Life&Trend

Az élet hangulatos oldala

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek! Örülök, hogy itt vagy! Földi Rita vagyok, a Life & Trend alapítója és főszerkesztője.

Az élet számos területén találhatunk olyan tevékenységeket, melyek szebbé tehetik a mindennapjainkat. A Life & Trend ezeket szeretné bemutatni, hogy az élet hangulatos oldala legyen, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.

A Life & Trend hangulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Kövess itt is!

Life&Trend

Megosztás

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Szavazás

Leginkább milyen recepteket szeretnél látni az oldalon?

Szavazok

Csontleves májgombóccal

2014.09.22.

Csontleves májgombóccal

Egy igazi vasárnapi ebéd sok helyen elképzelhetetlen húsleves nélkül. Egy ízletes májgombóc pedig igazán fel tudja dobni a már jól megszokott csontlevest. Csontlevest készíthetünk bármilyen csontból (marha, sertés stb.). Én most oldalast vettem hozzá, csakhogy extra húsos legyen a leves. De választhatunk velős marhacsontot is, így az előétel is meg van egy kis velős pirítóssal.

Hozzávalók (6-8 személyre):

500 g sertésoldalas

2 db vöröshagyma

1 db fokhagyma

1 tk. egész bors

1 tk egész köménymag

3 db szegfűszeg vagy szegfűbors

3 db sárgarépa

2 db petrezselyemgyökér

1 db kisebb karalábé

1 db kisebb zeller

1 csomó petrezselyemzöld

1 db kelkáposzta levél

1 db paprika

1 db paradicsom

5 l hideg víz

 

májgombóc:

15 dkg csirkemáj

1 db szikkadt zsemle

1 db tojás

1 tk. étolaj

1 kis fej vöröshagyma

1 csomó petrezselyemzöld

őrölt fekete bors

1 tk. majoránna

6 ek. zsemlemorzsa

Elkészítés:

1. A húst megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd egy fazékba tesszük. Ha csonttal dolgozzunk, akkor feldaraboljuk (vagy a hentessel feldaraboltatjuk) és leforrázzuk. Ha velős csontot vettünk, akkor a két végét sózzuk be, hogy ne jöjjön ki belőle a velő. Hideg vízzel felöntjük és felforraljuk. Megsózzuk és a forráskor képződő habot szűrőkanállal leszedjük.

Ezután már nem szabad forralni, csak gyöngyözve forrjon a leves.

2. A megmosott, héjas vöröshagymát, fokhagymát félbevágjuk, és száraz serpenyőben megpirítjuk a vágási felületnél, majd beletesszük a levesbe.

Egy tea tojást megtöltünk a következő fűszerekkel: egész bors, egész köménymag,  egész szegfűszeg vagy szegfűbors. (Ha nincs tea tojásunk, akkor közvetlenül a levesbe is tehetjük a fűszereket.) Lassú gyöngyöző forralással főzzük kb. 1 órán át.

3. Egy óra múlva beletesszük a megtisztított zöldségeket. A paprikát, paradicsomot és petrezselyemzöldet egészben tegyük bele, a többit nagyobb darabokra vágva. Szüksége esetén még sózunk, de ügyeljünk arra, hogy a májgombóc belefőzésével is fog még ízt kapni a leves. Összesen kb. 3 órát főzzük a levest (de ez függ attól is, hogy milyen húst/csontot választottunk).

4. Ezalatt elkészítjük a májgombócot. A zsemlét vízbe vagy tejbe (lehet a kettő keveréke is) áztatjuk.

5. Egy kevés étolajban aranybarnára pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zöldpetrezselymet és pár percig tovább melegítjük. Hozzáadjuk vízbe/tejbe áztatott, majd kinyomkodott zsemléhez.

6. A májat megmossuk, a hártyát eltávolítjuk, majd apró kockára vágjuk és ezt is a zsemléhez adjuk. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk majoránnával. Majd az egészet átöntjük egy aprítógépbe vagy turmixgépbe és apróra daraboljuk. Hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát és alaposan elkeverjük, majd 15 percre hűtőbe tesszük.

7. Belefőzzük a májgombócot is a levesbe, vagy külön kiszedünk a levesből és úgy főzzük meg (de a végén öntsük vissza a levet a többihez, mert ez sokkal fűszeresebb). Két kávéskanál segítségével kb. 2 cm-es gombócokat formázunk (nem nagyon duzzad meg). A masszának sűrűnek kell lennie, de nem annyira, hogy kemény gombócokat formázzunk. Ha túl lágy, akkor adjunk hozzá még zsemlemorzsát. Gyöngyözve forrjon a leves, így 10 perc elég neki. Ha kész, akkor szűrőkanállal kiszedjük, és tálalásig melegen tartjuk.

8. Ha a leves elkészült, akkor legalább 30 percet pihentetjük, majd átszűrjük.

Tálalásnál adjunk hozzá még kifőzött csigatésztát is, és a leves tetejét szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.

 

Mentés

vissza

Hozzászólások