Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











A legegyszerűbb spárga recept: tavaszi friss spárga sajtmártással

2020.04.26.

A legegyszerűbb spárga recept: tavaszi friss spárga sajtmártással

Tippek tisztításhoz és egy mennyei recept

Néhány dologból egyértelműen tudhatjuk, hogy megérkezett a tavasz. Az egyik ilyen jel az, hogy friss spárgát lehet kapni a boltokban. Ha számodra is fontos a fittség és az egészség, érdemes meghívni a tányérodra ezt a zöldséget is, mert C, B1, B2, és B6 vitaminokban gazdag, tartalmaz folsavat, kalciumot, vasat, káliumot, béta karotint. A rosttartalma magas, de a kalóriatartalma alacsony.


Hogyan válaszd ki?

A spárga esetében nagyon fontos a frissesség. Válassz mindig olyat, ami nem fonnyadt és szép, élénk színe van. Ha pedig megvetted, 1-2 napnál tovább ne tárold, a legjobb, ha rögtön elkészíted. Ha nem tudod, akkor állítsd egy pohár vízbe addig, amíg nem dolgozod fel.

Választhatsz zöld spárgát vagy fehér spárgát is. Mind a kettőt érdemes kipróbálnod, főleg ha még egyáltalán nem ettél ilyeneket. Más íze van mindkettőnek. Nekem például a zöld a kedvencem, a fehérrel valamiért nem vagyunk jó barátok.

A fehérből krémleveseket, mártásokat szoktak inkább készíteni, a zöld párolva és sütve a legfinomabb. A zöldet adhatod tésztákhoz, rizottóhoz vagy serpenyőben/grillen meg is sütheted.

Hogyan készítsd el?

Az első, friss spárgát szerintem nem érdemes túlgondolni. Csak párold meg, és adj hozzá egy fincsi öntetet. Akár fehéret, akár zöldet választasz, jól passzol hozzá a sajtmártás, a zöldbors mártás, a fokhagymás öntetek, de akár fűszeres natúr joghurttal is leöntheted. Fogyaszthatsz mellé sült húsokat vagy párolt halat is. A spárga nem csak fehér húsokhoz megy jól, hanem a vörös húsokhoz is kitűnő.

Hogyan tisztítsd meg?

1. A kicsomagolás után a végét (ami a zöld spárgánál világos színű) kézzel törd meg, ott fog szétpattanni, ahol már nem fás annyira. Hajlítsd meg és ott, ahol meghajlik, törd le a végét. (A feje a vékonyabb, a vége mindig a vastagabb). Tulajdonképpen a fás részt törd le, ami nem finom. Ezt dobd is ki.

2. Zöldséghámozóval hámozd meg (a fehér spárgát a fej kivételével mindenhol, a zöldet elég a vastagabb leveleknél és a végén).

3. Áztasd vízben egy kis ideig. Ez azért fontos, mert a fej részében nagyon meg tud tapadni a homok. Az áztatással szépen kiázik minden, ami nem kell.

4. Mosd át folyó vízben is.

5. Ha csak párolod, vagy sütöd, akkor hagyd egyben, de fel is darabolhatod, ha például egy rizottóba vagy tésztába kerül.

 

Tavaszi friss spárga sajtmártással

 Hozzávalók (2 főre)

  • 1 kg zöld spárga

Fontos: 1 főre kb. 500 g spárgával lehet számolni, ha főételként eszed és nem köretként. Mivel a végéből úgy is le fogsz törni a tisztításnál, így valójában nem eszel meg fél kiló spárgát. 

A sajtmártáshoz: 

Fontos: Ez  mennyiség 4-6 főre van, mivel kevesebbet nem lehet készíteni belőle, de hidd el, hamar el fog fogyni máshoz is, mert nagyon finom.

  • 120 g reszelt sajt (nálam holland gouda, de bármilyet választhatsz – érdemes karakteres ízű sajtokat választanod, akár többfélét is)

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • 2 evőkanál zabpehelyliszt

  • 2 dl víz

  • 200 ml főzőtejszín

  • őrölt fekete bors

  • őrölt szerecsendió

 

 Elkészítés:

1. Egy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat, és add hozzá a zabpehelylisztet. Keverd el és pár percig pirítsd. Öntsd fel vízzel és kevergesd, hogy ne legyen csomós. Öntsd fel a főzőtejszínnel és fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval. Keverd el, és add hozzá a sajtot is. Főzd néhány percig, majd tedd félre.

2. A megtisztított spárgát tedd forrásban lévő sós vízbe, és főzd roppanósra. Ez kb. 5-7 perc. (a fehérnél kb. 10 perc). Vedd ki egy szűrőkanállal és tálald azonnal, sajtmártással leöntve és egy kevés reszelt sajttal megszórva.

 Recept és ételfotók: Földi Rita

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!