• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Tematikus hónapok = boldogság maximalizálás

2019.10.02.

Tematikus hónapok = boldogság maximalizálás

Olvastam egy jó spórolási tippet.

A pénz félretevése és a 200 Ft-osok gyűjtése eddig nem jött be, de ez most egy merőben más tipp volt. Azt írták, hogy meg kell határozni legalább három dolgot, amire nem költesz egy hónapban. Gondoltam ez nem is olyan nehéz dolog, csak egy hónap, amíg nem költhetek ruhára, lakberendezési tárgyakra és könyvekre – ezt a hármat határoztam meg.

Májusra tűztem ki, gondolva arra, hogy ezzel a módszerrel a nyaralásra majd összegyűlik egy kis pénz. Májusban gyönyörű idő kezdődött és elindult a kert-szezon. Hiába jöttek sorba a jobbnál jobb kerti bútor, hangulatos virágkompozíciók, grill eszközök hirdetései, hiába voltak tele az üzletek csábító, tavaszi színekben pompázó ruhákkal és hiába jelentek meg új könyvek kedvenc szerzőimtől, nem vehettem semmit. A legjobban egy kerti bútor hiányzott, ez már régóta nagyon kellett volna, de a szabályom szerint nem vehettem meg. Mindent szépen felírtam, hogy mit nem vettem meg. Azt hiszem ez a spórolási tipp valódi lényege, ugyanis a hónap végén szembesültem vele, hogy közel 200 ezer forintot spóroltam meg így, hogy a három kategóriából egyet sem engedélyeztem magamnak.

Aztán eljött a nyár, bikini-szezon ugyebár. Le akartam adni gyorsan néhány felesleges kilót. Elhatároztam, hogy júniusban egyáltalán nem eszem semmi fehér cukorból készült ételt. Régóta egészségesen táplálkozom és édesítőszerekkel készítem a desszertjeimet is, de azért gyakran becsúszik egy-egy csokoládé vagy túró rudi. Ezekről nagyon nehéz volt lemondanom, de tudtam, hogy csak egy hónapot kell kibírnom. Nem végleges. Júliusban már ehetek csokifagyit is. Kibírtam. És fogytam.

A júliusi hónapom az írásról szólt. A nyári esték hangulata inspiráló volt számomra. Hetente született egy-egy blogbejegyzés. Akkor annak volt ideje és ehhez éreztem a legnagyobb vágyat is. (És tudom, hogy az írás mellé elfogyasztott csokis süti is segített.)

Augusztusban már kicsit hatottak rám az asztrológus ismerősök is. Azt mondták, hogy ez az időszak az élvezetekről szól. Belegondoltam, hogy az elmúlt hónapokban alig jutottak az élvezetekből.  Tavasszal és nyár elején lemondtam valamiről (ruhákról, tárgyakról, cukorról), júliusban szintén lemondtam valamiről, hiszen az írás helyett mással is tölthettem volna a nyár estéket. Mindezeket végig gondolva még augusztus elején elhatároztam, hogy eljött az élvezetek hónapja. Csupán meg kellett határoznom, hogy milyen dolgok élvezetesek számomra. Az evés és az ételkészítés a lista élén szerepelt. Így augusztusban hagytam, hogy magával ragadjanak az ízek, inspiráljanak az alapanyagok és csak főztem, alkottam egy-egy új receptet, majd egy pohár bor társasságában elfogyasztottam a kert legszebb részén. Maximális élvezet. Aztán néztem a hullócsillagokat is, ehhez vettem egy nagyon kényelmes párnát a kertbe. Megajándékoztam magam egy új könyvvel is. (Amitől az írás is jobban ment.) Örömködtem, hogy nyár van, és kiélveztem a nyári gyümölcsök minden zamatát.

Majd augusztus vége lett. Elég is volt az élvezetekből, már vártam, hogy milyen tematikus hónap fog eszembe jutni. Meg is volt hamar. A szeptember a nyelvtanulás hónapja lett és az augusztusi gasztro-élvezetek miatt a diéta időszaka is.

Ahogy telnek a hónapok, már közben kitalálom, hogy mi lesz a következő hónapban fókuszban. Akár több is lehet, de néha elég egy is. Már várom, mint a karácsonyt és tudom, hogy nem kell lemondanom semmiről, a következő hónapban megtehetem, megehetem, megvehetem. Jobb is így, mert jobban is élvezem. Ha egy hónapig böjtölsz, utána sokkal jobban élvezed az ízeket, értékeled a pillanatot, maximalizálod a boldogságod. És persze nem veszel felesleges dolgokat, mert azért egy hónap alatt átértékelődik, hogy mi az, ami valójában kell, és mi az, ami nem is szükséges annyira. A türelem pedig valóban rózsát teremt. Az én esetemben pedig egy hinta ágyat a rózsák mellett. Egy új kerti bútor helyett egy régi, kopott hintaágyat kaptam meg ingyen. És tudod mit? Jobban örülök neki, mint bármilyen új bútornak.

Kellenek ezek a tematikus hónapok! Nekem mindenképpen. Te kipróbálod?

Szerző: Földi Rita

fotók: Pixabay

vissza

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!