Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek! Örülök, hogy itt vagy! Földi Rita vagyok, a Life & Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life & Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life & Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:


Konyha:


Étkezés:
Szezon:
Alkalom:


Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:

Speciális összetevő:


Népszerű témák:Szavazás

Leginkább milyen recepteket szeretnél látni az oldalon?

Szavazok

Ilyen egyszerűen készíthetsz Halloween töklámpást!

 

Ilyen egyszerűen készíthetsz Halloween töklámpást!

Tökfaragási tippek kezdőknek.

Nincs annyira jó kézügyességed, de szeretnél szép töklámpást készíteni? Akkor ezek a tippek neked valóak!

A Halloween tökfaragás nem csak egy amerikai szokás. Az október 31-ei Halloween éjszakán nálunk is egyre több lakásban, udvaron helyet követelnek maguknak ezek a dekoratív a töklámpások.

Sajnos nincs túl jó kézügyességem, de az évek alatt rájöttem egy-két trükkre, melyekkel azok is sikerrel faraghatnak Halloween tököt, akik kevésbé tudnak jól rajzolni vagy farigcsálni.

 Bevásárlólista:

  • Halloween tök 
  • éles kés
  • tökfaragó kiszúró (lásd a lenti képen)
  • kis kés vagy bicska
  • kanál
  • ledes mécses

1. lépés: Tervezés

Nézelődj a neten vagy nézd meg a lenti képeket és találd ki, hogy pontosan milyen tököt szeretnél. Otthoni dekoráció vagy Halloween buli kelléke lesz belőle? Ijesztő vagy vicces mintát szeretnél látni rajta? Inspirálódj és keress mintákat! ”pumpkin template” vagy ”Jack o’ Lantern template” néven sokféle mintát találsz a neten, de segítség képen itt megnézheted a Pinterest összeállításomat is.

2. lépés: Válassz ideális tököt!

A fenti céloknak megfelelően válaszd ki a megfelelő méretű és színű tököt. (Zöld tökből is nagyon jókat lehet készíteni.) Ma már szinte minden nagyobb bevásárlóközpontban vagy a zöldségesnél is beszerezheted ezeket a tököket. 

Arra ügyelj a választásnál, hogy lehetőleg ne legyen rajta semmilyen sérülés, benyomódás. Állítsd az aljára és nézd meg, hogy nem dől-e el! Olyat válassz, melyre rá fog férni az általad kinézett minta.

3. lépés: Előkészületek

Faragás előtt egy vizes ronggyal töröld át a tököt, majd egy száraz törlővel is töröld meg.

Vágd le a tök tetejét egy éles késsel!

Vághatod úgy is mintha csak egy paradicsomot skalpolnál meg, de vághatod kör alakban is, vagy ha ügyesebb vagy, akkor valamilyen mintát is vághatsz bele. A tök nagyon kemény lesz, így ennél a lépésnél mindenképpen szükséged lesz egy éles késre. Úgy vágd le a tetejét, hogy vissza is tudd illeszteni, hiszen ez lesz majd a lámpásod fedője.

Távolítsd el a magokat! Később meg is sütheted kevés sóval és olajjal. (Ha forró vízbe áztatod, akkor könnyedén lejön róla a tökbelső.)

Egy kanál segítséggel kapard ki a tököt teljesen. A tökhúst is kapard át azon az oldalon, ahol a minta lesz. Ezzel vékonyabb lesz az a felület, melyet faragni fogsz.

4. lépés: A minta felragasztása és a minta körbeszurkálása

Nyomtasd ki az általad választott mintát és ragaszd rá a tökre! (Érdemes kevés liszttel is átdörzsölni a tököt, hogy jobban rátapadjon a minta.)

fotó

Egy hegyes kiszúróval (mely lehet akár egy csavarhúzó is) szurkáld körbe a minta vonalát!

fotó

Fontos, hogy a körbeszurkálást (vagy pontozást) sűrűn végezzük. Ezzel is könnyítjük a munkánkat. Ha a kiszúrt pontokat összehúzzuk a kiszúróval, akkor már a fő vonal is kézen van, melyet csak körbe kell vágnunk.

5. lépés: Vágás, faragás

Távolítsuk el a ráragasztott mintát és egy kisebb késsel kezdjük el kivágni a kiszúrt részek mentén a tököt. Vágjunk ki kisebb darabokat, így biztosan nem fog eltörni a tök. Ha például van egy nagyobb szem rész, akkor azt vágjuk inkább háromfelé, és úgy vegyük ki darabokat, így szebb lesz.

Végül igazítsuk át egy késsel a fő vonalakat. Vékonyítsuk el a tökhúst belülről, így jobban át fog jönni a fény a lámpáson.

6. lépés: Tisztítás

Távolítsuk el a faragás során keletkezett darabokat a tök belsejéből és töröljük át ismét kívülről is.

7. lépés: Világítsd meg a mesterműved!

Helyezzünk bele ledes mécsesest! Választhattunk színváltósat is, ezzel máris különlegesebbé tettük a töklámpásunkat.

+1 tipp

Lakásban nem fog sokáig szép lenni a tök. Pár nap után rakd ki a hűvösre, vagy eleve kint helyezd el az erkélyen vagy az ajtó előtt. Ha melegen tartod, akkor hamar meg fog penészedni. Viszont, ha hajlakkal befújod, akkor késleltethetted a romlást.

Nézd meg ezeket a videókat a Pumpkin Lady oldalán és te is tökéletes Halloween tököt fogsz faragni!

A tökfaragás köré szervezhetünk egy családi napot is, vagy meghívhatjuk barátainkat is, ahol valami tökös finomság is előkerülhet a sütőből. Együtt vagy akár egyedül is nagyon jó móka a tökfaragás. Én minden évben több Halloween tököt is készítek, melyek lámpásként hangulatos fényekkel töltik meg az őszi esteket. 

Eddig ezeket a tököket készítettem:

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

vissza