 db filézett csirkemell

7 db csiperkegomba

1 db vöröshagyma

2 db tojás

1 csomó petrezselyemzöld

vaj a sütéshez

liszt

őrölt fekete bors

fűszernövények

500 g vajas tészta (mirelit is jó)

olívaolaj

 

A zellerkrémhez:

1 db vöröshagyma

1 db zeller

2 evőkanál vaj

4 dl tej

só és cukor ízlés szerint

 

A vajban sült fahéjas körtéhez

2 db körte

3 db egész fahéj

1 evőkanál szegfűszeg

kb. 8 evőkanál cukor  és 2 zacskó vaníliás cukor (aki édesebben szereti,tehet bele többet is)

2 l víz

1 citrom leve

vaj a sütéshez

 

A vajas burgonyához

burgonya

vaj

 

Elkészítés:

1. A csirkemellet megtisztítjuk és sóval, borssal bedörzsöljük. Mozsárban olívaolajjal összekevert fűszernövényekkel (pl. zsálya, kakukkfű), vagy száraz fűszerekkel bedörzsöljük és állni hagyjuk. Egy éjszakát is állhat a hűtőben.

2. Elkészítjük a fahéjas körtét. 2 liter vizet felteszünk főzni. Beletesszük a fahéjat, a cukrot, a citrom levét és a szegfűszeget (utóbbit érdemes szűrőbe tenni, hogy a végén könnyedén kitudjuk szedni belőle). 30 percig intenzíven forraljuk és kb. felére redukáljuk a folyadékot, így az ízek is sokkal erősebbek lesznek.

Ha elforraltuk a felét, akkor tegyük bele a felszeletelt körtét. Ha a körte érettebb, akkor 5-7 perc után megpuhul. Ekkor vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni a saját levében. Ne öntsük le róla a levet. Hidegen kitűnő kompótnak is.

3. A zellerkrém elkészítéséhez egy zellert kockázzunk fel. Egy lábosban finomra vágott vöröshagymát dinsztelünk kevés vajon, és erre tesszük rá a zellert. Sózzuk és egy rövid ideig pirítjuk. Majd megszórjuk cukorral és felöntjük forró tejjel. A tejben puhára fűzzük. Végül botmixerrel krémes állagúra keverjük egy kevés vaj hozzáadásával (egy kevés tejszínt is adhatunk hozzá-ettől még krémesebb lesz).

4. A burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük és felszeleteljük (süteményformával szúrjunk ki csillagokat is a díszítéshez), majd félretesszük.

5. A gombák feléből 8 db szeletet vágunk. Őrölt borssal megszórjuk, meglocsoljuk olívaolajjal és állni hagyjuk.

6. A csirkét kivesszük a hűtőből, és ha már szobahőmérsékletű, akkor egy serpenyőben kevés vajon megpirítjuk minden oldalát. Itt újra sózzuk és őrölt fekete borsot is teszünk rá. Kivesszük, és szalonnával betekerjük, majd ismét visszatesszük a serpenyőbe és a szalonnát is ropogósra sütjük. Kivesszük és félretesszük.

7. A serpenyőben maradt anyagokból pecsenyelevet készítünk. Úgy, hogy felforrósítjuk a visszamaradt zsiradékot, és kevés liszttel megszórjuk. Elkeverjük, és rövid ideig pirítjuk, majd kevés forró vízzel felöntjük, és mártás sűrűségűre forraljuk. Ha kész, rakjuk félre.

8. Elkészítjük a gombás pépet. Ehhez a megtisztított gombát lereszeljük, a hagymát és a petrezselymet pedig apróra vágjuk. Vajon megdinszteljük a hagymát, rátesszük a gombát. Sózzuk, borsozzuk, majd ha elfőtte a levét, akkor megszórjuk a petrezselyemmel. Kis ideig pirítjuk és egy kevés liszttel megszórjuk, majd egy egész tojást keverünk bele.

9. A gombás péppel bevonjuk a szalonnába göngyölt csirkemellet és hagyjuk kihűlni.

10. A vajas tésztát kinyújtjuk és beburkoljuk vele a csirkét. A tésztaszélek találkozását felvert tojással lekenjük, hogy sütéskor ne nyíljon szét. A tetejét tojássárgájával lekenjük, és több helyen megszurkáljuk, hogy a képződő gőzök el tudjanak távozni.  Tepsibe tesszük, és kevés vajat teszünk még alá, majd előmelegített sütőbe 180 fokon kb. 35 percig sütjük.

Ha kész, akkor felvágás előtt pihentessük min. 15 percig.

11. Amíg a hús sül, addig elkészítjük a köretet. Ehhez egy serpenyőben először az olajban eltett gombát sütjük meg. Nem kell hozzá több olajat adni, elég annyi, amennyi a gombáról lecsepeg. A gombákat sóval, őrölt fekete borssal megszórjuk és mindkét oldalát pirosra sütjük, majd kivesszük.

Ugyanebben a serpenyőben egy kevés vaj hozzáadásával megsütjük a szeletekre vágott burgonyát. Mindkét oldalát pirosra sütjük,sózzuk, majd kivesszük.

Elővesszük a jól lehűtött körténket. Lecsepegtetjük és vajon serpenyőben megsütjük.

Tálaláskor a húst felszeleteljük, meglocsoljuk a pecsenyelével és mellé tesszük a sült burgonyát, a sült gombát, a körtét és a zellerkrémet.

 

vissza

Hozzászólások