Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon!

Földi Rita vagyok, a Life&Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life&Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life&Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Mit főzzek ma?

Korhelyleves

Korhelyleves Konyha: magyar
Fő kategória: levesek
Étkezés: ebéd, vacsora
Szezon: téli
Alkalom: szilveszter, újév
Elkészítési nehézség: könnyű

Gordon bleu pulykamell vajas-petrezselymes sárgarépával és burgonyapürével

Gordon bleu pulykamell vajas-petrezselymes sárgarépával és burgonyapürével Fő kategória: szárnyas ételek
Étkezés: ebéd
Szezon: szezonfüggetlen
Alkalom: karácsony, szilveszter, húsvét, vasárnapi ebéd
Elkészítési nehézség: közepes
Elkészítési idő: max. 60 perc

Őszi csirkecomb almával, zsályával, sütőtökkel

Őszi csirkecomb almával, zsályával, sütőtökkel Konyha: mediterrán
Fő kategória: szárnyas ételek
Étkezés: ebéd
Szezon: őszi
Alkalom: Halloween, vasárnapi ebéd
Elkészítési nehézség: könnyű

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Elkészítési idő (perc):
min.:
max.:
Speciális összetevők figyelembe vétele:



Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Kolozsvári töltött káposzta

Kolozsvári töltött káposzta
Kolozsvári töltött káposzta
Kolozsvári töltött káposzta
Kolozsvári töltött káposzta
Kolozsvári töltött káposzta
Kolozsvári töltött káposzta
Kolozsvári töltött káposzta
Kolozsvári töltött káposzta
Kolozsvári töltött káposzta
Konyha:magyar
Fő kategória:sertés ételek
Étkezés:ebéd
Szezon:téli, szezonfüggetlen
Alkalom:karácsony, újév, vasárnapi ebéd
Elkészítési nehézség:közepes
Elkészítési idő:min. 120 perc
Speciális összetevő:fehér cukor mentes, fehér liszt mentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
Népszerű témák:szilveszteri buli receptek
Árszint:közepes árkategóriájú hozzávalók

Kolozsvári töltött káposzta

A ”sima” töltött káposztától megkülönbözteti,hogy Kolozsvári szalonnát, debreceni kolbászt (mindkettő füstölten az igazi), és valamilyen sült húst (pl.: sertéskarajt) is tartalmaz. Sokáig eltartható és kitűnő karácsonyra is.

A képen látható Kolozsvári töltött káposzta bográcsban készült 20 személyre.

 

Hozzávalók (kb. 20 személyre):

5 kg savanyú káposzta

1 kg savanyúkáposzta-levél

2 kg darált sertéshús

0,5 kg rizs

2 szelet tarja és 4 szelet sertéskaraj, vagy más sertés hús (a legjobb valamilyen csontosat választani pl.: oldalas)

6-7 db debreceni kolbász

1 kg kolozsvári füstölt szalonna és 1 kg más zsírosabb szalonna (pl.: kenyérszalonna)

4 db tojás

5 db vöröshagyma

2 egész fej fokhagyma

5 evőkanál fűszerpaprika

5 evőkanál sertészsír

3 evőkanál őrölt feketebors

4 evőkanál őrölt köménymag

5 evőkanál morzsolt majoránna

5 db babérlevél

3 db paradicsom

2 db zöldpaprika

víz

alaplé (vagy maradék marhahúsleves, de olyan lé is nagyon jó, amiben valamilyen füstölt húst főztünk pl.: füstölt sonka leve)

a tálaláshoz: tejföl

Elkészítés:

1. A zsírosabb szalonnát apró kockákra vágjuk és egy serpenyőben ropogósra sütjük. Kiszedjük a zsiradékból és félretesszük. A visszamaradt zsírban megdinszteljük a szintén apróra vágott vöröshagymát (2 db hagymát).

2. A darált húst egy nagyobb keverőtálba tesszük és hozzáadjuk a sült szalonnát, a megdinsztelt hagymát, a fokhagyma felét összezúzva, és a következő fűszereket: só, őrölt feketebors, őrölt köménymag, fűszerpaprika, morzsolt majoránna. Hozzáadjuk a 4 egész tojást és az átmosott, átválogatott majd leszűrt rizst. (Erdélyben csombort is tesznek bele).

Ezt a keveréket jól összedolgozzuk.

3. A káposztalevelekből kivágjuk a vastagabb rostokat és egy gombócnyi tölteléket teszünk a levélre a darált húsból, majd két végét betűrve felgöngyöljük.

4. A kolozsvári szalonna felét felkockázzuk és a maradék vöröshagymával, fokhagymával együtt megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott paprikát és paradicsomot. Ha ez a lecsós alap egy kissé összeseik, akkor levesszük a tűzről és félretesszük.

5. A hússzeleteket megmossuk, megtisztítjuk, majd lecsepegtetjük. Sóval és őrölt fekete borssal fűszerezzük, majd kevés sertészsíron mindkét oldalát pirosra sütjük. A megsült húsokat kivesszük és félretesszük.

6. Egy nagyobb lábasba (vagy bográcsba) olvasztott zsírt teszünk, erre rakjuk a sült hús szeleteket, majd egy réteg káposzta (az összes káposzta 2/3-ad része) következik. Erre teszünk néhány kanállal a lecsós alapból, és rátesszük a káposztalevelekbe csomagolt töltelékeket és a babérleveleket. Még egy réteg lecsós alap, és a tejére rátesszük a maradék káposztát. Lenyomkodjuk és felöntjük annyi folyadékkal, hogy majdnem ellepje.

Fedővel letakarva lassú tűzön, az edényt időnként rázogatva kb. 3 óra alatt készre főzzük.

Az utolsó fél órában tegyük bele a megpucolt debrecenit, melyet, ha megfőtt vegyük ki és bevagdosás után süssünk meg egy serpenyőben.

A maradék szalonnából csináljunk kakastaréjt.

Csinálhatunk hozzá egy zsemleszínű rántást vagy tejfölös habarást is. Ekkor a töltelékeket vegyük ki, és rántással vagy habarással együtt forraljuk át maradék káposztát.

Tálalás: a forró aprókáposztát a tálra merjük, ráhelyezzük a tölteléket, mellé a sült debrecenit és fűszerpaprikába mártott sült szalonnát. Felmelegített tejföllel meglocsoljuk.