Konyha: | magyar |
Fő kategória: | levesek |
Étkezés: | ebéd |
Szezon: | őszi, téli, szezonfüggetlen |
Alkalom: | karácsony, szilveszter, újév, farsang, vasárnapi ebéd |
Elkészítési nehézség: | könnyű |
Elkészítési idő: | max. 30 perc |
Speciális összetevő: | fehér cukor mentes, tojásmentes, húsmentes |
Népszerű témák: | street food ételek |
Árszint: | olcsó hozzávalók |
Fokhagymakrémleves
Hideg időben nincs is jobb egy forró krémlevesnél. A fokhagymakrémleves tökéletes választás ebédre, vacsorára, ünnepre, vagy csak úgy. Ezt a levest gyorsan és egyszerűen elkészíthetjük. Egyszerűen imádom!
Hozzávalók (6 személyre)
- 10 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 4 evőkanál vaj
- 450 g tejföl
- 1 csomó petrezselyemzöld
- 1,8 l víz vagy erőleves vagy csontlé
- só
- őrölt fehérbors
- 6 db pirítós kenyér
- sajt ízlés szerint
Elkészítés
1. Egy lábosban felolvaszjtuk a vajat, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg, épp hogy csak pároljuk. Ezután hozzákeverjük a lisztet, rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük hideg vízzel vagy csontlével.
2. Sóval, őrölt fehérborssal ízesítjük, és felforraljuk.
3. Hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a tejfölt (azaz, egy merőkanállal vegyünk ki a levesből és lassan öntsük a tejfölhöz, habverővel keverjük el, majd lassan öntsük az egészet vissza a levesbe). Ha másodszorra is felforrt, akkor van kész a leves.
A legvégén tegyük bele a finomra vágott petrezselymet.
A krémesebb állag érdekében botmixerrel keverjük át a kész levest.
Tálaláskor szórjunk bele reszelt sajtot és pírított kenyér kockákat.
Nagyon mutatós, ha cipóban tálaljuk.