Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Tenned kell ahhoz, hogy mindennap ugyanúgy dobogjon!

2017.10.01.

Tenned kell ahhoz, hogy mindennap ugyanúgy dobogjon!

5+1 tipp a szíved egészségéért, melyeket könnyedén be tudsz tartani

A szívünk a legnagyobb kincsünk! Kortól és nemtől függetlenül, mindannyiunk számára fontos feladat a védelme, de sajnos az egészséges életmódra vonatkozó tanácsokat kevesen tudják megfogadni, és sokszor már csak akkor foglalkoznak a szívükkel, amikor nagy a baj. Tegyünk egy kicsit mindennap a szívünk egészségéért! 5+1 tippet mutatok, melyeket könnyedén be tudunk iktatni a mindennapjainkba.  

1. Fogyassz több magnéziumban gazadag ételt!

A szív mindennapos munkáját szíverősítő ételek fogyasztásával is segítheted. Kerüljön a tányérodra több magnéziumban gazdag étel, lehetőleg nyersen vagy párolva. Válassz ezek közül: sóska, kelkáposzta, petrezselyem, paradicsom, brokkoli, dió, mandula, szezámmag, napraforgómag, tökmag, aszalt füge, mazsola, hüvelyesek, babfélék, lencsefélék, olajbogyó, zeller, spárga, szamóca, alma, barna rizs, keserű csokoládé, teljes kiőrlésű gabonafélék.

A salátád meglocsolásához válassz lenmagolajat, mert nagy mennyiségben tartalmaz linolsavat és alfa-linolénsavat, amelyek segítségével a szervezet omega-3 zsírsavakat állít elő. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a magas vérnyomást, valamint szabályozzák a szívritmust és a vér triglicerid-tartalmát, ezzel hozzájárulnak a trombózisok kialakulásának megelőzéséhez.

Szíverősítő receptjeim

» Zellerkrémleves oregánós ropogóssal

» Alakbarát csirkés-brokkolis wrap

» Körtés-gyömbéres sült csirke

» Kakaós-mandulás keksz


2.  Hagyd el a káros szokásokat!

A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és az egészségtelen táplálkozással járó elhízás mind gyengíthetik szívedet.

Elterjedt, hogy a vörösbor (mérsékelt fogyasztása) különösen jótékony hatással van a szív egészségére, melyet a benne nagy mennyiségben lévő antioxidánsoknak és az etanolnak tulajdonítanak. Napi egy pohár vörösbor növeli a "jó koleszterin" (HDL) szintjét és vérhígító hatású, ily módon csökkenti a vérrögképződés, a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Ugyanakkor a legújabb kutatások már hozzáteszik, hogy ez a jótékony hatás csak a 45 év felettieknél működik. Így ha eddig sem fogyasztottál naponta vörösbort, akkor lehet, hogy neked nem ez a legjobb módszer a szíved védelmére. Inkább mozogj többet!

3. Egy laza séta minden este – ennyi minimum kell!

Hetente háromszor 30-40 perces, mérsékelt intenzitású testmozgás javasolt, ahhoz hogy szívünket karban tartsuk. Ezek olyan mozgások legyenek, melyek épphogy csak felgyorsítják a szívedet. Úszás, biciklizés vagy kocogás jöhet szóba, de ha minden este be tudsz iktatni legalább egy laza sétát, már azzal is sokat teszel a szíved egészségéért!

4.”Lazítani, próbálj meg lazítani!”

Hofi Géza dala örök érvényű tippet ad a stressz kezelésre, de sajnos betartani már nem ilyen egyszerű.

A szíved egészségére az örökletes tényezők mellett, a stressz is nagy hatással van. Időnként engedj meg magadnak (és a szívednek) pihenő napokat! Jelentkezz be egy masszázsra, vagy relaxálj otthon!

Használj illóolajokat is! Ezek különösen jó hatással vannak a szívre és az érrendszerre: jázmin, levendula, pálmarózsa, rózsa, rozmaring és ylang-ylang.

5. Aludj jól, de tényleg!

Az alváshiány összefüggésben áll a vérnyomás és a koleszterinszint növekedésével, illetve az összes kockázati tényezővel, ami szívbetegséghez vezethet. Az alváshiány növeli a stresszt is. Ugyanakkor nem az a lényeg, hogy mennyit alszol, mert lehet, hogy valakinek 6-7 óra is elég, míg másoknak akár 9 óra is kellhet. Az a fontos, hogy valóban pihentető legyen az alvásod, mert csakis a mély, zavartalan alvás tesz jót a szívnek. A jó minőségű alvás érdekében fogadd meg ezeket:

  • Lefekvés előtt 3 órával már ne egyél nehéz ételek! Így szervezetedet nem terheled túlságosan az emésztéssel.

  • Ne nézz rémisztő filmeket, vagy olyan dolgokat a neten, amik megzavarhatják a nyugalmadat!

  • Elalvás előtt mindig gondolj szép dolgokra! A szorongás vagy a negatív gondolatok befolyásolhatják az alvás minőségét. Vedd komolyan a Szép álmokat! és az Aludj jól! kívánságokat! 

A kutyáktól és a macskáktól érdemes ellesni a tökéletes alvás művészetét!

5+1 Egy mosoly mindent rendbe hozz!

Nem is gondolnád, hogy a nevetésnek milyen nagy szerepe van a szívünk egészségében. Egy hatalmas nevetéssel a tüdőnk, a mellkasunk, a rekeszizmunk és olykor az egész testünk is mozog és oxigént is juttat a szervezetünkbe. Kutatások szerint ez épp olyan fontos, mint a helyes táplálkozás vagy a rendszeres mozgás. Talán még fontosabb is, hiszen a mosoly a stresszkezelésben is fontos szerepet játszik. Olvass vicceket, vagy nézz vicces filmeket! A szíved meg fogja hálálni ezeket!

A fentiek mellett érdemes évente elmenni szűrővizsgálatokra (különösen akkor, ha az örökletes tényező is szerepet játszhat). Fontos, hogy képben legyél a vérnyomásoddal, a koleszterinszinteddel és a vércukor-szinteddel!

Tegyél mindennap egy kicsit a szíved egészségéért!


Szerző: Földi Rita

fotók: Pixabay

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#2 - Dávid2017.11.13. 13:08

Jó ötletek

#1 - Panka2017.11.13. 13:04

Nagyon hasznos cikk