Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek! Örülök, hogy itt vagy! Földi Rita vagyok, a Life & Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life & Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life & Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:


Konyha:


Étkezés:
Szezon:
Alkalom:


Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:

Speciális összetevő:


Népszerű témák:Szavazás

Leginkább milyen recepteket szeretnél látni az oldalon?

Szavazok

Kerekedi csárda, Csopak

 

Kerekedi csárda, Csopak

Ott, ahol a babák állnak

Lehetetlen nem észrevenni a Kerekedi csárdát, mely Csopakon a 71-es számú főút mellett található. A csárda jellemzői már messziről látszódnak, a korabeli viseletbe öltöztetett bábuk pedig szinte kiáltanak azért, hogy térjünk be erre az igazán magyarosnak ígérkező helyre.

Kerekedi Csárda, a főút mellett

A kép forrása:itt

Muskátlik, szekerek, fa asztalok, régi, használaton kívüli konyhai eszközök biztosítják az abszolút csárda jelleget a magyaros ételek mellett. Az étlapon a csárdára jellemző ételek mellett azért elég sok újításnak számító falat is található. Például a régi csárdákban nehezen tudnám elképzelni, hogy cukkini krémlevest ettek olíván pirított tökmaggal. Ez önmagában nem probléma, szeretem, ha egy hely sokféle igényt kielégít. Ha már a leveseknél tartunk, az étlapon természetesen szerepel a bográcsgulyás csipetkével, de van falusi erőleves a nagyi májgombócával és csülkös bableves bográcsban is. Kifejezetten tetszett az étlapon a krumplis csusza szalonnapörccel és a libazsíros kenyér lilahagymával fatálkán. Szintén biztató, hogy viszonylag sokféle halétel is szerepel az étlapon. Ez a Balatonnál elengedhetetlen. Ahogy végigolvastam, szinte éreztem az összes ízt a számban. Talán még egy kicsit jól is laktam ezzel a gazdag menükínálattal, de térjünk rá az ételekre.

csárda jelleg

Nem vállaltam be az igazán magyaros leveseket. Kíváncsi voltam, hogy egy csárda hogyan készíti a cukkini krémlevest olíván pirított tökmaggal.

Cukkini krémleves olíván pirított tökmaggal

A leves neve az étlapon sokkal többet ígért. Önmagában jellegtelen és íztelen volt. Zavart, hogy utána kellett sóznom, hogy legalább legyen valami íze. A cukkíni karakterét nem hozták ki kellően, és ha az a cukkíni az én kezembe került volna, akkor biztosan kapott volna még egy kevés bazsalikomot is. A pirított tökmag ötletes volt és jól illet a leveshez, de én meglocsoltam volna még egy kevés tökmagolajjal vagy olívaolajjal is. Merész próbálkozás egy ilyen étel egy csárdánál, de talán jobb lett volna, ha megmaradnak a bográcsgulyásnál.

Főételnek sajtot rendeltem rántva rizzsel, ananász kosárkával, tartármártással.

Sajt rántva rizzsel, ananász kosárkával, tartármártással

Szép tálalásban érkezett a sajt, bár az édeskés ostyák jelenlétét nem értettem a tányéron. Önmagában ötletes volt, hogy az ananászt és a tartármártást ezekben a kis ” fagyis” ostyákban tálalták, de engem valamiért mégis zavart a tányéron, mert ezeket inkább egy desszerthez tálaltam volna, de semmiképp nem egy főételhez.

a  ” fagyis” ostya

Örülök, hogy a tartármártást, mely egyébként kifogástalan volt, nem locsolták rá a sajtra, de talán még lehetne ezen a tálalási módon változtatni. A sajt rendben volt, ellenben a rizs nagyon lehúzta az egészet, mivel hidegen érkezett, és sajnos a tányéromra kerültek olyan összeragadt darabok is melyek az edény aljáról származtak. A petrezselyemszórás eléggé bénán mutatott ezen az ételen. Itt igazán hiányoltam a harmóniát. Én inkább egy darabka francia petrezselymet raktam volna, vagy esetleg néhány saláta levelet. De igazából egy csárdánál ez még az elfogadható kategóriába esik, legalább nem szárított petrezselymet használtak.

A párom főétele viszont sokkal finomabb volt. Ő cigánypecsenyét rendelt hasábburgonyával és paradicsomsalátával.

Cigánypecsenye  hasábburgonyával és paradicsomsalátával

A paradicsomsaláta megfelelő volt (talán lehetett volna frissebb), a cigánypecsenyébe pedig csak azért tudok belekötni, mert nem volt eléggé ropogósra sütve a hasábburgonya. Az étel összességében finom volt, kellően fokhagymás és a tálalás is tetszett, azt hozta, amit egy csárdától elvár az ember.

A kiszolgálásra nem lehet panaszom. A pincér figyelmes volt, megkérdezte, hogy hogy ízlett az étel. Az ételek gyorsan érkeztek és az árak is rendben voltak. A fenti ételekhez egy bodzaszörpöt és egy őszibaracklevet ittunk és borravalóval együtt hatezer forintot fizettünk. Viszonylag ár-érték arányosnak érzem ezt az összeget.

bodzaszörp

Összességében azt tudom, mondani, hogy a szememmel jól laktam, a gyomrom több ízre vágyott és forró rizsre, de a lelkem elégedett volt. Máskor is visszamennék a Kerekedi csárdába.

 

A teszt időpontja: 2014. július 1.

 

Kerekedi Csárda

8229 Csopak, 71-es főút, ott ahol a babák állnak;

www.kerekedicsarda.hu

 

 

vissza