Fő kategória: | levesek |
Étkezés: | ebéd |
Szezon: | téli, szezonfüggetlen |
Alkalom: | vasárnapi ebéd, karácsony, újév, húsvét |
Elkészítési nehézség: | közepes |
Elkészítési idő: | min. 120 perc |
Konyha: | magyar |
Árszint: | közepes árkategóriájú hozzávalók |
Csontleves májgombóccal
Egy igazi vasárnapi ebéd sok helyen elképzelhetetlen húsleves nélkül. Egy ízletes májgombóc pedig igazán fel tudja dobni a már jól megszokott csontlevest. Csontlevest készíthetünk bármilyen csontból (marha, sertés stb.). Én most oldalast vettem hozzá, csakhogy extra húsos legyen a leves. De választhatunk velős marhacsontot is, így az előétel lehet velős pirítós.
Hozzávalók (6-8 személyre)
- 500 g sertésoldalas
- 2 db vöröshagyma
- 1 db fokhagyma
- só
- 1 tk. egész bors
- 1 tk egész köménymag
- 3 db szegfűszeg vagy szegfűbors
- 3 db sárgarépa
- 2 db petrezselyemgyökér
- 1 db kisebb karalábé
- 1 db kisebb zeller
- 1 csomó petrezselyemzöld
- 1 db kelkáposzta levél
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 5 l hideg víz
májgombóc:
- 15 dkg csirkemáj
- 1 db szikkadt zsemle
- 1 db tojás
- 1 tk. étolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 csomó petrezselyemzöld
- só
- őrölt fekete bors
- 1 tk. majoránna
- 6 ek. zsemlemorzsa
Elkészítés
1. A húst megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd egy fazékba tesszük. Ha csonttal dolgozzunk, akkor feldaraboljuk (vagy a hentessel feldaraboltatjuk) és leforrázzuk. Ha velős csontot vettünk, akkor a két végét sózzuk be, hogy ne jöjjön ki belőle a velő. Hideg vízzel felöntjük és felforraljuk. Megsózzuk és a forráskor képződő habot szűrőkanállal leszedjük.
Ezután már nem szabad forralni, csak gyöngyözve forrjon a leves.
2. A megmosott, héjas vöröshagymát, fokhagymát félbevágjuk, és száraz serpenyőben megpirítjuk a vágási felületnél, majd beletesszük a levesbe.
Egy tea tojást megtöltünk a következő fűszerekkel: egész bors, egész köménymag, egész szegfűszeg vagy szegfűbors. (Ha nincs tea tojásunk, akkor közvetlenül a levesbe is tehetjük a fűszereket.) Lassú gyöngyöző forralással főzzük kb. 1 órán át.
3. Egy óra múlva beletesszük a megtisztított zöldségeket. A paprikát, paradicsomot és petrezselyemzöldet egészben tegyük bele, a többit nagyobb darabokra vágva. Szüksége esetén még sózunk, de ügyeljünk arra, hogy a májgombóc belefőzésével is fog még ízt kapni a leves. Összesen kb. 3 órát főzzük a levest (de ez függ attól is, hogy milyen húst/csontot választottunk).
4. Ezalatt elkészítjük a májgombócot. A zsemlét vízbe vagy tejbe (lehet a kettő keveréke is) áztatjuk.
5. Egy kevés étolajban aranybarnára pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zöldpetrezselymet és pár percig tovább melegítjük. Hozzáadjuk a vízbe/tejbe áztatott, majd kinyomkodott zsemléhez.
6. A májat megmossuk, a hártyát eltávolítjuk, majd apró kockára vágjuk és ezt is a zsemléhez adjuk. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk majoránnával. Majd az egészet átöntjük egy aprítógépbe vagy turmixgépbe és apróra daraboljuk. Hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát és alaposan elkeverjük, majd 15 percre hűtőbe tesszük.
7. Belefőzzük a májgombócot is a levesbe, vagy külön kiszedünk a levesből és úgy főzzük meg (de a végén öntsük vissza a levet a többihez, mert ez sokkal fűszeresebb). Két kávéskanál segítségével kb. 2 cm-es gombócokat formázunk (nem nagyon duzzad meg). A masszának sűrűnek kell lennie, de nem annyira, hogy kemény gombócokat formázzunk. Ha túl lágy, akkor adjunk hozzá még zsemlemorzsát. Gyöngyözve forrjon a leves, így 10 perc elég neki. Ha kész, akkor szűrőkanállal kiszedjük, és tálalásig melegen tartjuk.
8. Ha a leves elkészült, akkor legalább 30 percet pihentetjük, majd átszűrjük.
Tálalásnál adjunk hozzá még kifőzött csigatésztát is, és a leves tetejét szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.