2014.01.20.
Kedvenc téli levesem. Csodás élmény, mikor a sajt megolvad a forró levesben. Pont így melegíti fel hideg időben a fázós embereket is.
Hozzávalók (4 személyre):
4 db nagyobb méretű vöröshagyma
2 szál újhagyma
2 ek. vaj
1 csipet cukor
8 dl húsleves (zöldségalaplé vagy erőleves)
só
őrölt fehér bors
1 dl száraz fehér bor
1 db szikkadt francia kenyér (vagy kifli)
reszelt trappista sajt (lehet füstölt is)
Elkészítés:
1. A megtisztított vöröshagymákat felkarikázzuk és vajon megpároljuk egy lábasban. Egy csipet cukrot szórunk rá a párolás elején.
2. Felöntjük a levessel vagy az alaplével. Sózzuk, őrölt fehér borssal megszórjuk, és miután felforrt hozzáadjuk a bort. Összesen kb. 15 percig főzzük.
3. Levesbetétként a kenyérszeleteket megszórjuk reszelt sajttal és apróra vágott újhagymával, (kockázott füstölt szalonnát is tehetünk rá) és sütőben megsütjük.
A levest forrón tálaljuk a sajtos kenyerekkel. Kínálhatunk még hozzá kockára vágott sajtot is.