Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Döbbenetes fánkok a nagyvilágból

2017.02.11.

Döbbenetes fánkok a nagyvilágból

Híres fánkok és néhány kevésbé ismert finomság

Nincs farsangi szezon fánk nélkül. Itt az ideje, hogy nagy fánkkörképet tartsunk, hogy eldöntsük, melyiket készítsük el a farsangi bulira vagy egy délutáni desszertnek. Persze ragaszkodhatunk a hagyományos szalagos farsangi fánkhoz, amely baracklekvárral felülmúlhatatlan finomság, ugyanakkor érdemes egy kis kitekintést is tennünk, hogy a világ más részein milyen fánkokat készítenek. A magyar fánkreceptekből is szemezgethetünk, és kipróbálhatjuk az egérkét vagy a rózsafánkot is.

Fánkok a nagyvilágból

1. Churrus, a spanyolok kedvenc fánkja

A spanyolok kedvenc édessége egy csokiszószba mártogatott, fahéjas-cukros fánk, a churros.

Pinterest

undefined

A churros csokiba mártva az igazi.

Fördős Zé videójából megnézheted, hogyan készül ez a híres égetett tészta.

A spanyolok kedvenc édessége: churros csokiöntettel

VIDEÓ - Régi nagy kedvencünk a churros, ha Barcelonában járunk tuti nem hagyjuk ki. Dél-Amerikában egyébként a töltött változat a népszerűbb, a spanyolok...

2. Oliebollenje, a Holland fánk

Aszalt gyümölcsökkel és almával is készül a hollandok fánkja, melyből hagyományosan újévkor fogyasztják a legtöbbet.

» Recept

Pinterest

undefined

Oliebollenje gyümölcsökkel

3. Lukumádesz, a görög fánkocska

Hasonlít a mi fánkunkhoz, de mint minden görög sütemény, ez is mézes sziruppal van lelocsolva.

» Recept

Pinterest

undefined

Lukumádesz mézzel meglocsolva

4. Berliner, avagy a berlini töltött fánk

Németországban a kerek, lekvárral töltött változatát kedvelik a fánkoknak, melyet berlinernek hívnak. (Így is találkozhatunk vele: Kreppel, Krapfen, Pfannkuchen)

Pinterest

undefined

 Lekvárral töltött Berliner

5. Tarkedli, a cseh fánk

A gyümölcsszósszal vagy tejszínhabbal kínált fánk desszert és főétel is lehet. Nálunk inkább a lekvárral kínált változata terjedt el. A tésztát egy speciális serpenyőben (tarkedlisütőben) sütjük, amelyben 5-9 kisebb mélyedés van.

Több tájegységünkön ismert olyan változata is, hogy a tésztába a kidolgozás után különböző darabolt gyümölcsöket (szilva, alma, eper, körte) kevernek. A megsült gyümölcsfánkot hozzá illő lekvárral kínálják.  

» Recept

Tarkedli vagy talkedli recept (cseh fánk) | Nor receptje

Mennyei Tarkedli vagy talkedli recept (cseh fánk) recept! A telkedli, vagy tarkedli gyerekkori nagy kedvenc, amit szilvalekvárral vagy baracklekvárral a legjobb tálalni. Próbáld ki te is! ;)

Terkedli gyümölcslekvárral 

6. Amerikai fánk

Az amerikai filmekből ismert kerek, közepén lyukas fánk, a donut (vagy doughnut) formájában némileg eltér a többi fánktól. Készülhet töltve is, de lekvár helyett különböző szószok (vaníliás, csokis, karamellás, epres, stb.) kerülnek bele. Színes mázzal vonják be és dekor cukrokkal díszítik.

Pinterest

undefined

Színes amerikai fánkok

7. Francia fánkok

  • Beignet (ejtsd: benyé)

A beignet Maria Antoinette nagy kedvence volt. Alakja nem kerekded, hanem szögletes formájú. Tésztája könnyű, nem töltött. Alaposan megcukrozva fogyasztják.

» Recept

Beignet , a francia fánk

A franciák fánkja, a beignet, kívül ropogós, belül pedig lyukacsos, lazább szerkezetű fánk, így az embernek evés közben az az illúzója támad, hogy egy kis könnyű tésztapuffancsot majszol. Pedig dehogy! Vigyázat, ez is "fánkból" van! Itt a farsangi szezon, a jelmezbálok és a fánksütések ideje.

Beignet

  • Ekler fánk (Éclaire)

A Magyarországon is ismert fánk, néhány ételtörténész szerint francia eredetű: Antonin Careme (1784-1833) híres francia séf készítette először. A francia eclair szó jelentése villámlás. Senki sem ismeri a pontos eredetét. Többen arra esküsznek, hogy könnyű tésztája és habos tölteléke a név alapja, amit fél kézzel egy csapásra meg lehet enni. (forrás)

» Recept

Pinterest

undefined

Klasszikus ekler

Pinterest

undefined

Ekler málnával, fehér csokoládéval és nutellával

Pinterest

undefined

 Ekler díszdobozban

  • Croquembouche (ejtsd: krokanbus)

Szintén égetett tésztából készül a croquembouche is, mely akár hasonlíthatna is a mi fánkunkhoz, azonban a franciak vittek bele egy elég nagy csavart. Az apró fánk-gömbökből egy kúp alakú tornyot készítenek, melyet karamellből készült ’’hálóval” fognak össze. A fánk-torony esküvőkön is elterjedt, mivel nagyon hasonlít egy tortához és kreatív díszítéssel elegáns desszert válhat belőle.

