Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon!

Földi Rita vagyok, a Life&Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life&Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life&Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Mit főzzek ma?

Vargabéles meggyöntettel

Vargabéles meggyöntettel Konyha: magyar
Fő kategória: desszertek
Étkezés: tízórai, uzsonna
Alkalom: Valentin-nap, húsvét, karácsony, szilveszter, újév, farsang
Elkészítési nehézség: közepes
Elkészítési idő: max. 120 perc

Csőben sült brokkoli

Csőben sült brokkoli Étkezés: ebéd
Szezon: szezonfüggetlen
Elkészítési nehézség: közepes
Elkészítési idő: max. 60 perc
Speciális összetevő: fehér cukor mentes, fehér liszt mentes, gluténmentes, tojásmentes, húsmentes
Árszint: közepes árkategóriájú hozzávalók

Camembert sajttal töltött sült alma

Camembert sajttal töltött sült alma Fő kategória: vendégvárók, előételek
Étkezés: ebéd, vacsora
Szezon: őszi
Alkalom: húsvét, Halloween, Márton-nap, vasárnapi ebéd
Elkészítési nehézség: könnyű
Elkészítési idő: max. 30 perc

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Elkészítési idő (perc):
min.:
max.:
Speciális összetevők figyelembe vétele:



Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Őszi panna cotta

Őszi panna cotta
Őszi panna cotta
Őszi panna cotta
Őszi panna cotta
Fő kategória:desszertek
Étkezés:uzsonna
Szezon:őszi
Alkalom:Halloween, Márton-nap
Elkészítési nehézség:közepes
Elkészítési idő:min. 120 perc
Speciális összetevő:húsmentes, fehér liszt mentes, gluténmentes, tojásmentes
Árszint:közepes árkategóriájú hozzávalók

Őszi panna cotta

Egy igazán különleges desszertet készíthetünk, ha követjük az alábbi receptet. Egy napot mindenképpen állnia kell a hűtőben, így már előző napra tervezzük be a konyhai munkákat, mely elsőre bonyolultnak tűnhet, de egyáltalán nem az.

A megadott hozzávalókból 10 db muffin méretű panna cotta lesz. Egy főre 2 db-ot lehet számolni.

Az őszi történet az alábbi elemekből áll:

  • fahéjas panna cotta karamell öntettel a tetején
  • karamellizált almagolyók
  • diós grillázs
  • almacsipsz

 

Hozzávalók (5 személyre)

a fahéjas panna cottához:

500 ml habtejszín (30 %-os)

1 ek. fahéjas xilit

2 ek. kristálycukor

6 db lapzselatin

 

a karamell öntethez:

100 g kristálycukor

45 g vaj

60 ml habtejszín (30 %-os)

 

a karamellizált alma golyókhoz  és grillázshoz:

100 g kristálycukor

3 db alma

1 marék dió

 

az almacsipszhez

1 db alma

 

Elkészítés

A fahéjas panna cotta elkészítése

1. A tejszínt egy edénybe öntjük. Hozzáadjuk a cukrot és a fahéjas xilittet. Habverővel elkeverjük. Nem kell forrnia, csak legyen elég meleg, ahhoz hogy a cukor elolvadjon benne teljesen. Ez kb. 5-8 percet vesz igénybe.

2. Közben a zselatinlapokat hideg vízben áztatjuk 5 percig. Majd kinyomkodjuk, és a forró tejszínben feloldjuk. Elkeverjük, és az így kapott tejszínt szilikonos muffin formába töltjük, melyek tartását a muffin sütőforma biztosítja.

A muffin sütőformát betesszük a hűtőbe (egy tálcával érdemes letakarni) és egy éjszakán át hűtjük a panna cottákat.

A karamell öntet elkészítése:

1. A cukrot egy nagyobb lábosba vagy serpenyőbe tesszük. A lényeg, hogy egyenletesen el tudjon terülni. Kevergetés nélkül felforrósítjuk. Maximum rázogatni lehet, ha elkeverjük, akkor darabos lesz. Ha már szép színe van, akkor levesszük a tűzről és hozzáadjuk az olvasztott vajat, és elkeverjük a tejszínnel is. Ezután pár percet még főzzük és kész is van.

2. Az öntetet kihűtjük. Hűtőben 2-3 napig is eláll.

A karamellizált almagolyók elkészítése:

1. Az almákat meghámozzuk és egy karalábévájó segítségével golyókat vájunk ki belőle.

2. Újból karamellt készítünk. A cukrot egy nagyobb lábosba vagy serpenyőbe tesszük. A lényeg, hogy egyenletesen el tudjon terülni. Kevergetés nélkül felforrósítjuk. Maximum rázogatni lehet, ha elkeverjük, akkor darabos lesz. Ha már szép színe van, akkor levesszük a tűzről és egy fogpiszkáló segítségével megforgatjuk benne az almagolyókat, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy szilikonos lapra tesszük, hogy a karamell megkeményedjen az almán.

A diós grillázs elkészítése:

1. A maradék karamellt egyenletesen elterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsin vagy szilikonos lapon és durvára vágott dió darabokat szórunk bele.

Az almacsipsz elkészítése:

1.  Az almákat vékonyan felszeleteljük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 100 C fokon 2-3 órán át ropogósra sütjük.

Összeállítás:

Másnap könnyedén leszedjük a szilikonos formát a cottákról és a kihűtött öntettekkel meglocsolva tálaljuk. Az almacsipszet úgy tudjuk a legjobban a cottához illeszteni, ha egy késsel mélyedést vágunk a cottán és ebbe beleállítjuk az almacsipszet.

Karamellizált almagolyókat helyezünk mellé és az apróra tördelt grillázst.