• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Variációk sütőtökre, diétásan

2017.10.13.

Variációk sütőtökre, diétásan

Te ne kerekedj ki úgy, mint a tök!

Ha a nyárnak a dinnye, akkor az ősznek a sütőtök lehetne a jele a ”gasztronómiai óvodában”. Már szeptember elején megjelennek ezek a vidám színű, őszi hírnökök a bevásárlóközpontokban és a piacon - jelezve, hogy itt az idő arra, hogy testünket vitaminokkal töltsük fel, lelkünket pedig illatos, színes ételekkel tápláljuk, diétánk alatt is. 

Halloween tökök

sütőtökök

Jó tudni, hogy a tök sok fehérjét, karotint, káliumot, kalciumot és cinket tartalmaz, gazdag A-, C-, D- és E vitaminban, immunerősítő és emésztést segítő hatása is van. Mindemellett kalóriában szegény, így diétázók is bátran fogyaszthatják. A legegyszerűbb diétás desszertet készíthetjük el, ha a tököt darabokra vágjuk és 170 C fokos sütőben pirosasra sütjük. Az édeskés sütőtök nagyjából annyi kalóriát tartalmaz, mint az alma.

A klasszikus sült tök receptnél azonban jóval változatosabb finomságokat is készíthetünk ebből a nagyszerű alapanyagból. Használhatjuk köretként (sült tök kockák krumpli helyett vagy sütőtökpüré), készíthetünk belőle levest, pürésítve pedig tehetjük desszertekbe is (például muffinba, pitébe vagy akár diétás forró csokiba is). Bármelyiket is választjuk, az őszi hangulat garantált.  

Élvezzük az ősz ízeit, úgy hogy közben nem kell aggódnunk a kilók miatt! Hat sütőtökös ételt hoztam Nektek, melyek nem tartalmaznak fehér cukrot, fehér lisztet, így az Enni és Fogyni módszerbe is beilleszthetőek.

Előétel 

Könnyű őszi saláta sütőtökkel

A sült tök jól illik a krémesebb sajtokhoz is. Diétánkba válasszuk a zsírszegény sajtokat, például a fetát vagy a ricottát. Tegyünk a salátához pikáns ruccolát, vagy bébispenótot és egy kevés pirított diót, vagy tökmagot. Pár csepp tökmagolajjal locsoljuk meg az egészet!

Leves 

 Sütőtök krémleves olaszosan – Recept azoknak, akik eddig nem szerették a sütőtököt

Főételek 

Őszi csirkecomb almával, zsályával, sütőtökkel

» Recept itt

Sütőtökös rizottó rozmaringos-sütőtök krémes pulykanyárssal és pirított édesköménnyel

» Recept itt

Fitnesz sütőtök főzelék bazsalikomos húsgombóccal – lisztmentes, cukormentes recept

Desszert 

Sütőtökös mézeskalács egészségesen

» Recept itt

 Ezek nagyon jól passzolnak a sütőtök édeskés ízéhez, kísérletezzünk velük bátran!

gyömbér, narancs, rozmaring, zsálya, chili, alma, répa

Nassolnivaló 

Fűszeres sült sütőtök

A tököt vágjuk kisebb darabokra, fűszerezzük sóval, chilivel, zsályával, vagy akár fokhagymával is, majd süssük ropogósra egy sütőpapírral bélelt tepsin. 


Próbáljátok ki mind! Kellemes "tökölődést"! 

Szerző: Földi Rita

fotók: Pixabay

Fitnesz Édességek könyv


vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!