Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Így szabadulj meg a súlyfeleslegedtől!

2016.02.24.

Így szabadulj meg a súlyfeleslegedtől!

A zsírégetés titka

Ameddig több táplálékot fogyasztasz el, mint amennyire a testednek szüksége van, addig a szervezeted nem fog hozzányúlni a zsírraktárakhoz. Meg kell tanítanod a testedet arra, hogy nem fog bekövetkezni az, ami miatt raktározza a felesleget. Nem fogsz tartósan táplálék nélkül maradni. Ezt a testeddel meg kell értetned, és rá kell venned arra, hogy hozzányúljon a zsírkészletekhez. 

Hogyan tudod rávenni?

Úgy, hogy hosszú távon kevesebb kalóriát fogyasztasz el, mint amennyi a szükségleted, és a kalóriabevitelt mérsékelten csökkented. Tehát nem 2000-et, hanem először csak 1900-at, később 1800-at végül 1700-at viszel be a szervezetedbe – ez egyénileg változó lehet, mindenkinek saját magának kell beállítania, hogy mennyi kalóriára van szüksége.

Ezzel így le is mehet pár kiló. De sajnos ez még mindig kevés, ahhoz, hogy a zsírpárnák eltűnjenek. Mert az 1700 kalóriát elfogyaszthatod úgy is, hogy eszel 5 nagy szelet zsíros kenyeret. A szervezeted nemcsak a kalóriát érzékeli, hanem a tápanyagtartalmat is.

jó minőségű fehérje és alacsony kalóriatartalmú, vitamindús zöldségek kellenek a fogyáshoz

Fehérjék, szénhidrátok, zsiradékok

Ezek az ún. alaptápanyagok, melyek a szervezetünk felépítését és energiaellátását biztosítják.

A fehérjék (protein) fő szerepe a sejtépítés (testépítés, izomépítés), míg a szénhidrátoknak és a zsiradékoknak energiát adó szerepük van.

Az, hogy egy étel diétásnak számít, vagy sem, azt a három alaptápanyag aránya határozza meg. Ezt hívjuk kalóriának (kcal).

A kalória megmutatja a három fő tápanyag energiaértékét az adott ételben. 1 g fehérje 4 kalória, 1 g szénhidrát is 4 kalória, de 1 g zsír már 9 kalória.

Az Enni és Fogyni alapja ez a három összetevő és a kalóriaszámítás.

70%-ban a táplálkozásunkon és 30%-ban a sporton múlik a fogyás.

Látható, hogy a megfelelő táplálkozás a legfontosabb a fogyáshoz. 70%-ban ez határozza meg, hogy mikorra tűnnek el a zsírpárnák. A kalóriaszámolgatás önmagában nem elég, a tápanyag-összetételt is figyelembe kell venni.

Ha úgy állítod be a napi kalóriamennyiségedet, hogy közben ügyelsz a fehérje, szénhidrát és zsiradékok mennyiségére is, akkor hosszú távon elérheted a kívánt célodat, ráadásul közben finomakat is ehetsz.

Akkor miért fontos mégis a mozgás?

A mozgással rásegíthetsz a zsírégetésre, a zsírpárnák hamarabb fognak eltűnni, ráadásul formásabb lesz az alakod is – főleg akkor, ha a súlyzós edzés mellett döntesz.

Nagyon sokan ellenzik a kalóriaszámolást. Egyszerűen csak azt mondják, hogy iktassuk ki a fehér cukrot, a fehér lisztet és még néhány hizlaló ételt, és fogyni fogunk. Ez azonban nem teljesen állja meg a helyét, mert ők természetesnek veszik, hogy egy ilyen étrend mellett még mozogni is fog az illető, ám ez a legtöbbször nem valósul meg, és fogyás helyett súlymegtartás lesz a diéta. Hogyan is lehetne más, mivel az elfogyasztott táplálékot maximálisan hasznosítja a szervezet? Izmok nem épülnek belőle, mivel nincs súlyzós edzés. Fogyás nem lesz, mivel a bevitt táplálék több, vagy épp annyi, mint amennyire szükségünk van.

Így azt javaslom, hogy akinek nincs lehetősége a mozgásra, és fogyni szeretne, számolja a kalóriákat és teremtsen kalóriadeficites állapotot.

Így is sikerülhet neki leadni a kilókat. Természetesen a mozgással ez könnyebben megy és a mozgás egészségi állapotunkra is kedvező hatást gyakorol. Ugyanakkor a gyakorlatban lehetnek olyan hosszabb-rövidebb időszakok, amikor a táplálkozásunkra tudunk figyelni, de napi sportra már nem. Ráadásul sokaknál lehet, hogy az egészségi állapota sem engedélyezi a túl nagy aktivitású sporttevékenységet.

Tehát ha nincs sport, akkor marad a kalóriaszámolás. Persze ezt rövidtávra javaslom, mivel hosszú távon életmódváltásunkat ki kell egészítenünk valamilyen nekünk tetsző sporttevékenységgel, nemcsak az egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt, hanem a lelki hatások miatt is.

A számunkra ideális sport csökkenti a depressziót, növeli az endorfin, a boldogsághormon termelődését a szervezetünkben. Így csoki helyett is kiváló.

Ráadásul a sport önfejlesztő hobbi is. Kutatások szerint, ha hetente háromszor sportolunk, akkor koncentráltabbá vállunk, javul a memóriánk, éberebbek leszünk és több fér bele a napunkba. Egy próbát megér, nem?

A cikk az Enni és Fogyni című könyv alapján készült. 

» Érdekel a könyv! 

Szerző: Földi Rita

fotók: Pixabay

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!