Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek! Örülök, hogy itt vagy! Földi Rita vagyok, a Life & Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life & Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life & Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:


Konyha:


Étkezés:
Szezon:
Alkalom:


Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:

Speciális összetevő:


Népszerű témák:Szavazás

Leginkább milyen recepteket szeretnél látni az oldalon?

Szavazok

A tökéletes rántott hús nyomában: Buja Disznó(k)

2016.01.03.

A tökéletes rántott hús nyomában: Buja Disznó(k)

A Belvárosi Piacon található Buja Disznó(k) nevű hely megmutatta, hogy milyen a tökéletes rántott hús. A bejegyzés végére az is kiderül, hogy milyen hátrányom származott abból, hogy felfedeztem ezt a helyet.

A történet valahol ott kezdődött, hogy amióta a Buja Disznó(k) megnyitott az V. kerület Hold utcában található piac emeletén a többi "gasztro-nagyhatalom" (A Séf utcája, Vörös Homár, Panificio il Basilico, Pasta & Sugo, stb.) mellett, azóta a gasztronómiai oldalak, szaktekintélyek, közösségi oldalak, stb. dicshimnuszokat zengnek Bíró Lajos disznóságairól.

Néhány forrás:  Dining Guide, Városban.blog.hu, Mirelle.hu, Válasz.hu

Diéta ide vagy oda, ki kellett próbálnom.

A teszt időpontja Szilveszter napjára esett, amikor pont a környéken volt dolgom. A közösségi oldalról tudtam, hogy a Belvárosi Piacon nagy lesz a sürgés-forgás ezen a napon is, mivel meghirdették a „Pezsgő(s) nappali szilveszter a Piacon!” című eseményt.

Könnyű megtalálni a piacon

Sokszor megfordultam már a piacon (remélem hamarosan étteremteszt formájában is beszámolok ezen élményeimről), és mindig nagyon sokan voltak. Most sem volt ez másként. A különbség csak annyi volt, hogy a hömpölygő embertömegben nagy arányban voltak jelen a pezsgős poharak, melyek úgy öltöztették fel a piacon megjelent embereket e jeles nap alkalmából, mint farsangkor egy díszes álarc, melyet megpillantva mindenki tudja, hogy mely eseményt ünnepelve gyűltek össze.

A tömeget elnézve kb. 30 perc várakozási időre számítottam a rántott hús tekintetében, de szerintem 10 perc múlva már nálam volt a frissen, előttem készült étel, miután nagy nehezen átverekedtem magamat a tömegen (közben felmérve a szintén Bíró Lajoshoz köthető, A Séf utcája nevet viselő hely nem mindennapi kínálatát), és beálltam a sor végére, mely meglepően gyorsan haladt.

Egy adag rántott húst kértem burgonyasalátával, melyért 2.300 Ft-ot fizettem. Tudtam, hogy elég lesz az egy adag, mert a sorban állva láttam, hogy mekkora húsokkal távoztak a pénztártól. Akkorákkal, hogy nekem egy egész napra elég lenne! Talán segít elképzelni a méretét, ha azt is megemlítem, hogy kb. egy pizzás doboz méretű dobozba tették bele, mivel elvitelre kértem. Viszont ehhez a hatalmas húshoz aránytalanul kevés burgonyasaláta jár. (Utólag bánom, hogy nem kértem belőle dupla adagot.)

Ekkora rántott húst kínál Bíró Lajos

Kénytelen voltam elvitelre kérni, mivel leülni lehetetlen lett volna. A piacnak egyébként ez az egyetlen hátránya. Egy gombostűt sem lehet leejteni ebédidőben, annyira sokan vannak a felső szinten. Alul, ahol a hagyományos piac funkció működik, alig lézeng néhány ember. Ezt már némileg ellensúlyozta néhány betelepült kávézó, cukrászda (pl. Angelo - nagyon finom a forró csokijuk!), és már több vita is indult arról, hogy hogyan lehetne jobban elosztani a piac tömegét a két szint között, de még mindig nem sikerült megoldást találni rá. Talán, ha néhány "gasztro-nagyhatalom" a földszintre is beköltözne, és több leülési lehetőséget kínálna, mint a fentiek, akkor a földszint is fejlődésnek indulhatna.

