Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon!

Földi Rita vagyok, a Life&Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life&Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life&Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Mit főzzek ma?

Gyulaival töltött sertéskaraj

Gyulaival töltött sertéskaraj Konyha: magyar
Fő kategória: sertés ételek
Étkezés: ebéd, vacsora
Szezon: szezonfüggetlen
Alkalom: vasárnapi ebéd, karácsony, szilveszter, újév
Elkészítési nehézség: könnyű

Sótésztában sült citromos-kakukkfüves csirkemell

Sótésztában sült citromos-kakukkfüves csirkemell Elkészítési idő (perc): 50
Fő kategória:
Árszint: olcsó hozzávalók

Fokhagymakrémleves

Fokhagymakrémleves Konyha: magyar
Fő kategória: levesek
Étkezés: ebéd
Szezon: téli, szezonfüggetlen
Alkalom: vasárnapi ebéd, karácsony, szilveszter, újév, farsang
Elkészítési nehézség: könnyű

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Toszkán májas pirítós, azaz Crostini neri

Toszkán májas pirítós, azaz Crostini neri
Toszkán májas pirítós, azaz Crostini neri
Toszkán májas pirítós, azaz Crostini neri
Toszkán májas pirítós, azaz Crostini neri
Toszkán májas pirítós, azaz Crostini neri
Toszkán májas pirítós, azaz Crostini neri
Népszerű témák:szilveszteri buli receptek
Konyha:mediterrán
Fő kategória:előételek, vendégvárók
Étkezés:reggeli, vacsora
Szezon:szezonfüggetlen
Alkalom:húsvét, grill party, karácsony, szilveszter, farsang, Valentin-nap
Elkészítési nehézség:könnyű
Elkészítési idő:max. 30 perc
Speciális összetevő:fehér cukor mentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
Árszint:költséges hozzávalók

Toszkán májas pirítós, azaz Crostini neri

Kiváló előételnek, kiváló vacsorára egy pohár bor mellé, és kiváló reggelire is. Az olasz receptúra megmutatja, hogy hogyan csináljunk ízletes májpástétomot házilag.

A crostini jelentése pirított kenyerek, neri pedig feketét jelent. A crostini neri tehát olyan pirítósokat jelöl, amin valami sötét van.

Ezzel a recepttel egy főzőiskolában találkoztam először. Mivel a máj nem tartozik a kedvenceim közé (és itt nagyon finoman fogalmaztam), biztos voltam benne, hogy meg sem fogom kóstolni. Persze nem lehet úgy főzni, hogy ne kóstolnánk meg az ételt. Így amikor kénytelen voltam megkóstolni, megváltozott a véleményem a májról. Hiába ezek az olaszok tudnak valamit…


Hozzávalók (6-8 személyre):

30 dkg csirkemáj

5 dkg zsírosabb kolbász

1db kisebb fej vöröshagyma

1 db szárzeller (1 szár kell csak belőle)

3-5 db friss zsálya levél (végső esetben szárított is jó)

2 db babérlevél

2 szelet szardellafilé

2 gerezd fokhagyma

olívaolaj

5-6 szem kapribogyó

2 dl alaplé (vagy maradék húsleves átszűrve)

2 evőkanál fehérbor

2 evőkanál lágy borecet, vagy tárkonyecet

tengeri só

őrölt feketebors

 

pirított kenyér

 

Elkészítés:

1. Vágjuk apró kockákra a hagymát, a fokhagymát, a zsályát és a szárzellert. A szárzeller (más néven halványító vagy angolzeller) rendkívül egészséges és jobb kedvre derít, nem is beszélve a vágyfokozó hatásáról.

A szárzellernél mindig az élénkzöld szárakat válasszuk, melyek vékonyabbak és a csúcsnál találhatóak. Ezek sokkal finomabbak, mint a fehérkés, fásabb részek.

Kockázzuk fel a kolbászt.

A csirkemájat alaposan mossuk meg. Szükség esetén megtisztíthatjuk a zsírosabb részektől, lecsöpögtetjük és darabokra vágjuk.

2. Egy lábosban kevés olívaolajon megdinszteljük a hagymát a fokhagymával és a szárzellerrel.

3. Rátesszük a májat. Kissé sózzuk (a hal sós lesz), borsozzuk és 3-4 percig pirítjuk.

4. Hozzáadjuk a kolbászt, a zsályát és babérlevelet, majd felöntjük egy kevés alaplével.

A májakat puhára főzzük a lében, majd hozzáadjuk a bort és az ecetet is.

Hozzáadjuk a szardellafilét és a kapribogyót is, majd felforraljuk. Minél több lé van rajta, annál krémesebb, kenhetőbb lesz. Én így szeretem, ezért bőven hagyok még rajta levet. Viszont ha valaki sűrűn szereti, akkor forralja el szinte az összes levet.

5. Távolítsuk el a babérlevelet és botmixerrel pépesítsük az ételt.

A májpástétomot kenjük pirított kenyerekre és melegen tálaljuk.

Köretnek adjunk hozzá lilahagymát, vagy kínáljuk darabolt, friss zárzellerrel.