Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek! Örülök, hogy itt vagy! Földi Rita vagyok, a Life & Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life & Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life & Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Kereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Mit főzzek ma?

Korhelyleves

Korhelyleves Konyha: magyar
Fő kategória: levesek
Étkezés: ebéd, vacsora
Szezon: téli
Alkalom: szilveszter, újév
Elkészítési nehézség: könnyű

Puha mézeskalács

Puha mézeskalács Fő kategória: desszertek
Étkezés: tízórai, uzsonna
Szezon: téli
Alkalom: karácsony
Elkészítési nehézség: könnyű
Elkészítési idő: min. 120 perc

Körtés forralt bor (a felejtő)

Körtés forralt bor (a felejtő) Fő kategória: italok
Szezon: téli
Alkalom: karácsony
Elkészítési nehézség: könnyű
Elkészítési idő: max. 30 perc
Speciális összetevő: húsmentes, fehér liszt mentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes

Vargabéles meggyöntettel

2014.04.18.

Vargabéles meggyöntettel

Klasszikus vargabéles finom meggyöntettel.

Hozzávalók (kb. 8 kocka):

a vargabéleshez:

200 g finommetélt

150 g réteslap (8 lap)

a töltelékhez:

400 g zsíros tehéntúró

3 db tojás

60 g vaj

200 ml tejföl

100 g kristálycukor

10 g vaníliás cukor

20 g citromhéj

50 g mazsola

a rétegzéshez:

120 g vaj

100 g porcukor

a meggyöntethez:

250 g meggy

400 ml meggylé

5 ek. kristálycukor

3 ek. vörösbor

1 kk. citromlé

3 ek. liszt

Elkészítés:

1.  A tésztát forrásban lévő enyhén sós vízben és tejben kifőzzük. A kész tésztát nem kell lemosni, csak alaposan lecsepegtetni.

A mazsolát langyos vízben áztatjuk, lemossuk, majd lecsepegtetjük.

2. A vajat a tojások sárgájával és a kristálycukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, az áttört túrót és az előkészített mazsolát.

Jól összedolgozzuk, majd belekeverjük a tejfölt. Hozzákeverjük a langyosra hűtött tésztát, és végül a tojások kemény habbá vert fehérjét is lassú mozdulatokkal hozzákeverjük.

3. Egy tepsit vagy egy jénai tálat kivajazunk. Egy réteslappal kibéleljük, majd porcukorral elkevert vajjal megkenjük. Négy darab réteslapot teszünk le így. Erre helyezzük a túrós tölteléket, majd a maradék négy réteslapot is rátesszük cukros vajjal megkenve.

180 C fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 60 percre.

Mielőtt kockára vágjuk, pihentessük 30 percig. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk a tetejét.

Gyümölcsöntetet kínáljunk hozzá. (Például erdei gyümölcsös öntet, eperöntet, vagy meggyöntet.)

 

Meggyöntet

1. Feltesszük főzni egy lábosban a meggybefőtt levét a cukorral. Felforraljuk, és egy kevés levet kiszedünk külön egy tálkába. Ebbe tesszük a lisztet (lehet keményítő is) és csomómentesre elkeverjük.

2. Újra felforraljuk a cukros meggylevet, majd egy szűrővel beleszűrjük a habarást, amit rögtön elkeverünk és felforralunk. Az így kapott szirupba főzzük bele a gyümölcsöt, vagy a gyümölcspürét. Kevés citromlevet is adjunk hozzá, mert ez felerősíti a gyümölcsök aromaanyagait. Hozzáadjuk a vörösbort.

Ha nem lenne elég sűrű, akkor turmixszoljuk le.

vissza

Hozzászólások