2014.10.20.
Régóta kísérletezek a kenyérlángos receptekkel, és végre megtaláltam az igazit. Ennek hangulata van. Ahogy beleharapok, újra azon a nyáresti borfesztiválon érzem magam, amit gyengéden átjárt a töki pompos illata, hirtelen egy kicsit Balatonon is vagyok, valamelyik szüreti fesztiválon, és eszembe jutnak azok a hideg programok is, melyeknek elengedhetetlen melegítő harapnivalója a langalló.
Hozzávalók (4-6 személyre)
500 g búzafinomliszt (de még finomabb BL80 kenyérlisztből)
7 g szárított élesztő
200 ml langyos víz
1 ek. só
4 ek. étolaj
Feltét:
50 g kolozsvári húsos szalonna
50 g füstölt kenyérszalonna
1 db nagyobb lila hagyma
120 g trappista sajt
400 ml tejföl
só
3 gerezd fokhagyma
Elkészítés
1. A lisztet egy nagyobb edénybe szitáljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a sót. Elkeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és fokozatosan a langyos vizet is. Ezután gyúrás, dagasztás következik, hogy sima tésztát kapjunk. A tészta akkor jó, ha szép fényes és elválik az edény falától.
30 percig meleg helyen, letakarva pihentetjük.
2. Ha már a tészta duplájára nőtt, akkor újra átgyúrjuk, majd kinyújtjuk kb. 2 cm vastagságúra. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és újból letakarva kelesztjük, 15 percig.
Addig a sütőt előmelegítjük 220 C fokra (alsó-felső sütés).
3. A megkelt tésztát 15 percig elősütjük a sütőben.
4. Az elősütött tészta tetejét megkenjük fokhagymás, sós tejföllel, majd kockázott szalonnával, lila hagymával és reszelt sajttal megszórjuk. További 15 percig sütjük.