• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Kenyeret és stresszmentes munkahelyet a népnek!

2020.02.21.

Kenyeret és stresszmentes munkahelyet a népnek!

A fenti felkiáltás lehetne egy képzeletbeli, 21. századi tüntetés jelszava is. Képzeletbeli, mert munkahelyekért még csak-csak tüntetnénk, de olyan elvárásaink már nemigen vannak, hogy még stresszmentes is legyen. Pedig igény volna rá bőven.

A legtöbben a napjuk nagy részét a munkahelyükön töltik. Olyan negatív hatásoknak kitéve, melyek kikezdik az idegrendszert, megviselik a szervezetet és hatással vannak a lelki állapotra is. Sajnos nagyon sok munkakör ilyen.

Persze vannak nyugisabb állások is, viszont egy kertész is stresszhelyzetbe kerülhet, ha szoros határidő áll rendelkezésére egy munka elvégzésénél. Így függetlenül attól, hogy mit és hol dolgozunk, korunk népbetegsége, a stressz egyre többünket érint. Mit tehetünk ez ellen, és mit tehetnének a munkáltatók?

A munkáltatóknak felismerve e népbetegség negatív hatását tennie kellene a munkahelyi stressz csökkentéséért. Ezt olyan módszerekkel tehetnék meg, mint például a gyermekfelügyelet biztosítása a munkahelyen, amely nyugati országokban már sok helyen működök. Így a szülőnek nem kell azért aggódnia, hogy időben odaérjen a gyerekért. Ráadásul naponta többször is megnézheti, hogy minden rendben van-e a csemetéjével.

Ezen kívül kiváló stresszoldó lehet a sport beiktatása a munkakörnyezetbe. A keleti országokban sok helyen tornával kezdik a napot. Ez nálunk egyelőre elképzelhetetlen lenne. Viszont egy kis helyiség kialakítása (például egy ping-pong asztal részére) már a kivitelezhetőbb verziók közé tartozik.

Szintén külföldi példa, hogy edzőtermeket alakítanak ki a munkahelyen, vagy egyszerűen vásárolnak egy kosárpalánkot a munkahely udvarára.

Vannak jóga oktatók, akik házhoz mennek órát tartani és céges kedvezményt is biztosítanak.

Ezek mellet jó ötlet lehet sportos csapatépítő napok beiktatása a monoton munkahetek közé.

A magyar munkáltatóknak sem kellene drága megoldásokban gondolkodniuk. A lehetőségek tárháza határtalan, a lényeg, hogy a munkahelyi stressz levezetésére mindenkinek meglegyen a lehetősége, mert így fokozható a dolgozó teljesítménye és nem utolsó sorban megőrizheti egészségét és vitalitását is. Egy boldog, mosolygós dolgozó pedig vonzhatja az ügyfeleket is.

Ha a fent felsoroltak megvalósításában nem jeleskedik a munkáltatód, akkor neked kell tenni a stresszmentesebb munkahelyért. A már kialakult stressz levezetésének legjobb módja a sport.

Munka előtt vagy után iktass be egy rövid futást, vagy látogass el egy aerobik vagy zumba órára. Jó hangulatban könnyedén megfeledkezel a munkahelyen ért negatív hatásokról.

Azonban nem szabad minden problémát a szőnyeg alá söpörni, mert egy idő után annyira fel tud tornyosulni benned, hogy ha másképp nem megy, betegség útján fog megnyilvánulni. Ezért fontos, hogy rendezd a munkahelyi konfliktusaidat! Mindent meg lehet beszélni és ezáltal megoldást is lehet rá találni. Próbálj meg minden helyzetben rugalmas lenni és oszd be jól az idődet! Állíts fel fontossági sorrendet, így elkerülheted, hogy olyan dolog miatt aggódj, amit feltétlenül el kellett volna végezned, de már nem jutott rá időd. Végül pedig ne szégyellj segítséget kérni! Ha egyedül nem megy, kérd meg a munkatársadat vagy barátodat egy probléma megoldásában. Lehet, hogy máskor te tudsz majd rajta segíteni.

A stresszmentes munkahely egyelőre elérendő cél marad csak, mivel stresszhatás bárhol, bármikor érhet minket. A stressz csökkentéséért és levezetéséért azonban már tehetsz valamit. Bármelyik módszert is választod, életed könnyebbé és boldogabbá válhat.

Szerző: Földi Rita

fotók: Pixabay

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!