Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Bejgli

2014.12.23.

Bejgli

Márványos tetejű, nem kirepedezett, omlós tésztájú bejglit szeretnél készíteni? Egy-két trükkel könnyedén sikerülhet, csak kövesd pontosan a receptet.

Hozzávalók (2 rúdhoz):

400 g kenyérliszt (BL-80)

160 g vaj

70 g porcukor

1 tojás sárgája

1 dl tej

10 g élesztő

1 csipet só

 

a diós töltelékhez (2 db rúdhoz):

300 g darált dió

1 citrom reszelt héja

1 narancs reszelt héja

1 ek. fahéj

1 ek. rum

(100 g mazsola)

1 tojásfehérje

 

a mákos töltelékhez (2 db rúdhoz):

150 g darált mák

1 citrom reszelt héja

1 narancs reszelt héja

1 ek. fahéj

1 dl tej

(100 g mazsola)

1 tojásfehérje

 

A forrázáshoz:

80 g méz

60 g cukor

1 dl víz

 

a kenéshez: 1 db egész tojás és egy tojás sárgája

Elkészítés:

1.  A liszteket egy tálba szitáljuk és egy csipet sóval elkeverjük.

2.  Egy másik keverőtálba öntjük a hideg tejet és elkeverjük benne a porcukrot és az élesztőt.

3. A lisztet összemorzsoljuk a kockára vágott hideg vajdarabkákkal. Két tenyerünk közé véve egyenletesen morzsoljuk el a vajat. Ettől lesz omlós a tészta.

4. A vajas liszthez hozzáadjuk a tojás sárgáját és az élesztős keveréket. Alaposan eldolgozzuk, cipót formázunk belőle és minimum egy órára hűtőbe tesszük.

5. Addig elkészítjük a töltelékeket. A mazsolát áztassuk be forró vízbe, majd szűrjük le a vizet.

A diós töltelékhez összekeverjük a darált diót, a reszelt citromhéjat, a reszelt narancshéjat, a fahéjat és a rumot.  

A mákos töltelékhez a mákot összekeverjük a reszelt citromhéjjal, a reszelt narancshéjjal, a fahéjjal és a tejjel.

Forrázott tölteléket készítünk. Ehhez a mézet a cukorral és a vízzel egy kisebb lábosban felforraljuk, majd hozzáadjuk ez előkészített töltelékhez. Belekeverjük az előkészített mazsolát.

6. A tésztát kivesszük a hűtőből, elfelezzük és lisztezett gyúródeszkán 0,5 cm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk. A téglalap három oldalát megkenjük a felvert tojással. A hozzánk közelebb eső végét nem kenjük le, mert innen fogjuk feltekerni. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. A két szélét 1 cm vastagságban felhajtjuk. Egyenletesre lapítjuk a tésztát a töltelékkel. Ezután nem túl szorosan feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Egy szívószál segítségével megszurkáljuk, és alaposan lekenjük a felvert tojással. A diósat egész szem dióval díszíthetjük.

Az így elkészített tésztát kb. 40 perce betesszük a hűtőbe, hogy a tojás rászáradjon a tetejére. Majd kivesszük, és még egyszer lekenjük a felvert tojással. Ezután további 40 percig állni hagyjuk, hogy a tojás ismét rászáradjon, de ezúttal nem kell hűtőbe tenni.

7. 200 C fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Majd további 30 percig 180 C fokos sütőben. (alsó és felső sütés)

Miután kihűlt felszeleteljük.

vissza

Hozzászólások