De térjünk vissza a tökéletes rántott húshoz. Azt tudni kell, hogy nem igazán kedvelem a sertéshúst. Az egészséges táplálkozás híve vagyok, vigyázok az alakomra és ügyelek arra, hogy mennyi szénhidrátot és zsiradékot fogyasztok, ezért jórészt csirkemellet eszem. Minden disznóság és zsír kizárva! Szóval egyáltalán nem voltam elfogult a disznóval, mégis azt kell, hogy mondjam, hogy nem ettem még ilyen finom rántott húst sehol sem. Vaj puha hús, tökéletesen rásimuló prézlivel és egy isteni burgonyasalátával. Mennyei ízek. Ezért érdemes felfüggeszteni a diétát. Miközben falatozom, rájövök, hogy mitől is olyan buja ez a disznó. A szexuális kielégülés és az evés során szerzett örömök közötti összefüggésen gondolkodom, melyek valahogy minden falatnál összhangba kerülnek. „Buja Disznók” - mosolygok, és tovább falatozom.

Disznóságok az asztalon és a falon is

Egyetlen hiba volt a rendszerben: az, hogy nem egyedül fogyasztottam el ezt a finom ebédet. Így a buja élményeknek tanúja is volt, mégpedig a párom, aki a legnagyobb rántott hús rajongó. Érthető, hogy teljesen el volt ragadtatva ettől a rántott hústól. Már az ebéd végénél kezdtem aggódni, hogy ezentúl minden vasárnap ilyen rántott húst kell elé tennem.

A gyanúm hamar beigazolódott. A rántott hús és a burgonyasaláta élménye még másnap is kísértett minket. Mikor megkérdeztem, hogy mit főzzek a válasz az volt, hogy ,,rántott húst, de ne csirkéből. Olyan legyen, mint, amilyet a piacon vettünk!”

Remek. Ez kb. olyan volt, mintha azt kérné, hogy főzzek úgy, mint Gordon Ramsay, de megnyugtatás képen hozzátette, hogy segíteni fog. Persze nem az volt a megnyugtató, hogy ő fog segíteni, hiszen tudtam, hogy a rántotta is nehézségeket okoz számára, a megnyugtató az volt, hogy tudtam, hogy, ha együtt rontjuk el, ha nem lesz olyan, mint a piacon, akkor nem csak én leszek a hibás, hanem ő is. Erről szól a jóban-rosszban együtt.

A szilveszteri tálalás

Neki láttunk tökéletes rántott húst alkotni. Miért is olyan nehéz feladat ez? Az alapanyagnál kezdődik minden. Azután következik csak a technika, a szakmai tudás.

Alaposan utánanéztem, hogy hogyan is készülhetett a Buja Disznó(k) rántott húsa, hiszen a témával már igen sokan foglalkoztak. A dining guide interjúja hasznosnak bizonyult.

Bíró Lajos és a Buja Disznók

Bíró Lajos a Belvárosi Piacon mutatta meg, miért őrülnek most meg az emberek, és mire kell odafigyelni egy olyan egyszerű ételnél, mint a rántott hús. Mármint a jó rántott húsnál.

Kezdjük az alapanyagokkal:

Hús

Azt hiszem, sertéskarajból készülhet a Buja Disznók rántott húsa, én mégis a lehetetlennel próbálkoztam, és egy legendás húst az úgynevezett „fledermaus”-t próbáltam beszerezni hozzá. Ez a szó bőregeret, denevért jelent, mivel a hús formája, melyet a hízott sertés hátsó combjának belső felületéről fejtenek le a kitárt denevérszárnyhoz hasonló. Ez a disznó legpuhább, legfinomabb része, melyből a legendák szerint a legjobb rántott hús készül.

Csakhogy ezt a finom húsdarabot nem igazán lehet beszerezni. A közeli hentesnél próbálkozva széttárt karokat és értetlen arckifejezést kaptam a legendás hússzelet helyett. ,,Hogy denevérszárny? Mi csoda? Hát combot azt tudok adni. Te Pisti, te, hallottál ilyen denevérszárny izéről? Valami hús.”

Nem kellett volna, de még én éreztem magam kellemetlenül, hogy valami olyan titok tudója vagyok, melyet kevesen ismernek, vagy talán nem is létezik ilyen hús? A nagydarab hentes próbált elbizonytalanítani miközben furán végigmért. (Gondolom, nehéz lehetett elképzelni, hogy a pult mögött tűsarkúban és miniszoknyában álló csaj – igen, ez vagyok én – még főzni is tud.)

