Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Örülök, hogy itt vagy!

Földi Rita vagyok, a Life&Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life&Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life&Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Mit főzzek ma?

Túrógombóc diétásan

Túrógombóc diétásan Fő kategória: desszertek
Szezon: tavaszi, nyári, őszi, téli, szezonfüggetlen
Étkezés: tízórai, uzsonna
Elkészítési nehézség: közepes
Elkészítési idő: max. 60 perc
Speciális összetevő: fehér cukor mentes, húsmentes

Narancsos tiramisu limoncelloval

Narancsos tiramisu limoncelloval Fő kategória: desszertek
Étkezés: tízórai, uzsonna
Szezon: téli, szezonfüggetlen
Alkalom: karácsony, szilveszter, újév
Elkészítési nehézség: könnyű
Elkészítési idő: min. 120 perc

Kolozsvári töltött káposzta

Kolozsvári töltött káposzta Konyha: magyar
Fő kategória: sertés ételek
Étkezés: ebéd
Szezon: téli, szezonfüggetlen
Alkalom: karácsony, újév, vasárnapi ebéd
Elkészítési nehézség: közepes

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:


Konyha:


Étkezés:
Szezon:
Alkalom:


Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:

Speciális összetevő:


Népszerű témák:Hogyan szabadulj meg a zsírpárnáktól?

 

Hogyan szabadulj meg a zsírpárnáktól?

Ameddig több táplálékot fogyasztasz el, mint amennyire a testednek szüksége van, – a például 2000 kalória fölött eszel, – addig a szervezeted nem fog hozzányúlni a zsírraktárakhoz. Meg kell tanítanunk a testünket arra, hogy nem fog az bekövetkezni az, ami miatt raktározza a felesleget. Nem fogunk tartósan táplálék nélkül maradni. Ezt a testünkkel meg kell értetnünk, és rá kell vennünk arra, hogy hozzányúljon a zsírkészletekhez.

Hogyan tudjuk rávenni?

Úgy, hogy hosszú távon kevesebb kalóriát fogyasztunk el, mint amennyi a szükségletünk, és a kalóriabevitelt mérsékelten csökkentjük. Tehát a példánál maradva nem 2000-et, hanem először csak 1900-at, később 1800-at végül 1700-at viszünk be – ez egyénileg változó lehet, mindenkinek saját magának kell beállítania, hogy mennyi kalóriára van szüksége.

 

Ezzel így le is mehet pár kiló. De sajnos ez még mindig kevés, ahhoz, hogy a zsírpárnák eltűnjenek. Mert az 1700 kalóriát elfogyaszthatod úgy is, hogy eszel 5 nagy szelet zsíros kenyeret. A szervezeted nemcsak a kalóriát érzékeli, hanem a tápanyagtartalmat is.

 

Fehérjék, szénhidrátok, zsiradékok

Ezek az ún. alaptápanyagok, melyek a szervezetünk felépítését és energiaellátását biztosítják.

A fehérjék (protein) fő szerepe a sejtépítés (testépítés, izomépítés), míg a szénhidrátoknak és a zsiradékoknak energiát adó szerepük van.

 

Az, hogy egy étel diétásnak számít, vagy sem, azt a három alaptápanyag aránya határozza meg. Ezt hívjuk kalóriának (kcal). A kalória megmutatja a három főtápanyag energiaértékét az adott ételben. 1 g fehérje 4 kalória, 1 g szénhidrát is 4 kalória, de 1 g zsír már 9 kalória.

A diéta alapja ez a három összetevő és a kalóriaszámítás.

 

70%-ban a táplálkozásunkon és 30%-ban a sporton múlik minden

Látható, hogy a megfelelő táplálkozás a legfontosabb a fogyáshoz. 70%-ban ez határozza meg, hogy mikorra tűnnek el a zsírpárnák. A kalóriaszámolgatás önmagában nem elég, a tápanyag-összetételt is figyelembe kell venni. Ha úgy állítod be a napi kalóriamennyiségedet, hogy közben ügyelsz a fehérje, szénhidrát és zsiradékok mennyiségére is, akkor hosszú távon elérheted a kívánt célodat, ráadásul közben finomakat is ehetsz.

 

Akkor miért fontos mégis a mozgás?

A mozgással rásegíthetsz a zsírégetésre, a zsírpárnák hamarabb fognak eltűnni, ráadásul formásabb lesz az alakod is – főleg akkor, ha a súlyzós edzés mellett döntesz.

A kép forrása: Pinterest

Ha nem eszel, nem fogysz. Igaz, de kiegészítésre szorul. Lehet sokat enni, de akkor sokat is kell mozognunk. Nagyon sokan ellenzik a kalóriaszámolást. Egyszerűen csak azt mondják, hogy iktassuk ki a fehér cukrot, a fehér lisztet és még néhány hizlaló ételt, és fogyni fogunk. Ez azonban nem teljesen állja meg a helyét, mert ők természetesnek veszik, hogy egy ilyen étrend mellett még mozogni is fog az illető, ám ez a legtöbbször nem valósul meg, és fogyás helyet súlymegtartás lesz a diéta. Hogyan is lehetne más, mivel az elfogyasztott táplálékot maximálisan hasznosítja a szervezet? Izmok nem épülnek belőle, mivel nincs súlyzós edzés. Fogyás nem lesz, mivel a bevitt táplálék több, vagy épp annyi, mint amennyire szükségünk van.

 

Így azt javaslom, hogy akinek nincs lehetősége a mozgásra, és fogyni szeretne, igenis számolja a kalóriákat és teremtsen kalóriadeficites állapotot. Így is sikerülhet neki leadni a kilókat. Természetesen a mozgással ez könnyebben megy és a mozgás egészségi állapotunkra is kedvező hatást gyakorol. Ugyanakkor a gyakorlatban lehetnek olyan hosszabb-rövidebb időszakok, amikor a táplálkozásunkra tudnunk figyelni, de napi sportra már nem. Ráadásul sokaknál lehet, hogy az egészségi állapota sem engedélyezi a túl nagy aktivitású sporttevékenységet.

A kép forrása: Pinterest

Tehát ha nincs sport, akkor marad a kalóriaszámolás. Persze ezt rövidtávra javaslom, mivel hosszú távon életmódváltásunkat ki kell egészítenünk valamilyen nekünk tetsző sporttevékenységgel, nemcsak az egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt, hanem a lelki hatások miatt is. A számunkra ideális sport csökkenti a depressziót, növeli az endorfin, a boldogsághormon termelődését a szervezetünkben. Így csoki helyett is kiváló. Ráadásul a sport önfejlesztő hobbi is. Kutatások szerint, ha hetente háromszor sportolunk, akkor koncentráltabbá vállunk, javul a memóriánk, éberebbek leszünk és több fér bele a napunkba. Egy próbát megér, nem?

 

A fenti szöveges rész részlet az Enni és Fogyni című könyvemből, melyet itt rendelhetsz meg.

vissza