Life and Trend

Földi Rita online magazinja

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Zellerkrémleves oregánós ropogóssal

2017.09.27.

Zellerkrémleves oregánós ropogóssal

Egészséges finomság 20 perc alatt

A zeller jótékony hatását kevesen ismerik. Pedig legfontosabb leveszöldségünk az egyik legegészségesebb gyökeresek közé tartozik. Természetes gyulladáscsökkentő, tisztítja a veséket és megakadályozza a szervezet elsavasodását. Jó a magas vérnyomás és az idegeskedés ellen is, mivel az idegrendszerünk számára fontos vitaminokat (B12) tartalmaz. Nem csak azért imádjuk, mert egy viszonylag olcsó alapanyag, hanem azért is, mert, számtalan módon el lehet készíteni. Rántva, zellerchipsnek, és hidegebb napokra egy finom krémlevesnek is. 

Hozzávalók (4 személyre)

  • 1 nagyobb darab zellergumó (kb. 300 g)
  • 2 ek. vaj
  • 2 ek. liszt
  • tej
  • víz
  • őrölt fehérbors
  • őrölt szerecsendió

 A ropogóshoz:

  • szikkadt kenyér vagy zsömle, esetleg tökmagos pogácsa
  • szárított, morzsolt oregánó
  • olívaolaj

Elkészítés

1. A zellert megtisztítjuk és vékonyan felszeleteljük.

2. Egy lábasban vajat olvasztunk és ezen egy kicsit megpirítjuk a zellert, kevés őrölt fehérborssal megszórva. Ne hagyjuk, hogy a vaj megégjen! Ha már kezd barnás lenni, akkor adjunk hozzá annyi tejet, hogy ellepje a zellert. Sózzuk meg, és főzzük puhára!

3. Forraljuk el teljesen a levét, majd szórjuk meg liszttel. Rövid ideig pirítsuk a lisztet, folyamatosan kevergetve, majd öntsük fel hideg víz és tej keverékével. Forraljuk fel!

4. A pürés állag érdekében turmixszoljuk le, és tűzre visszatéve ismét forraljuk át. Ha már levettük a tűzről, tegyünk bele egy hideg vaj darabkát.

A ropogós elkészítéséhez a szikkadt kenyeret apróbb kockákra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Locsolunk rá egy kevés olívaolajat és megszórjuk oregánóval. Mehet a sütőbe 200 C fokra, amíg ropogós nem lesz.

Tálalásnál a forró levesbe tesszük az oregánós ropogósokat.  

vissza

Hozzászólások