Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Házi készítésű hosszúmetélt tejszínes-gombás szósszal

2014.02.19.

Házi készítésű hosszúmetélt tejszínes-gombás szósszal

A házi készítésű tésztában biztosan tudhatjuk, hogy az van benne, amit beletettünk. Nincs semmi tartósítószer és mesterséges anyag. Ráadásul sokkal hamarabb készre lehet főzni.
Lehet, hogy időigényesebb a gyúrás és pihentetés miatt, de sokkal finomabb. Talán azért is lehet jobb, mert a gyúrással beleadunk minden energiát és szeretet.

Hozzávalók (2-3 személyre):

a tésztához:

120 g finomliszt

1 db tojás

1 csipet só

2 ek. hideg víz

étolaj a kenéshez

 

a gombás szószhoz

olívaolaj

5 db gomba

1 csomó petrezselyemzöld

1 dl tejszín (lehet tejföl is)

1 kis fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

őrölt bors

1 ek. liszt

víz

 

Elkészítés:

1.  A lisztet a gyúródeszkára szitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk, és beletesszük a külön tálkába felütött tojást. Megsózzuk, és hozzáadjuk a vizet.

Alaposan összegyúrjuk a hozzávalókat. Ez időben több, mint 15 percet is jelenthet. A jó tészta, egynemű, felülete sima, és ha kettévágjuk, akkor a belső felülete kissé fényes.

A begyúrt tésztát cipó alakúra formázzuk és felületét étolajjal vékonyan megkenjük. Egy tálra tesszük, melyet szintén meglocsolunk egy kevés étolajjal, mert ahol nem védjük a felületet a kiszáradástól, ott a tészta szikkadt lesz, és nyújtáskor ”kicserepesedik”.

Ha nem akarunk olajat használni, akkor tekerjük alufóliába a cipót és tegyük be a hűtőbe.

A cipót 20 percig pihentetjük.

Ezután lisztezett gyúródeszkára tesszük és vékonyan kinyújtjuk.  Kb. 30 percig szikkadni hagyjuk, ezalatt többször megfordítjuk.

A tésztát éles késsel (vagy tésztavágóval) hosszúmetéltre vágjuk. Néhány percig tovább szikkasztjuk, majd forrásban lévő sós vízben megfőzzük. Kevesebb idő alatt fő meg, mint a bolti tészta, így figyeljünk rá.

2. Elkészítjük a gombás szószt. Ehhez kevés olívaolajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a szeletekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk. Ha a gomba elfőtte a levét, megszórjuk petrezselyemzölddel, majd liszttel, és néhány percig tovább pirítjuk. Felöntjük vízzel és alaposan elkeverjük. Kiforraljuk, tejszínnel dúsítjuk és hozzákeverjük a kifőtt tésztát.

 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!