2014.03.17.
Egy kicsit különc lencsesaláta recept az isteni bulgurral.
Hozzávalók (4 személyre):
15 dkg lencse
só
2 db babérlevél
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
5 csokor petrezselyem
1 bögre bulgur
2 bögre víz
6-8 szál újhagyma
4 nagy paradicsom
só
őrölt feketebors
őrölt kömény
1 citrom leve (lime a legjobb)
olívaolaj
Elkészítés:
1. A vizet felforraljuk egy lábosban, majd ha már felforrt elzárjuk és beletesszük bulgurt és egy kevés sót. Lefedjük, és időnként megkeverjük. Kb. 25 perc kell neki, hogy megpuhuljon.
2. A lencsét megmossuk, átválogatjuk és áztatjuk (ha lehetséges 3-4 órán keresztül) hideg vízben, úgy hogy közben többször átmossuk. Így a főzési idő jelentősen lecsökken.
Új vízben feltesszük főzni sóval, babérlevéllel, félbevágott vöröshagymával és fokhagymával.
A kész lencsét kiszedjük, lecsepegtetjük.
3. A petrezselymet apróra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk. A paradicsomot apró kockákra vágjuk. Összekeverjük sóval, borssal, őrölt köménnyel. Citromlével és olívaolajjal ízesítjük. Végül belekeverjük a megfőtt, kihűlt bulgurt és a lencsét.
Jobb íze lesz, ha egy kicsit állni hagyjuk a hűtőben.