Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Alakbarát gyömbéres paprikás csirke

2015.12.13.

Alakbarát gyömbéres paprikás csirke

A megszokott paprikás csirkét könnyedén felturbózhatjuk egy kevés reszelt gyömbérrel. Ettől egzotikus ízt kap, mely nagyon jól áll neki. Próbáljátok ki bátran! Az étel alakbarát módon készült, ráadásul a gyömbér csípős ízével segíti a zsírégetést is.


Hozzávalók (3-4 személyre):

1 kg csirkemell filé

1 nagyobb vöröshagyma

1 evőkanál olívaolaj

½ tv paprika

1 db paradicsom

1 evőkanál fűszerpaprika

1 evőkanál reszelt gyömbérgumó

őrölt fekete bors

1,5 evőkanál zabpehelyliszt

3 dl főzőtejszín (10%-os)

3 dl zöldségalaplé vagy víz

 

Köret:

basmati rizs

 

Elkészítés:

1. A csirkét megmossuk, megtisztítjuk és kockákra vágjuk.

2. A vöröshagymát finomra vágjuk, a paradicsomot és a paprikát pedig kockára.

3. Egy lábosban felforrósítjuk az olajat és hozzáadjuk a vöröshagymát. Aranybarmára pirítjuk, pároljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott paprika felét és ezzel is pirítjuk egy kis ideig. Majd tűzről lehúzva fűszerpaprikával meghintjük. Mehet bele a csirke is. Sóval, borssal ízesítjük és fedő alatt rövid lében pároljuk.

Minden pörkölt titka az, hogy többször meg kell ismételni azt, hogy zsírjára pirítjuk, majd kevés lével felöntjük. Ugyanis tévedés, hogy a sok hagymától lesz igazán szaftos. Attól lesz szaftja, hogy a hús pirulása során pörzsanyagok képződnek, melyeket vízzel fölöntve szétfőzünk, és ezt minél többször ismételjük meg, annál sűrűbb lesz.

Szóval a paprikás csirkét is pirítsuk le legalább egyszer. Azaz teljesen el kell főznünk a lét róla (sercegjen a lábos alja). Picit pirítjuk és mehet rá egy kevés víz. Fedő alatt tovább pároljuk.

4. Ha már puha a hús, akkor hozzáadjuk a maradék paprikát és a paradicsomot is. Együtt pároljuk egy rövid ideig.

5. Végül tejszínes habarást készítünk. Egy magas falú tálba beleszitáljuk a zabpehelylisztet, hozzáadjuk a tejszín felét és habverővel csomómentesre keverjük. Ekkor még nagyon sűrű és nehéz is keverni, de ilyenkor kell igazán kiirtani a csomókat. Hozzáadjuk a többi tejszínt is, és ezzel is csomómentesre keverjük. Ehhez a tejszínes liszthez hőkiegyenlítéssel adjuk hozzá a pörkölt szaftját. Azaz egy merőkanállal kiveszünk a szaftból és lassan, apránként hozzáadjuk a habaráshoz, melyet közben folyamatosan kevergetünk. Egy merőkanálnyi levet szedjünk ki. Utána szitán vagy szűrőn keresztül öntsük a habarást a húshoz. Jól keverjük el, és forraljuk ki. Ha nem forralnánk ki a habarással, akkor liszt ízű lenne, és így nem is lehet olyan sokáig tárolni. Miután felforrt keverjük bele a reszelt gyömbért, és készen is van.

 

Basmati rizzsel tálaljuk.

vissza

Hozzászólások