Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon!

Földi Rita vagyok, a Life&Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life&Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life&Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Mit főzzek ma?

Gluténmentes csokis sütemény 3 perc alatt

Gluténmentes csokis sütemény 3 perc alatt Fő kategória: desszertek
Étkezés: tízórai, uzsonna
Elkészítési nehézség: könnyű
Elkészítési idő: max. 15 perc
Speciális összetevő: fehér cukor mentes, fehér liszt mentes, gluténmentes, húsmentes
Népszerű témák: Enni és Fogyni módszer, diétás nassolnivaló, villámgyors receptek elfoglalt embereknek

Házi készítésű hosszúmetélt tejszínes-gombás szósszal

Házi készítésű hosszúmetélt tejszínes-gombás szósszal Konyha: mediterrán
Fő kategória: tészták
Étkezés: ebéd
Szezon: szezonfüggetlen
Elkészítési nehézség: közepes
Elkészítési idő: max. 90 perc

Alakbarát gyömbéres paprikás csirke

Alakbarát gyömbéres paprikás csirke Fő kategória: szárnyas ételek
Étkezés: ebéd
Szezon: szezonfüggetlen
Alkalom: szilveszter, vasárnapi ebéd
Elkészítési nehézség: közepes
Elkészítési idő: max. 60 perc

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Mézes-csilis csirkeszárny zöldséges sült rizzsel

Mézes-csilis csirkeszárny zöldséges sült rizzsel
Mézes-csilis csirkeszárny zöldséges sült rizzsel
Mézes-csilis csirkeszárny zöldséges sült rizzsel
Fő kategória:szárnyas ételek
Étkezés:ebéd, vacsora
Szezon:tavaszi, nyári, őszi, téli, szezonfüggetlen
Alkalom:vasárnapi ebéd
Elkészítési nehézség:közepes
Elkészítési idő:max. 60 perc
Speciális összetevő:fehér liszt mentes, gluténmentes, tojásmentes
Árszint:olcsó hozzávalók

Mézes-csilis csirkeszárny zöldséges sült rizzsel

Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető csirkés recept. A köretet variálhatjuk is. Lehet rizs helyet steak burgonya vagy sima párolt rizs is. Grillen is elkészíthetjük a szárnyakat, így a grillszezon egyik sztárja lehet.

 

Hozzávalók (4 személyre)

a csirkéhez:

8 db csirkeszárny

őrölt fekete bors

egy kevés reszelt gyömbér (esetleg őrölt gyömbér)

1 db citrom (a héja kell reszelve és a fél citrom leve)

ízlés szerint narancslevet is tehetünk bele

1 db csilipaprika (vagy csilipor)

méz (esetleg cukor) ízlés szerint

4 evőkanál ketchup

4 evőkanál mustár

étolaj

(szójaszósz)

A zöldséges sült rizshez:

rizs 4 személyre (B rizs)

egy kevés zöldborsó (mirelit is jó)

1 db répa

1 db petrezselyemgyökér

pár szem gomba

3 evőkanál vaj

egy kevés reszelt sajt

1 csomó petrezselyemzöld

 

Elkészítés

1. A csirkeszárnyakat előkészítés után alaposan besózzuk, és egy keverőtálba tesszük.

2. A megadott hozzávalókkal egy habverő segítségével mártás sűrűségű pácot készítünk és ebben forgatjuk át a husit. Ha mézzel készítjük a mártás állaga sokkal krémesebb lesz. Készíthetjük szójaszósszal is, de ekkor ügyeljünk a só mennyiségéré. (A második és a harmadik képen a pipi szójaszósszal, és cukor helyett mézzel készült. Látható, hogy sokkal fényesebb, és igazából finomabb is - de ez sajnos nem látható)

A husit egy kis időre állni hagyjuk. (A legjobb, ha egy éjszakát áll.)

3. Tepsibe tesszük, (a tálban maradt mártást nyugodtan paskoljuk rá) és egy kevés étolaj is mehet alá. A szárnyvégeket érdemes alufóliával betekerni, mert azok hamar megégnek. Félidőben önteni kell alá egy kevés forró vizet. Kb. 30 percet sütjük 190 C fokos sütőben. Az utolsó pár percben - ha tehetjük - kapcsoljuk át a sütőt grill fokozatra.

A körethez párolt rizst készítünk. Ezt többféleképpen is megcsinálhatjuk. Én most egy viszonylag bonyolult verziót írok le, de használhatunk zacskós rizs is.

zöldséges sült rizs

1. A rizst megmossuk, átválogatjuk és egy szűrőbe tesszük lecsöpögni, szikkadni.

2. Egy lábosban a rizs mennyiségéhez viszonyítva 1,7x több sós vizet forralunk.

3. Ha a rizs már nem nedves, akkor forró olajban átforrósítjuk kifehéredésig, (rakhatnunk bele egy megtisztított fél vöröshagymát is) és a sós vízzel felöntjük. Néhányszor átkeverjük, míg újra fel nem forr a víz. Addig szabad csak keverni, amíg a rizsszemek kemények. Ha már kissé puhák, akkor a keveréstől nyálkás állaguk lesz.

4. Ha felforrt a víz, akkor lefedjük, és előmelegített sütőbe tesszük. Tehát a lábost a fedővel együtt betesszük a meleg (110 C fokos) sütőbe. Ha ez nem megoldható, akkor öntsük a rizst a vízzel együtt egy jénai tálba, és fedjük le alufóliával. Kb. 15 perc kell neki.

Az elkészült rizst sütővillával keverjük át egyszer, így nem lesz ragadós a rizsünk.

A zöldségeket kockára daraboljuk és egy kevés vajon megsütjük őket a következő sorrendben: répa, petrezselyemgyökér, gomba, borsó.

A végén petrezselyemmel megszórjuk és beleforgatjuk a rizst két marék reszelt sajttal.

 

A második és a harmadik képen látható, hogy más zöldségeket használtam a rizshez. Ekkor egy kevés fagyaszott zöldbab és egy kevés fagyaszott zöldborsó volt itthon. Ezeket sós vízben megfőztem, leszűrtem, majd olvasztott vajon átforgattam és a rizshez adtam. Elővettem egy salátás tálat, kicsit bevizeztem és belenyomkodtam egy kanál segítségével a zöldséges rizst. Minél jobban megnyomkodjuk, annál jobban odatapad az edény falához és így lesz szép formája. Tálaláskor csak a tányérra kell borítanunk a rizst. Ha nem csúszik ki magától, akkor egy kanállal ütögessük meg a forma szélét és tetejét.