2014.03.17.
Őszintén szólva nem sok halfajtát kedvelek. Azt mondják, hogy a magyarokra általában az jellemző, hogy kevés halat esznek és nem is nagyon szeretik az intenzív halak ízét. Szeretjük, ha nem annyira hal ízű az a hal. Sőt! Még jobb, ha egy kicsit csirke ízű. Valahogy így vagyok ezzel én is.
A tengeri süllő viszont kellemes ízű hal, melyet fűszerekkel nagyon jól lehet alakítani, variálni.
Hozzávalók (2 személyre):
2 db tengeri süllő
1 db fokhagyma
1 db citrom
só
őrölt fekete bors
2 dl tej
2 csomó petrezselyemzöld
4 evőkanál vaj
Elkészítés:
1. A halat elő kell készítenünk, mely pikkelyezést és belezést jelent a tengeri süllőnknél.
2. Az előkészített halat sózzuk be, és tegyük zúzott fokhagymával elkevert tejbe úgy, hogy ellepje. Egy ideig hagyjuk benne a halat, majd vegyük ki és hagyjuk lecsepegni a tejet.
3. Egy serpenyőben forrósítsuk fel a vaj felét és tegyük bele a már megszáradt halakat. Pár percig intenzíven süssük. A lényeg, hogy kérget kapjon a hal. Kéreg=íz. Ilyenkor is sózzuk meg és adjunk hozzá frissen őrölt fekte borsot. Majd fordítsuk meg.
4. Az intenzív sütéssel csak a hal külseje fog megsülni, így ha mindkét oldala megpirult, akkor tegyük át a halakat egy tepsibe. Adjuk hozzá a maradék vajat és a finomra vágott petrezselymet, valamint egy kevés zúzott fokhagymát. Tegyük előmelegített sütőbe 15-20 percre.
A kész halat locsoljuk meg citromlével.
Köretnek adjunk hozzá hasábburgonyát és snidlinges tartármártást.