Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek! Örülök, hogy itt vagy! Földi Rita vagyok, a Life & Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life & Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life & Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Szavazás

Leginkább milyen recepteket szeretnél látni az oldalon?

Szavazok

Őszi panna cotta

2015.11.11.

Őszi panna cotta

Egy igazán különleges desszertet készíthetünk, ha követjük az alábbi receptet. Egy napot mindenképpen állnia kell a hűtőben, így már előző napra tervezzük be a konyhai munkákat, mely elsőre bonyolultnak tűnhet, de egyáltalán nem az.
A megadott hozzávalókból 10 db muffin méretű panna cotta lesz. Egy főre 2 db-ot lehet számolni.

Az őszi történet az alábbi elemekből áll:

  • fahéjas panna cotta karamell öntettel a tetején
  • karamellizált almagolyók
  • diós grillázs
  • almacsipsz

 

Hozzávalók (5 személyre):

a fahéjas panna cottához:

500 ml habtejszín (30 %-os)

1 ek. fahéjas xilit

2 ek. kristálycukor

6 lapzselatin

 

a karamell öntethez:

100 g kristálycukor

45 g vaj

60 ml habtejszín (30 %-os)

 

a karamellizált alma golyókhoz  és grillázshoz:

100 g kristálycukor

3 db alma

1 marék dió

 

az almacsipszhez

1 db alma

 

Elkészítés:

A fahéjas panna cotta elkészítése

1. A tejszínt egy edénybe öntjük. Hozzáadjuk a cukrot és a fahéjas xilittet. Habverővel elkeverjük. Nem kell forrnia, csak legyen elég meleg, ahhoz hogy a cukor elolvadjon benne teljesen. Ez kb. 5-8 percet vesz igénybe.

2. Közben a zselatinlapokat hideg vízben áztatjuk 5 percig. Majd kinyomkodjuk, és a forró tejszínben feloldjuk. Elkeverjük, és az így kapott tejszínt szilikonos muffin formába töltjük, melyek tartását a muffin sütőforma biztosítja.

A muffin sütőformát betesszük a hűtőbe (egy tálcával érdemes letakarni) és egy éjszakán át hűtjük a panna cottákat.

A karamell öntet elkészítése:

1. A cukrot egy nagyobb lábosba vagy serpenyőbe tesszük. A lényeg, hogy egyenletesen el tudjon terülni. Kevergetés nélkül felforrósítjuk. Maximum rázogatni lehet, ha elkeverjük, akkor darabos lesz. Ha már szép színe van, akkor levesszük a tűzről és hozzáadjuk az olvasztott vajat, és elkeverjük a tejszínnel is. Ezután pár percet még főzzük és kész is van.

2. Az öntetet kihűtjük. Hűtőben 2-3 napig is eláll.

A karamellizált almagolyók elkészítése:

1. Az almákat meghámozzuk és egy karalábévájó segítségével golyókat vájunk ki belőle.

2. Újból karamellt készítünk. A cukrot egy nagyobb lábosba vagy serpenyőbe tesszük. A lényeg, hogy egyenletesen el tudjon terülni. Kevergetés nélkül felforrósítjuk. Maximum rázogatni lehet, ha elkeverjük, akkor darabos lesz. Ha már szép színe van, akkor levesszük a tűzről és egy fogpiszkáló segítségével megforgatjuk benne az almagolyókat, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy szilikonos lapra tesszük, hogy a karamell megkeményedjen az almán.

A diós grillázs elkészítése:

1. A maradék karamellt egyenletesen elterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsin vagy szilikonos lapon és durvára vágott dió darabokat szórunk bele.

Az almacsipsz elkészítése:

1.  Az almákat vékonyan felszeleteljük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 100 C fokon 2-3 órán át ropogósra sütjük.

Összeállítás:

Másnap könnyedén leszedjük a szilikonos formát a cottákról és a kihűtött öntettekkel meglocsolva tálaljuk. Az almacsipszet úgy tudjuk a legjobban a cottához illeszteni, ha egy késsel mélyedést vágunk a cottán és ebbe beleállítjuk az almacsipszet.

Karamellizált almagolyókat helyezünk mellé és az apróra tördelt grillázst.

Mentés

Mentés

vissza

Hozzászólások