Pinterest

undefined

Pinterest

undefined

8. Olasz fánkok

Az olaszoknál, ahogy a tésztarecepteknél is, a fánkoknál is tájegységenként változó a kínálat. A toszkán részeken az apró, töltött fánk, a bambalone terjedt el.  De ismert még a maritozzo  is,  amely egy édes buci felvágva és sűrű krémmel töltve. A tésztájába olajos magvak és mazsola is kerül.

Pinterest

undefined

Maritozzi con la panna

Nápolyban és Szicíliában népszerű a zeppole (vagy fritole), amely egy üreges közepű, vaníliás krémmel, csokival, gyümölccsel, esetleg lekvárral gazdagított fánk. Ezt főleg Szent János napján fogyasztják.

Pinterest

undefined

Zeppole di San Giuseppe

Velencében a Frrittele di carnivale a karnevál elengedhetetlen finomsága. Különlegessége a mazsola és a fenyőmag.

Pinterest

undefined

Frittele di carnivale

Az égetett tésztából készülő profiterol-t sem szabad kihagynunk, bár nem kapcsolódik a farsangi szezonhoz, egész évben megtalálható az éttermekben, cukrászdákban.

Pinterest

undefined

Profiterol

9. Magyar fánkok

A farsangi időszakban nálunk a szalagos farsangi fánk a legnépszerűbb. Szakácskönyvek a magyar gasztrokultúra egyik kiemelkedő értékének tartják. Nevét az oldalán körbe futó világosabbra sült csíkról kapta, melyet nem is olyan egyszerű szépen kivitelezni. Receptemből megtudhatod, hogyan készíts tökéletes farsangi fánkot.

Szalagos farsangi fánk recept a képre kattintva.

Szalagos farsangi fánk

Ezen kívül még számos verzió létezik nálunk a fánkra, talán több is, mint bárhol a világban. Néhány receptet szomszédjainktól vettünk át, de számos recept a magyar tradíciókhoz tartozik.

  • Tolófánk, a magyar churros

Ez az égetett tésztából készült fánk onnan kapta a nevét, hogy a masszát csillagcsővel ellátott habzsákból nyomjuk (toljuk) ki, 50-60 milliméter hosszúra. Így pont olyan, mint a spanyolok churrosa.

Ha valami igazán különlegesre vágysz, akkor próbáld ki az Édesem receptjét, a forró fehércsokiba mártogatható kókuszos churros-t.

» Recept

  • Csörögefánk (forgácsfánk vagy herőke)

A csörögefánknak számos változata ismert. Alapvetően egy könnyű kelt vagy élesztő nélküli, hajtogatott tésztából készülő fánkról van szó, mely Észak-Magyarországon forgácsfánk vagy herőke néven is ismert. 

» Recept

Csörögefánk, Nagymamám receptje szerint

Szóval, volt egy kis presszió facebookon, így nekiültem bepötyögni a receptet. Dícsérettel jól zsarolható vagyok. :D Hogy mi a "különleges" ebben a receptben? Az, hogy ebben nincs se élesztő, se sütőpor (?), se szódabikarbóna, sem más "térfogatnövelő". Tapasztalatom szerint a frissen begyúrt tésztából, azonnal kisütve a legfinomabb.

Csörögefánk

  • Rózsafánk

A recept alapja a csörögefánk, melyet rózsa formájúra készítünk és porcukorral megszórva, baracklekvárral kínálunk.

» Recept

Rózsafánk | Varga Gábor (ApróSéf) receptje

Mennyei Rózsafánk recept! A rózsafánk egy igazi fánkkülönlegesség. Kevesen ismerik, és még kevesebben készítik. Ennek talán az az oka, hogy azt gondolják, bonyolult elkészíteni, pedig ez nem igaz. Lássuk csak!

Rózsafánk

  • Túrófánk

A túrófánk is számos változatban elkészíthető. Formája lehet gömbölyű és párna alakú is. A lényege az, hogy belsejébe túrótöltelék kerül. Az olajban kisütött fánkot porcukorral megszórva kínáljuk.

A Mielle főzőiskola glutén-, laktóz- és cukormentes túrófánk receptjét mindenki bátran kipróbálhatja.

Pinterest

undefined

  • Ördögpirula (egérke)

Kelt tésztából készülő, kakaós porcukorba hempergetett fánkkülönlegesség.

» Recept

Pinterest

undefined

Ördögpirula kakaós porcukorba hempergetve

  • Képviselő fánk, a magyar ekler

A mi ekler fánkunk a képviselőfánk. Csupán formájában tér el a franciák desszertjétől.

Pinterest

undefined

Képviselő fánk

A farsangi időszak Vízkereszttől, vagyis január 6-tól hamvazószerdáig tart. Persze fánkot sütni nem csak ekkor lehet, a fentiekből is látszik, hogy számos híres fánk van a világban, amelyek nem kapcsolódnak a farsangi időszakhoz, egész évben fogyasztják. 

Szerző: Földi Rita

fotók: Unsplash, Pinterest

Rita Fitnesz Receptjei - Hírlevél

Fitnesz receptek és életmódtippek, hogy ne maradj le semmiről! (Nyugi, nem tömöm tele a postaládádat, havonta maximum 2 hírlevelet küldök.)

Név *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!


Mentés

Mentés

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#1 - Iris2024.01.19. 10:41

A túrófánk receptje a Miele cég oldalán nem létezik, lehetne pótolni?