Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek! Örülök, hogy itt vagy! Földi Rita vagyok, a Life & Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life & Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life & Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Kereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Mit főzzek ma?

Zsályás fokhagymakrémleves

Zsályás fokhagymakrémleves Fő kategória: levesek
Étkezés: ebéd
Szezon: őszi, téli
Elkészítési nehézség: könnyű
Elkészítési idő: max. 30 perc
Speciális összetevő: fehér cukor mentes, tojásmentes, húsmentes

Afrikai harcsafilé Kárpáti módra vajas-petrezselymes hordóburgonyával

Afrikai harcsafilé Kárpáti módra vajas-petrezselymes hordóburgonyával Konyha: magyar
Fő kategória: halak
Étkezés: ebéd
Szezon: szezonfüggetlen
Alkalom: karácsony, vasárnapi ebéd
Elkészítési nehézség: nehéz

Fűszeres húsos sertés bordacsont magyarosan

Fűszeres húsos sertés bordacsont magyarosan Konyha: magyar
Fő kategória: sertés ételek
Étkezés: ebéd
Szezon: szezonfüggetlen
Alkalom: újév, grill party, vasárnapi ebéd
Speciális összetevő: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, fehér cukor mentes, fehér liszt mentes, laktózmentes

Farsangi fánk rumos barackízzel és ”csokis álomfánk”

2014.02.19.

Farsangi fánk rumos barackízzel és ”csokis álomfánk”

A nagyi-féle szalagos fánkot néhány trükk segítségével könnyedén elkészíthetjük, és egy kevés csokoládémártás, tortadara felhasználásával pedig az amerikanizáció irányába is terelhetjük (bár ez nem kifejezett szándékunk, de néha a hagyományos barackízes fánk, már túlságosan unalmas lehet).

Hozzávalók (15 darabhoz):

50 dkg szitált finomliszt

2,5 dkg élesztő

5 tojássárgája

5 dkg szitált porcukor

4 dkg vaj

2 kk. rum

3 csipet só

3,5 dl tej

 

a csokoládémártáshoz:

100 ml tej

2 db tojás sárgája

100 g kristálycukor

15 g finomliszt

75 ml habtejszín

100 g csokoládé

20 g kakaópor

 

A díszítéshez:

színes tortadara

 

 

Elkészítés:

1. A kimért lisztet és a tejet kb. 40 C fokra langyosítjuk. Ez azért fontos, mert az élesztő ilyen hőmérsékleten tud megfelelően működni.

2. Egy kisebb keverőtálban kovászt készítünk: az élesztőt belemorzsoljuk és megszórjuk porcukorral. Kezünkkel összemorzsoljuk a két anyagot. A porcukor folyós állagúvá fogja tenni az élesztőt. Ekkor kevés tejet adunk hozzá, és annyi lisztet, hogy tejföl sűrűségű anyagot kapjunk. Kezünkkel dolgozva csomómentes kovászt készítünk.

3. A kimért lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és beleszórjuk a sót, majd beleöntjük a másik keverőtálból a kovászt. A kovász tetejét megszórjuk kevés lisztel (épp, hogy befedje), majd ruhával letakarva meleg helyen kb. 20 percig pihentetjük. Mivel itt is kb. 40 C fok kell az élesztőnek, tegyük a tésztát 40 C fokra beállított sütőbe.

4. Akkor jó a kovász, ha ujjunkkal megnyomkodva felülete nem nyomódik be azonnal, hanem visszaugrik. Ekkor hozzákeverjük a maradék porcukrot, a maradék langyos tejet és a tojások sárgáját, valamint a felolvasztott, langyos vajat. Tegyünk rumot is a tésztába, mivel a rum gátolja azt, hogy a tészta túl sok zsiradékot szívjon magába a sütésnél.

A tésztát alaposan összedolgozzuk, úgy hogy kezünkkel mindig a tészta alá nyúlunk és hozzáütjük az edény falához. Ha szükséges kevés lisztet adhatunk még hozzá.

Ezután újabb kelesztés következik, meleg helyen kb. 20 perc, amíg a tészta duplájára nő.

5. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük. A tetejét és a sodrófát is belisztezve kinyújtjuk a tésztát 2 cm vastagságúra.

Lisztbe mártott szaggatóval (vagy pohárral) kerek formákat szúrunk ki, melyeket egy lisztezett tálra teszünk. (Ha lyukas közepű fánkot szeretnénk, akkor egy kisebb kiszúróval a közepét is szedjük ki a tésztának).  A kiszúrt formákat letakarjuk és ismét pihenetjük 10-15 percet.

6. Felforrósítjuk az olajat. A megkelt tésztát közepétől kifelé kissé meghúzogatjuk, a felesleges lisztet lerázzuk, ha nem szúrtuk ki a közepét, akkor ujjunkkal mélyedést nyomunk a közepébe, és úgy tesszük bele az olajba, hogy a mélyedés lefelé legyen. Kb. 3-4 darabot teszünk bele a lábosba, majd rögtön lefedjük. Azért szükséges minél hamarabb lefedni, mert így a kialakuló gőzök bezáródnak és ezek húzzák fel, teszik magassá a tésztát. Pár perc után a fedőt levesszük, a fánkokat átfordítjuk és a másik felüket is aranysárgára sütjük. Ekkor már nem kell rá fedő, mivel a gőzök most már lefelé nyomnák a tésztát.

A megsült fánkokat szűrőkanállal kivesszük és papírtörlőre vagy csepegető rácsra tesszük, a lyukkal lefelé, hogy kicsepegjen belőle a felesleges olaj.

A kisült fánkot megszórhatjuk porcukorral vagy rummal elkevert baracklekvárral is kínálhatjuk.

Szerintem viszont csokoládémártással az igazi.

 

Csokoládémártás

 

Egy keverőtálba habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral.

Ezután végig vízgőz felett dolgozunk habverővel (és nagyon gyorsan).

Tegyünk egy keverőtálat egy lábos forró víz tetejére. A keverőtálba előbb a csokoládét tegyük összetörve. Ha felolvadt, akkor a kakaóport is hozzáadjuk, majd a habosra kevert tojások sárgáját. Hozzáadjuk a lisztet és felöntjük tejjel. Folyamatos kevergetés mellett befőzzük, amíg sűrű krémet kapunk. Végül tejszínnel dúsítjuk.

Kevés vaj hozzáadásával fényesebbé tehetjük a mártást.

A fánkok egyik felét belemártjuk a csokoládémasszába és színes tortadarával megszórjuk.

vissza

Hozzászólások