2013.12.02.
A kedvenc olasz tésztám receptjét osztom meg veletek, melyet kb. 20 perc alatt el lehet készíteni. Nagyon laktató és nagyon finom.
Mielőtt a zacskós carbonara alaphoz nyúlnánk, gondoljuk végégig, hogy mennyi tartósítószer van benne. Ugyanannyi idő alatt egészségesebben is elkészíthetjük. Ráadásul sokkal finomabb is.
Sokan tartanak attól, hogy a tojás kicsapódik és elrontják ezt az egyszerű tésztát. Őszintén szólva, én még sohasem jártam így, pedig már jó párszor elkészítettem ezt a receptet. (Vannak időszakok, mikor minden héten legalább egyszer van carbonara spagetti - na ilyenkor látszódik, hogy nincs sok időm- Ha egyszer csinálnék, egy listát olyan ételekről, melyek az elfoglalt embereknek szólnak, akkor a carbonara spagetti biztosan az első helyen lenne.)
Hozzávalók (4 személyre):
spagetti tészta
szalonna (pl. kenyérszalonna vagy valamilyen zsírosabb fajta keverve kolozsvári szalonnával) esetleg sonka
1 nagyobb fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1 csomó petrezselyemzöld
2 tojás sárgája
2,5 dl habtejszín
só
őrölt feketebors
0,5 dl tej
bazsalikom
oregánó
Elkészítés:
1. A tésztát sós vízben al dentére főzzük. Lecsepegetjük és félre tesszük.
2. A szalonnát ropogósra pirítjuk a saját zsírjában. Félidőben hozzáadjuk a kockára vágott vöröshagymát, és 2 gerezd fokhagymát. Az egészet összepirítjuk.
3. A tojások sárgáját elkeverjük a habtejszínnel. (Sokan használnak főzőtejszínt, de én a habtejszínre esküszöm, ugyanis sokkal krémesebb lesz tőle a szósz.)
Sózzuk (a szalonna is sós) és borsozzuk. Megszórjuk bazsalikommal és oregánóval is (ezek lehetnek szárítottak is).
4. A szalonnás hagymát a legnagyobb lángon sütjük, és ekkor tesszük bele a habtejszínes keveréket. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Hozzáadjuk a maradék zúzott fokhagymát, és a tejet. Mártás állagúra forraljuk. Ha túlságosan besűrűsödne, akkor adjunk még hozzá egy kevés tejet.
5. Végül összekeverjük a kifőtt tésztával. Megszórhatjuk reszelt sajttal is, (parmezán sajt az igazi) és készíthetünk hozzá egy fokhagymás olajat is úgy, hogy a zúzott fokhagymát olívaolajjal összekeverjük és ezzel meglocsoljuk a tésztát.