Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Juhtúrós-bazsalikomos ravioli tejszínes gombamártással

Juhtúrós-bazsalikomos ravioli tejszínes gombamártással
Juhtúrós-bazsalikomos ravioli tejszínes gombamártással
Juhtúrós-bazsalikomos ravioli tejszínes gombamártással
Juhtúrós-bazsalikomos ravioli tejszínes gombamártással
Juhtúrós-bazsalikomos ravioli tejszínes gombamártással
Konyha:mediterrán
Fő kategória:tészták
Étkezés:ebéd
Szezon:tavaszi, szezonfüggetlen
Elkészítési nehézség:közepes
Elkészítési idő:max. 90 perc
Speciális összetevő:fehér cukor mentes, húsmentes
Árszint:olcsó hozzávalók

Juhtúrós-bazsalikomos ravioli tejszínes gombamártással

A ravioli töltelékéhez szinte bármilyen maradékot fel lehet használni. Vannak paradicsomos változatok, édes töltelékek és levesbetétként is használják. Ezúttal egy bazsalikomos tölteléket választottam.

 Hozzávalók (2-3 személyre)

a tésztához:

  • 120 g durumbúzaliszt (vagy búzafinomliszt)
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 2 ek. hideg víz
  • étolaj és tojás a kenéshez

a tejszínes gombamártáshoz:

  • olívaolaj
  • 7 db gomba
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • 2,5 dl tejszín (jó a szójatejszín is)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 csipet őrölt fehér bors
  • 1 ek. liszt
  • 1 dl víz

a juhtúrós-bazsalikomos töltelékhez:

  • 150 g juhtúró
  • 1 ek. olívaolaj
  • 8-10 db friss bazsalikom levél

 Elkészítés

1. A lisztet a gyúródeszkára szitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk, és beletesszük a külön tálkába felütött tojást. Megsózzuk, és hozzáadjuk a vizet.

Alaposan összegyúrjuk a hozzávalókat. Ez időben több mint 15 percet is jelenthet. A jó tészta, egynemű, felülete sima, és ha kettévágjuk, akkor a belső felülete kissé fényes.

A begyúrt tésztát cipó alakúra formázzuk és felületét étolajjal vékonyan megkenjük. Egy tálra tesszük, melyet szintén meglocsolunk egy kevés étolajjal, mert ahol nem védjük a felületet a kiszáradástól, ott a tészta szikkadt lesz, és nyújtáskor ”kicserepesedik”.

Ha nem akarunk olajat használni, akkor tekerjük alufóliába a cipót és tegyük be a hűtőbe.

A cipót 20 percig pihentetjük.

Ezután lisztezett gyúródeszkára tesszük és vékonyan kinyújtjuk. Kb. 30 percig szikkadni hagyjuk, ezalatt többször megfordítjuk.

2. Elkészítjük a tejszínes gombamártást. Ehhez kevés olívaolajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk. Ha a gomba elfőtte a levét, megszórjuk petrezselyemzölddel, majd liszttel, és néhány percig tovább pirítjuk. Felöntjük vízzel, (a legjobb, ha a tészta főzővizét használjuk) és alaposan elkeverjük. Kiforraljuk, tejszínnel dúsítjuk, és még egyszer átforraljuk.

3. A juhtúros-bazsalikomos töltelékhez a juhtúrót elkeverjük az olívaolajjal és a megmosott, felaprított bazsalikommal.

4. A tésztát vékonyan kinyújtjuk és félbe hajtjuk. Az egyik felére teáskanálnyi halmokat teszünk a töltelékből egyenlő távolságra, majd ráhajtjuk a tészta másik felét. Téglalapformákat vágunk ki a tésztából a töltelékkel együtt. A téglalapok szélét felvert tojással megkenjük és összenyomjuk a két réteg tésztát, villával lenyomkodjuk a széleit.

Forrásban lévő sós vízben megfőzzük a raviolit. Ha durumbúzaliszttel készítettük a tésztát, akkor 15 perc főzés is kellhet.