Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Alföldi gulyásleves recept csipetkével

2013.11.18.

Alföldi gulyásleves recept csipetkével

Isteni finom, magyar leves a hétköznapokra!

A gulyáslevest nagyon sokféleképpen el lehet készíteni. Talán a legelterjedtebb változat az alföldi gulyás. Ebben apró kockára vágott vegyes zöldség is van. Ezzel ellentétben a ”sima” gulyásleveses csak burgonyát tartalmaz.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 0,5 kg marhahús

Igazából marhalábszár vagy marhanyak a legjobb a gulyáslevesnek. Én viszont nem rajongok a marhahúsért. Sokkal jobban szeretem, ha a gulyás sertéscombból készül. Igaz, így nem is lesz olyan szép színe a levesnek, viszont egy kicsit light-osabb (tehát nem kell utána olyan sokat futni).

Csinálhatjuk többféle húsból is. ”A legenda szerint” a legjobb gulyás háromféle húsból (marha, sertés, birka) készül.

  • 2 evőkanál olívaolaj (eredetileg házi zsír kellene hozzá, de ez nekem nem fér bele a diétámba) 

  • 2 nagyobb vöröshagyma

  • 2 evőkanál pirospaprika

  • őrölt fekete bors

  • őrölt köménymag

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 db kisebb tv paprika

  • 1 db paradicsom

  • kevés erős paprika vagy Erős Pista

  • fél zeller (a leveléből is kell egy kevés)

  • 2 db sárgarépa

  • 2 db petrezselyemgyökér

  • 3 db burgonya

Elkészítés

1. A vöröshagymát vágd apró kockákra. A húst vágd 1 cm-es kockákra. A paprikát és a paradicsomot is vágd  hasonló méretű kockákra.

2. Egy fedeles lábosba öntsd bele az olajat, erre tedd a finomra vágott vöröshagymát. Párold, majd add hozzá a kockázott paprikát. Ha a paprika és a hagyma is kiengedte és elfőtte a levét, és csak a zsiradék maradt, akkor a tűzről levéve  szórd bele a fűszerpaprikát. Keverd el, majd kevés vízzel öntsd fel. Fűszerezd sóval, borssal, őrölt köménymaggal. Add hozzá a paradicsomot, és tedd vissza a tűzhelyre. Forrad fel a levet, majd tedd bele a húst.

Sózd meg, adj hozzá zúzott fokhagymát és a legnagyobb hőfokon pirítsd. Minden pörkölt alapja az, hogy előbb lepirítsuk a húst, majd kevés vizet adjunk hozzá, és ezt többször ismételjük meg. Így lesz szaftos a pörkölt.

3. Ameddig puhul a hús, addig készítsd elő a zöldségeket. A megtisztított zöldségeket vágd kockákra. 

4. Ha a hús megpuhult, akkor még egyszer pirítsd le, és tedd bele a kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, burgonyát.  Kevés só és őrölt köménymag mehet még rá. Az egészet gyakori kevergetéssel a burgonya ”üvegesedéséig” pirítsd.

5. Végül öntsd fel vízzel és forrald készre. Tegyél a levesbe egy kevés zeller zöldet is, ha már felöntötted vízzel.

Ízlés szerint tehetsz bele erős paprikát vagy erős Pistát a végén.

A gulyásleves csipetkével az igazi. A csipetkét csak akkor főzd bele a levesbe, ha néhány órán belül elfogyasztod az összes levest. Ellenkező esetben mindig külön sós vízben főzd meg, és csak a tálaláskor adagold a levesbe. Vigyázz, hogy ne hűtsd le a levest a csipetkével.

Csipetke

120 g liszt

10 g só

1 db tojás

A tésztát keményre gyúrjuk és a tenyerünkbe véve a szélét meglapítjuk. Így csipkedünk belőle apró darabokat, melyeket elsodrunk gabonaszem formájúra.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!