2014.12.23.

Karácsony közeledtével is lehet egészségesen táplálkozni. Ezúttal egy finom muffint készítettem mézeskalács ízben, melyhez lenmaglisztet is használtam. A lenmaglisztnek többek között magas a magnézium, a kalcium, a növényi fehérje és a rosttartalma. Serkenti az agyműködést és csökkenti a koleszterinszintet.
Hozzávalók (12 darabhoz):
100 g búzafinomliszt
50 g lenmagliszt
50 g teljes kiőrlésű zabpehelyliszt
100 g xilit
50 g vaj
2 db tojás
12 g mézessütemény fűszerkeverék (Kotányi)
1 g őrölt fahéj
4 g sütőpor
1 csipet só
15 g étolaj
2 dl tej (1,5 %-os)
Elkészítés:
1. A liszteket egy tálba szitáljuk és elkeverjük a fahéjjal, a sütőporral és a mézessütemény fűszerkeverékkel.
2. A vajat a xilittel kikeverjük, majd hozzáadjuk az egész tojásokat és egy csipet sót. Alaposan elkeverjük, és a lisztekhez adjuk.
Belekeverjük a tejet és az olajat is. Szilikonformákba töltjük egyenletesen és 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük alsó és felső sütésen.
Nagyon laktató, kiváló reggeli válhat belőle egy finom kakaóval a diétás időszakban is.
1 darab (39 g) tápértéke:
Energia: 89 kcal
Fehérje: 3 g
Szénhidrát: 14 g
Zsír: 4 g