Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Mivel etethetjük a madarakat télen?

2017.01.08.

Mivel etethetjük a madarakat télen?

Mi az, amit a magvakon túl kitehetünk nekik a konyhából?

A madarak etetése télen különösen fontos, mert a nálunk áttelelő madarak (széncinege, vörösbegy, feketerigó, pintyek, stb.) a hóban, fagyban jóval kevesebb táplálékhoz tudnak jutni. A nekik való élelem elhelyezésével segíthetjük a túlélésüket. Ehhez azonban tudnunk kell azt, hogy mit tegyünk a madáretetőbe és hogyan etessünk.

A madaraknak hideg téli napokon különösen szükségük van az energiában gazdag táplálkozásra. A magas cukortartalmú gyümölcsök szénhidrátforrásként kellő energiát biztosítanak. A zsíros szalonna, a vaj és az olajos magvak megfelelő zsiradékforrások, amelyek segítik, hogy kellő zsírtartalékot tudjanak felhalmozni a madarak. A magvak ráadásul gazdag fehérjeforrások is. Ezekből bátran tegyünk ki nekik télire.

fotó: Orbán Zoltán

Állatkereskedésekben beszerezhető eledelek

  • napraforgó (nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete napraforgó)

  • köles

  • ”cinkegolyó” (faggyú és mag keverékből álló, állatkereskedésekben beszerezhető madáreledel)

Egyéb, háztartásban is előforduló eledelek

  • alma

  • tört dió

  • natúr (nem sózott, nem pörkölt) mogyoró, földimogyoró, kesudió, pisztácia

  • nem füstölt, nem sós szalonna

  • faggyú vagy háj

  • vaj

  • sajt

Vörösbegy vaj etetőn / European Robin at butter feeder, Budapest (2011.01.09.)

Videó: Orbán Zoltán. A téli madáretetésről itt olvashat: http://www.mme.hu/teli_madaretetes A felvétel ablak lesből készült, erről részletesen olvashat a következő oldalunkon: http://mme.hu/napi-madarvedelem/fotozzunk-otletek.html A lesről készült videó megnézhető itt: http://www.youtube.com/watch?v=nvlqHjkv8Qk Az ablak les téli párátlanításáról tájékozódhat itt: http://www.youtube.com/watch?v=AdBnvnYN0xg A Madárbarát kert program részleteit a következő oldalon találja: http://mme.hu/napi-madarvedelem/madarbarat-kert-program.html A madárvédelmi eszközökről részletesen olvashat itt: http://www.mme.hu/napi_madarvedelem Felvétel: Canon EOS 7D + Canon 100-400 mm / f 4,5-5,6 IS USM L; Manfrotto 055XPROB állvány, Manfrotto 501HDV videó fej.

A faágakra egy-két almát vagy szalonnát is felszúrhatunk, de akár egy kevés lágy sajtot is kitehetünk valamilyen vízszintes felületre, akár az etető sík tetejére is, mert ezt is nagyon szeretik a madarak, különösen a vörösbegyek. 

Ezen kívül főtt rizs, főtt tészta, levesben főtt zöldségek is adhatóak a madaraknak. (Ezeket elsősorban a rigók és rovarevők fogyasztják.)

Mivel NE etessük a madarakat?

Soha ne adjunk az énekesmadaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, mert ez több napig, hétig is ott maradhat elfogyasztatlanul és eközben erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását is okozhatja!

Milyen etetőt válasszunk?

Mivel számos madár (például a rigók, a vörösbegy és a magevők) jobban szeretnek a talajon csipegetni, így érdemes talajetetőket is készíteni, melyhez elég, ha a levelektől, hótól megtisztított talajra kiszórjuk a madáreleséget. De csak akkor készítsünk ilyet, ha a macskákat távol tudjuk tartani!

fotó: Orbán Zoltán

Az etetőre látogató madarak közül több is (például a királykák és az őszapók) kimondottan szeretnek az ágak között táplálkozni.

Madáretetőt könnyedén készíthetünk házilag is. Elég egy üres tejes doboz vagy műanyag palack is, de persze a kreatívabbak ennél színesebb megoldásokkal is meglephetik a kis csicsergőket.

Pinterest

undefined

Pinterest

undefined

Hogyan etessünk?

Fontos a folyamatosság, mert ha a madarak egyszer odaszoknak az etetőhöz, akkor képesek messziről is visszatérni, és ha egyszer abbahagyjuk az etetést, akkor azzal rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe. Ezért mindig gondoskodjunk a megfelelő utánpótlásról egészen a fagyos idő végéig (akár április közepéig).

A madáretetőt érdemes olyan helyre elhelyeznünk, hogy az ablakon át rápillanthassunk az ott csemegéző madárkákra. Reggelente mosolyt csal majd azt arcunkra, amikor látjuk, hogy milyen nagy a nyüzsgés az etető körül.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) oldalán minden információt megtalálunk, amit a téli madáretetésről tudni kell.

Nagy a forgalom az etetőn / Bird feeder, Budapest-Csillebérc, Hungary (2010.11.21.)

Videó: Orbán Zoltán. A felvétel egy itató-etető lesnél készült, fotózási ötleteket olvashat a következő oldalunkon: http://mme.hu/napi-madarvedelem/fotozzunk-otletek.html A lesről készült videó megnézhető itt: http://www.youtube.com/watch?v=wEwOZ5YMdUM A Madárbarát kert program részleteit a következő oldalon olvashatja: http://mme.hu/napi-madarvedelem/madarbarat-kert-program.html A madárvédelmi eszközökről részletesen olvashat itt: http://mme.hu/napi-madarvedelem/madarvedelmi-eszkozok.html Felvétel: Canon EOS 7D + Canon 100-400 mm / f 4,5-5,6 IS USM L; Manfrotto 055XPROB állvány, Manfrotto 501HDV videó fej.

Szerző: Földi Rita

forrás: MME | fotók: Pinterest 

Rita Fitnesz Receptjei - Hírlevél

Fitnesz receptek és életmódtippek, hogy ne maradj le semmiről! (Nyugi, nem tömöm tele a postaládádat, havonta maximum 2 hírlevelet küldök.)

Név *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!


Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!