Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Örülök, hogy itt vagy!

Földi Rita vagyok, a Life&Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life&Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life&Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Mit főzzek ma?

Korhelyleves

Korhelyleves Konyha: magyar
Fő kategória: levesek
Étkezés: ebéd, vacsora
Szezon: téli
Alkalom: szilveszter, újév
Elkészítési nehézség: könnyű

Curry-s répafőzelék mézes-csilis csirkeszárnnyal

Curry-s répafőzelék mézes-csilis csirkeszárnnyal Konyha: keleti
Fő kategória: szárnyas ételek
Étkezés: ebéd
Szezon: szezonfüggetlen
Elkészítési nehézség: közepes
Elkészítési idő: max. 90 perc

Mediterrán csirkemell bazsalikomos sült burgonyával

Mediterrán csirkemell bazsalikomos sült burgonyával Konyha: mediterrán
Fő kategória: szárnyas ételek
Étkezés: ebéd, vacsora
Szezon: téli, szezonfüggetlen, tavaszi, nyári, őszi
Alkalom: vasárnapi ebéd
Elkészítési nehézség: könnyű

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Alakbarát kakaós csiga

Alakbarát kakaós csiga
Alakbarát kakaós csiga
Alakbarát kakaós csiga
Fő kategória:desszertek
Étkezés:reggeli, tízórai
Szezon:szezonfüggetlen
Elkészítési nehézség:nehéz
Elkészítési idő:min. 120 perc
Speciális összetevő:fehér cukor mentes, fehér liszt mentes, húsmentes
Népszerű témák:diétás nassolnivaló, Enni és Fogyni módszer
Árszint:közepes árkategóriájú hozzávalók

Alakbarát kakaós csiga

A legomlósabb, legfinomabb kakaós csiga recept fehér cukor, fehér liszt és bűntudat nélkül.

A tökéletes kakaós csiga megalkotása úgy történt, hogy találtam egy jónak tűnő receptet, melyből sajnos nem lett olyan finom sütemény, mint amilyenre számítottam, így módosítottam rajta egy keveset. Az eredmény sokkal rosszabb lett, mint először. Majd rájöttem, hogy mi lehet a probléma és így, miután már minden hétvégén kakaós csigát készítettem, végül megszületett ez a tökéletes recept, és most már bátran leírhatom a hibáimat is, hogy Ti, kedves olvasóm, már ne kövessétek el ezeket.

Az első hiba az volt, hogy túl sok tejet használtam a recepthez. A másodiknál kihagytam a tejet és így nem lett elég jó a tészta állaga. Tehát fontos, hogy legyen benne tej, vagy esetleg joghurt, de elég 2 dl.

A megfelelő lisztkeverékkel is sokat foglalkoztam. Végül mind a három fajta lisztből ugyanannyit használtam fel és így lett igazán finom a tészta. Itt is bejött, hogy fő a harmónia.

Az első alkalommal csak egyszer kelesztettem a tésztát, de rájöttem, hogy nagyon fontos, hogy a kakaóval ízesített, megformázott csigákat is kelesszük meg.

Először nagyon vastagra vágtam a csigákat. Kb. kétujjnyira. Ennek eredménye az lett, hogy dupla annyi ideig kellett sütnöm, de a sok sütéstől csak kemény lett a tészta. Tehát tartsuk be az egyujjnyi mértékegységet (persze lehet, hogy valakinek vékonyabb vagy vastagabb az ujja, úgyhogy inkább azt írom, hogy kb. 1,5 cm vastagságúra vágjuk fel). Így elég lesz a 25 perces sütési idő és nem fog megkeményedni a tészta.

Hozzávalók (23 db-hoz):

a tésztához:

200 g zabpehelyliszt

200 g fehér tönkölyliszt + 10 g a nyújtáshoz

200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

35 g élesztő

2 db tojás

80 g eritrit

1 csipet só

150 g sütőmargarin

2 dl tej

 

a kakaós töltelékhez:

75 g zsírszegény, cukor nélküli kakaópor

100 g eritrit

40 g fahéjas xilit

a kenéshez 1 ek. olívaolaj

 

a megsült csigák locsolásához:

kb. 2 dl forró tej melyet ízlés szerint édesítünk xilittel vagy eritrittel

 

Elkészítés:

1. A liszteteket összekeverjük egy tálban.

2. Egy másik tálba belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a felmelegített tejet és az eritritet. Elkeverjük.

Hozzáadjuk a lisztkeverék 1/3-ad részét. Elkeverjük és 15 percig állni hagyjuk.

3. Hozzákeverjük a felmelegített vajat, a tojásokat és a sót. Összekeverjük, dagasztjuk, gyúrjuk a tésztát.

4. Letakarva, meleg helyen 60 percig kelesztjük. (Én a sütőt használom, beállítva 30 C fokra kelesztő funkcióra).

5. Ha a tészta megkelt, akkor 3 milliméter vastag téglalapra nyújtjuk.

6. A kakaóport elkeverjük az édesítőszerekkel.

Egy szilikon ecset segítségével a kinyújtott tésztát megkenjük egyenletesen az olívaolajjal. Erre szórjuk rá az édesített kakaóport.

7. A tésztát a hosszabb oldalától kezdve feltekerjük, mint egy bejglit. Ujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Sülés közben szétnyílnak, így ne rakjuk egymáshoz túl közel.

További 30 percet kelesztjük 30 C fokos sütőben vagy meleg helyen. Ezután kezdjük csak el sütni 200 C fokos sütőben, légkeverést használva 25 percig. Ha tovább sütjük, akkor ropogós lesz a tészta és nem omlós.

8. A sütőből kivett csigákat egyből meg kell locsolgatnunk a forró, édesítőszeres tejjel, így puhák és szaftosak lesznek. Ezt egy szilikon ecset segítségével addig ismételjük meg, míg el nem fogy az összes tej.

Egy pohár meleg tejjel kiváló reggeli válhat belőle.

Én hűtőben tároltam egy műanyag dobozban, így még egy hét után is puha és finom volt.

1 darab (60 g) tartalmaz:

Energia: 162 kcal

Fehérje: 6 g

Szénhidrát: 19 g

Zsír: 7 g