Nem tudtam mást tenni, végül combot vettem. Meglepetésemre nagyon jó választás volt. Nem volt pont ugyanolyan, mint a piacon lévő hús, de nagyon-nagyon közel állt hozzá.

A „bunda”

A videóból kiderül, hogy a panír receptje hétpecsétes titok. (Egyes források szerint: panko-, zsemlye- és kenyérmorzsa + egy titkos összetevő.)

A színét és az állagát ellesve próbáltunk ketten rájönni a titkos összetételre. Száraz teljes kiőrlésű kenyeret és fehér kenyeret daráltunk le, ehhez kevertünk búzalisztet és kukoricalisztet is.

Hogyan készült?

1. A burgonyasalátával kezdtük. Ehhez kifli burgonyát főztünk meg héjában, sós vízben. A puhára főtt burgonyát meghámoztuk és feldaraboltuk.

2. Egy lábosban vajat forrósítottunk. Hozzáadtuk a főtt burgonyát és egy kevés sót. Egy ideig pároltuk, majd felöntöttük tejszínnel. Addig főztük, míg krémes nem lett. Ezután a burgonya egy részét összetörtük és az egészet kihűtöttük.

3. Amíg a tejszínes burgonya hűlt, addig készítettem egy házi majonézt. 2 tojás sárgájához adtam egy kevés citromot, dijoni mustárt (de lehet, hogy ezzel is finom lett volna) és lassan adtam hozzá annyi olajat, hogy a folyamatos kevergetés hatására krémes lett. Sóztam és fehér borsot adtam még hozzá.

4. Amikor a burgonya kihűlt, akkor belekevertük a majonézbe és hozzákevertünk még újhagymát is.

5. Ezután következett a hús elkészítése. A hússzeleteket bevagdostuk, hogy ne kunkorodjanak fel, alaposabban átjárja a só és könnyebben megpuhuljanak.

6. Besóztuk, majd búzafinomlisztbe, tejjel és sóval elkevert tojásba, végül az általunk kreált prézliben forgattuk meg alaposan, a felesleget gondosan lerázva.

7. A húst repceolaj és ipari sütő hiányában, sima étolajban, olajsütőben kezdtük el sütni. 200 fokon kellett volna, de az olajsütő csak 190 fokot bírt. Ebben sült kb. 4 percet. Utána áttettük egy serpenyőbe, melyben disznózsír és étolaj volt 1:1 arányban, kb. 160 fokra felforrósítva. Ebben kb. 5 percet sülhetett, utána áttettük egy másik serpenyőbe, ahol szépen lecsöpögött a felesleges zsír. Ezzel, és némi olvasztott vajjal meglocsolva fejeztük be a rántott hús sütését.

 

Eredmény

Ilyen lett a miénk.

A burgonyasaláta és a hús is nagyon hasonlított a piaci rántott húshoz. A hús puha és nagyon ízletes volt. Egyetlen hibája talán a prézli volt, mely inkább elvált a hústól, mintsem rátapadt volna. Összességében nagyon elégedettek voltunk magunkkal (hogy így le tudtuk utánozni az ételt) és az étellel is (hogy a szinte minden héten fogyasztott rántott húsnak egy új arcát ismertük meg).

Konklúzió

Mindent összevetve, ha legközelebb is megkívánjuk a tökéletes rántott húst, akkor szerintem újra ellátogatunk a Buja Disznó(k) -ba. Otthon túl sok munka előállítani ezt a nagyszerű húst és félő, hogy a környék összes hentesével összevesznék.

Mindenesetre nagyon jó móka volt a párommal együtt főzni, együtt kitalálni, hogy vajon milyen összetevőtől volt olyan finom az a burgonyasaláta, mitől volt olyan omlós az a hús? Legközelebb is kitalálunk valami kihívást jelentő ételt, melyet együtt elkészíthetünk.

Ha nem is találtuk el az összetevőket teljesen, akkor is nagyon finomat ettünk és nagyon jól éreztük magunkat. 

2016. január

fotók: Buja Disznó(k) facebook oldala

Mentés

Mentés

vissza