Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek! Örülök, hogy itt vagy! Földi Rita vagyok, a Life & Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life & Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life & Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:


Konyha:


Étkezés:
Szezon:
Alkalom:


Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:

Speciális összetevő:


Népszerű témák:Szavazás

Leginkább milyen recepteket szeretnél látni az oldalon?

Szavazok

Ezek Európa legszebb karácsonyi vásárai!

 

Ezek Európa legszebb karácsonyi vásárai!

Téli mesevilággá változott városok

Nehéz megmondani, hogy mikortól is indul be a karácsonyi készülődés vágya az emberben. Az biztos, hogy nem köthető dátumokhoz, advent első vasárnapjához, vagy valami máshoz. Sokkal inkább olyan testre és lélekre egyaránt ható pillanatoknál nyomódik be a ”Start Christmas” feliratú képzeletbeli gombocska, amelyeknél például megérezzük azt a finom fahéj illatot, mely édesanyánk ínycsiklandozó karácsonyi süteményét juttatja az eszünkbe, vagy amikor meglátjuk a téli sötétségben felbukkanni a szívünkben is melegséget gyújtó fényeket, és eszünkbe jut talán még az első karácsonyunk is, ahogy gyerekként rácsodálkoztunk a hatalmas karácsonyfára és a rajta csüngő fényes girlandokra, varázsgömbökre. Varázsvilág ez ilyenkor. Az egész karácsony az. Legalábbis ezt keressük. Azt, hogy lelkünket is ünnepi fényekbe öltöztethessük. Fénnyel, szeretettel. Ehhez kellenek a karácsonyi vásárok is, melyekből a négy legjobbat mutatom be most neked.

A European Best Destinations portál minden évben megszavaztatja a turistákkal – egy online szavazás keretében – azt, hogy melyik karácsonyi vásárt szeretik a legjobban. Mutatom a TOP4-et!

TOP1. Zágrábi karácsonyi vásár

Fedezd fel Horvátország varázslatos téli világát!

Szinte téli mesevilággá változik a nyáron is népszerű, turisták által igen kedvelt horvát főváros. Nem csoda, hogy az európai karácsonyi vásárok közül a zágrábit tartják a legjobbnak. Háromszor is elnyerte már a legjobb karácsonyi vásárnak járó első helyezést.

Meghitt hangulatával, ezernyi lélekmelegítő fényével, régmúlt karácsonyokat időző körhintájával, hangulatos korcsolyapályájával, világító szökőkútjával, a Főtéren felállított hatalmas adventi koszorújával az ember tényleg úgy érzi magát itt, mint Aliz Csodaországban.

fotók

Ez az a hely, ahol pillanatok alatt visszatér a gyermeki én, aki vidám karácsonyi dallamokat énekelve válogat a színes mézeskalácsok és csokisabbnál csokisabb sütemények között, mert ugye ki tudja, milyen titkot rejtenek ezek a karácsonyi ajándékoktól ékes sorok? Mindenkinek magának kell felfedeznie, de az biztos, hogy az aprócska ajándékokon túl, valami mást is haza fogsz vinni innen. Nem a táskádban és nem is a zsebedben. Hanem a szívedben.

Mikor? December 1-től, január 6-ig.

Best Christmas Market Advent Zagreb Croatia - Weihnachtsmärkt

Zagreb was voted the best Christmas market in Europe for the third time in a row 2016 - 2017 - 2018. Go to Zagreb, enjoy a magical Christmas time and find out Zagreb's secret! High quality crafts, a festive and friendly atmosphere, numerous events (ice rinks, concerts, ...) at affordable prices.

TOP2. Colmari karácsonyi vásár

Kis utcácskákon nagy karácsonyi hangulattal vár a francia város.

Franciaország északkeleti részén, Elzász régióban található Colmar. Alapból van benne valami romantikusan idilli, ahogy a labirintusszerű kis utcácskákon sétálgat az ember. Mindez hófedte házikók szemet gyönyörködtető látványával és meghitt karácsonyi fényekkel egészül ki a karácsonyi időszakban.

Nem is csoda, ha úgy érzed magad itt, mintha kinyitottál volna egy mesekönyvet és a kellős közepén sétálgatnál, ahol porcukorszórás borítja a kis utcácskákat és a házacskáknak, mintha mézeskalács illata lenne. 

fotók

Az biztos, hogy nem csak édes finomságokból, hanem borokból és sajtokból is be kell vásárolnod a colmari karácsonyi vásáron, hogy megismerkedhess az elzászi gasztronómiával.

