• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Fokhagymás rakott pulykamell cukkínivel és bulgurral (alakbarát)

2015.12.26.

Fokhagymás rakott pulykamell cukkínivel és bulgurral (alakbarát)

Egy újabb reform módon készített étel, melyet diétánkba is beilleszthetünk.

Hozzávalók (4 személyre):

2 ek. olívaolaj

1 db vöröshagyma

5 gerezd fokhagyma

400 g pulykamell

őrölt fekete bors

őrölt fehér bors

őrölt szerecsendió

szárított oregánó

víz vagy alaplé

1 db cukkini

100 g bulgur

125 g zsírszegény sajt

3 ek. vaj

3 ek. zabpehelyliszt

4 dl tej (1,5 %)


Elkészítés:

1. A húst megtisztítjuk és kockákra vágjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, a cukkinit pedig kb. 1 cm-es szeletekre.

2. A bulgurnak felforralunk 3 dl vizet egy kevés sóval. Ha felforrt, akkor beleöntjük a bulgurt, majd levesszük a tűzről és lefedve hagyjuk megpuhulni kb. 15-20 percig.

3. A cukkini szeleteket sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk és oregánót teszünk rá, majd alaposan összekeverjük és állni hagyjuk.

4.  Felforrósítjuk az olívaolajat és üvegesre pároljuk benne a hagymát. Rátesszük a húst. Sózzuk, borsozzuk. Fedő nélkül lepirítjuk a húst. Pirosas kérget kell, hogy kapjon. Ekkor felöntjük egy kevés vízzel és fedő alatt pároljuk. Majd ismét fedő nélkül pirítjuk, újra felöntjük vízzel és pároljuk. Ettől szaftos lesz a hús. A legvégén zúzott fokhagymát adunk hozzá.

5. Elkészítjük a besamel mártást. Ehhez először felforraljuk a tejet, majd félretesszük. Egy másik lábosban felforrósítjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet. Lassú tűzön, addig hevítjük, míg habozni nem kezd. Állandó habverővel történő keverés mellett felöntjük a forró tejjel. Sózzuk, őrölt szerecsendióval megszórjuk és felforraljuk. Végül belekeverünk egy kevés reszelt sajtot és zúzott fokhagymákat is.

6. Egy jénai tálban vagy más hőálló tálban összeállítjuk az egészet. A tál aljára kerül a bulgur szétterítve, rá a hagymás hús. Utána a cukkini szeletek. Az egészet leöntjük a besamel mártással és a tetejére sajtot szórunk. 180 C fokos előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük.

 

vissza

Hozzászólások

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!