Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Örülök, hogy itt vagy!

Földi Rita vagyok, a Life&Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life&Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life&Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Mit főzzek ma?

Gluténmentes csokis sütemény 3 perc alatt

Gluténmentes csokis sütemény 3 perc alatt Fő kategória: desszertek
Étkezés: tízórai, uzsonna
Elkészítési nehézség: könnyű
Elkészítési idő: max. 15 perc
Speciális összetevő: fehér cukor mentes, fehér liszt mentes, gluténmentes, húsmentes
Népszerű témák: Enni és Fogyni módszer, diétás nassolnivaló, villámgyors receptek elfoglalt embereknek

Ponty halászlé

Ponty halászlé Konyha: magyar
Fő kategória: levesek
Étkezés: ebéd, vacsora
Szezon: téli, szezonfüggetlen
Alkalom: karácsony
Elkészítési nehézség: közepes

Borban sült zöldségek

Borban sült zöldségek Fő kategória: köret
Étkezés: ebéd, vacsora
Szezon: szezonfüggetlen
Alkalom: karácsony, szilveszter, újév, szüret, Márton-nap, vasárnapi ebéd
Elkészítési nehézség: könnyű
Elkészítési idő: max. 30 perc

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Csontleves májgombóccal

2014.09.22.

Csontleves májgombóccal

Egy igazi vasárnapi ebéd sok helyen elképzelhetetlen húsleves nélkül. Egy ízletes májgombóc pedig igazán fel tudja dobni a már jól megszokott csontlevest. Csontlevest készíthetünk bármilyen csontból (marha, sertés stb.). Én most oldalast vettem hozzá, csakhogy extra húsos legyen a leves. De választhatunk velős marhacsontot is, így az előétel is meg van egy kis velős pirítóssal.

Hozzávalók (6-8 személyre):

500 g sertésoldalas

2 db vöröshagyma

1 db fokhagyma

1 tk. egész bors

1 tk egész köménymag

3 db szegfűszeg vagy szegfűbors

3 db sárgarépa

2 db petrezselyemgyökér

1 db kisebb karalábé

1 db kisebb zeller

1 csomó petrezselyemzöld

1 db kelkáposzta levél

1 db paprika

1 db paradicsom

5 l hideg víz

 

májgombóc:

15 dkg csirkemáj

1 db szikkadt zsemle

1 db tojás

1 tk. étolaj

1 kis fej vöröshagyma

1 csomó petrezselyemzöld

őrölt fekete bors

1 tk. majoránna

6 ek. zsemlemorzsa

Elkészítés:

1. A húst megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd egy fazékba tesszük. Ha csonttal dolgozzunk, akkor feldaraboljuk (vagy a hentessel feldaraboltatjuk) és leforrázzuk. Ha velős csontot vettünk, akkor a két végét sózzuk be, hogy ne jöjjön ki belőle a velő. Hideg vízzel felöntjük és felforraljuk. Megsózzuk és a forráskor képződő habot szűrőkanállal leszedjük.

Ezután már nem szabad forralni, csak gyöngyözve forrjon a leves.

2. A megmosott, héjas vöröshagymát, fokhagymát félbevágjuk, és száraz serpenyőben megpirítjuk a vágási felületnél, majd beletesszük a levesbe.

Egy tea tojást megtöltünk a következő fűszerekkel: egész bors, egész köménymag,  egész szegfűszeg vagy szegfűbors. (Ha nincs tea tojásunk, akkor közvetlenül a levesbe is tehetjük a fűszereket.) Lassú gyöngyöző forralással főzzük kb. 1 órán át.

3. Egy óra múlva beletesszük a megtisztított zöldségeket. A paprikát, paradicsomot és petrezselyemzöldet egészben tegyük bele, a többit nagyobb darabokra vágva. Szüksége esetén még sózunk, de ügyeljünk arra, hogy a májgombóc belefőzésével is fog még ízt kapni a leves. Összesen kb. 3 órát főzzük a levest (de ez függ attól is, hogy milyen húst/csontot választottunk).

4. Ezalatt elkészítjük a májgombócot. A zsemlét vízbe vagy tejbe (lehet a kettő keveréke is) áztatjuk.

5. Egy kevés étolajban aranybarnára pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zöldpetrezselymet és pár percig tovább melegítjük. Hozzáadjuk vízbe/tejbe áztatott, majd kinyomkodott zsemléhez.

6. A májat megmossuk, a hártyát eltávolítjuk, majd apró kockára vágjuk és ezt is a zsemléhez adjuk. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk majoránnával. Majd az egészet átöntjük egy aprítógépbe vagy turmixgépbe és apróra daraboljuk. Hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát és alaposan elkeverjük, majd 15 percre hűtőbe tesszük.

7. Belefőzzük a májgombócot is a levesbe, vagy külön kiszedünk a levesből és úgy főzzük meg (de a végén öntsük vissza a levet a többihez, mert ez sokkal fűszeresebb). Két kávéskanál segítségével kb. 2 cm-es gombócokat formázunk (nem nagyon duzzad meg). A masszának sűrűnek kell lennie, de nem annyira, hogy kemény gombócokat formázzunk. Ha túl lágy, akkor adjunk hozzá még zsemlemorzsát. Gyöngyözve forrjon a leves, így 10 perc elég neki. Ha kész, akkor szűrőkanállal kiszedjük, és tálalásig melegen tartjuk.

8. Ha a leves elkészült, akkor legalább 30 percet pihentetjük, majd átszűrjük.

Tálalásnál adjunk hozzá még kifőzött csigatésztát is, és a leves tetejét szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.

 

Mentés

vissza

Hozzászólások