Ha már a városban vagy, mindeképpen fedezd fel akár lovaskocsival, akár kisvasúttal a város szívét, a változatos történelmi műemlékeket, a gótikus épületeket, melyek ilyenkor különleges fényben ragyognak. 

Mikor? November 23-tól, december 30-ig.

TOP3. Bécsi karácsonyi vásár

A legfinomabb puncs lelőhely

Csaknem húsz adventi vásár és karácsonyi falu nyitja meg kapuit az osztrák fővárosban az adventi időszakban.

Ilyenkor szinte az egész város egy hatalmas karácsonyi vásárrá változik, ahol varázslatos hangulatban ezernyi karácsonyi apró ajándék közül választhatsz, miközben mézeskalács és puncs illat szál a levegőben.  

A pompás klasszicista épületek egyedi hangulatot varázsolnak, a karácsonyi fényekkel megvilágítva pedig garantáltan melegséget lopnak a szívekbe.

Hatalmas, díszített karácsonyfában gyönyörködhetsz a Városháza előtti téren, de a Schönbrunni Kastély kertjéhez is látogass el, ha kicsit szeretnél visszarepülni a régmúlt időkbe. A fényárban úszó karácsonyfa előtti teret árusok lepik el, akik régi időket idéző kézműves termékeket, a Habsburgok idejéből származó díszműárukat és egyéb érdekességeket kínálnak, miközben osztrák és nemzetközi kórusok karácsonyi dalokat énekelnek a karácsonyfa előtt felállított színpadon.

fotók

A Wiener Christkindlmarkt a legismertebb és legnagyobb karácsonyi vásár Bécsben. A gyerekeket Jézuska-műhely, Jézuska-expressz, Mennyei Postahivatal és jászolkiállítás várja.  

A MuseumsQuartier téli programjának keretében a kivilágított jégpavilonokban rendhagyó puncskreációkat kínálnak, a különleges hangulatról pedig az épületek homlokzatára vetített fények és nemzetközi DJ-k gondoskodnak.

Mikor? November 17-től, december 24-ig.


TOP4. Budapesti karácsonyi vásár

Téli gasztrómesék töltött káposztával és kürtöskaláccsal 

Európa 10 legszebb vására között a Vörösmarty téri Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár a 4. helyen végzett. Ha szeretnél feltöltődni egy csepp karácsonyi hangulattal mindenképpen látogass el az ünnepi fényekben pompázó térre, ahol minden héten naponta más-más tematikus programmal készülnek. 

Kedd esténként gasztrómesékkel várnak (18 és 20 óra között Gasztrómesék Bezerics Danival program keretében Dani mesél borról, gasztronómiáról, hagyományokról és kultúráról.)

Szerda estkénként Budapest titkait ismerheted meg (18-19 óra között Kiss Róbert Richárd Prima Primissima-díjas újságíró előadássorozatát hallhatod Budapest titkai címmel. A sorozat Magyarország és a világ más tájainak karácsonyi és szilveszteri szokásait mutatja be, állítja párhuzamba.)

Szombatonként 11 és 18 között Szamos marcipán-bemutató szórakoztatja az édességkedvelőket.

A vásáron megismerkedhetsz a magyar kézművesek portékájával és megkóstolhatod a hagyományos téli, karácsonyi ételeket. Lesz liba, töltött káposzta, vad- és halétel hét, de nem maradnak el a böjti étkek sem.

Ezek mellett persze kóstolhatsz lepényeket, ehetsz sült gesztenyét, kürtöskalácsot, rétest, vagy válogathatsz a kis manufaktúrákban készülő csokoládés és marcipános finomságok közül.

fotók: Földi Rita

Érdemes vasárnap menned, 16 órakkor van a gyertyagyújtás a téren található óriás adventi koszorún.

Mikor? November 9-től, január 1-ig.


Az adventi időszakban Magyarországon nem csak a fővárosba érdemes ellátogatnod, hiszen a Balaton régióban is varázslatos programokkal várnak.

Varázslatos Advent a Balatonnál

5+1 település a balatoni régióban karácsonyi programokkal: Balatongyörök, Gyenesdiás, Keszthely, Siófok, Veszprém, Zalakaros

Szerző: Földi Rita

Tetszett a cikk? Oszd meg az ismerőseiddel is!

Még több tipp, ötlet, recept a Facebook és az Instagram oldalamon.

vissza