Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Örülök, hogy itt vagy!

Földi Rita vagyok, a Life&Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life&Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life&Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Mit főzzek ma?

Cékla történet

Cékla történet Konyha: mediterrán
Fő kategória: előételek
Étkezés: ebéd, vacsora
Szezon: téli
Alkalom: karácsony, szilveszter, újév, farsang, Valentin-nap
Elkészítési nehézség: könnyű

Fokhagymás rakott pulykamell cukkínivel és bulgurral (alakbarát)

Fokhagymás rakott pulykamell cukkínivel és bulgurral (alakbarát) Fő kategória: szárnyas ételek
Étkezés: ebéd
Szezon: szezonfüggetlen
Alkalom: vasárnapi ebéd
Elkészítési nehézség: könnyű
Elkészítési idő: max. 60 perc

Vargabéles meggyöntettel

Vargabéles meggyöntettel Konyha: magyar
Fő kategória: desszertek
Étkezés: tízórai, uzsonna
Alkalom: Valentin-nap, húsvét, karácsony, szilveszter, újév, farsang
Elkészítési nehézség: közepes
Elkészítési idő: max. 120 perc

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Kolozsvári töltött káposzta

2013.12.02.

Kolozsvári töltött káposzta

A ”sima” töltött káposztától megkülönbözteti,hogy Kolozsvári szalonnát, debreceni kolbászt (mindkettő füstölten az igazi), és valamilyen sült húst (pl.: sertéskarajt) is tartalmaz. Sokáig eltartható és kitűnő karácsonyra is. Sokáig eltartható és kitűnő karácsonyra is.

A képen látható Kolozsvári töltött káposzta bográcsban készült 20 személyre.

Hozzávalók (kb. 20 személyre):

5 kg savanyú káposzta

1 kg savanyúkáposzta-levél

2 kg darált sertéshús

0,5 kg rizs

2 szelet tarja és 4 szelet sertéskaraj, vagy más sertés hús (a legjobb valamilyen csontosat választani pl.: oldalas)

6-7 db debreceni kolbász

1 kg kolozsvári füstölt szalonna és 1 kg más zsírosabb szalonna (pl.: kenyérszalonna)

4 db tojás

5 db vöröshagyma

2 egész fej fokhagyma

5 evőkanál fűszerpaprika

5 evőkanál sertészsír

3 evőkanál őrölt feketebors

4 evőkanál őrölt köménymag

5 evőkanál morzsolt majoránna

5 db babérlevél

3 db paradicsom

2 db zöldpaprika

víz

alaplé (vagy maradék marhahúsleves, de olyan lé is nagyon jó, amiben valamilyen füstölt húst főztünk pl.: füstölt sonka leve)

a tálaláshoz: tejföl


Elkészítés:

1. A zsírosabb szalonnát apró kockákra vágjuk és egy serpenyőben ropogósra sütjük. Kiszedjük a zsiradékból és félretesszük. A visszamaradt zsírban megdinszteljük a szintén apróra vágott vöröshagymát (2 db hagymát).

2. A darált húst egy nagyobb keverőtálba tesszük és hozzáadjuk a sült szalonnát, a megdinsztelt hagymát, a fokhagyma felét összezúzva, és a következő fűszereket: só, őrölt feketebors, őrölt köménymag, fűszerpaprika, morzsolt majoránna. Hozzáadjuk a 4 egész tojást és az átmosott, átválogatott majd leszűrt rizst. (Erdélyben csombort is tesznek bele).

Ezt a keveréket jól összedolgozzuk.

3. A káposztalevelekből kivágjuk a vastagabb rostokat és egy gombócnyi tölteléket teszünk a levélre a darált húsból, majd két végét betűrve felgöngyöljük.

4. A kolozsvári szalonna felét felkockázzuk és a maradék vöröshagymával, fokhagymával együtt megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott paprikát és paradicsomot. Ha ez a lecsós alap egy kissé összeseik, akkor levesszük a tűzről és félretesszük.

5. A hússzeleteket megmossuk, megtisztítjuk, majd lecsepegtetjük. Sóval és őrölt fekete borssal fűszerezzük, majd kevés sertészsíron mindkét oldalát pirosra sütjük. A megsült húsokat kivesszük és félretesszük.

6. Egy nagyobb lábasba (vagy bográcsba) olvasztott zsírt teszünk, erre rakjuk a sült hús szeleteket.

Majd egy réteg káposzta (az összes káposzta 2/3-ad része) következik. Erre teszünk néhány kanállal a lecsós alapból, és rátesszük a káposztalevelekbe csomagolt töltelékeket és a babérleveleket.

Még egy réteg lecsós alap, és a tejére rátesszük a maradék káposztát. Lenyomkodjuk és felöntjük annyi folyadékkal, hogy majdnem ellepje.

Fedővel letakarva lassú tűzön, az edényt időnként rázogatva kb. 3 óra alatt készre főzzük.

Az utolsó fél órában tegyük bele a megpucolt debrecenit, melyet, ha megfőtt vegyük ki és bevagdosás után süssünk meg egy serpenyőben.

A maradék szalonnából csináljunk kakastaréjt.

Csinálhatunk hozzá egy zsemleszínű rántást vagy tejfölös habarást is. Ekkor a töltelékeket vegyük ki, és rántással vagy habarással együtt forraljuk át maradék káposztát.

Tálalás: a forró aprókáposztát a tálra merjük, ráhelyezzük a tölteléket, mellé a sült debrecenit és fűszerpaprikába mártott sült szalonnát. Felmelegített tejföllel meglocsoljuk.

vissza

Hozzászólások