Konyha: | magyar |
Fő kategória: | sertés ételek |
Étkezés: | ebéd |
Szezon: | őszi, téli |
Elkészítési nehézség: | közepes |
Elkészítési idő: | max. 60 perc |
Speciális összetevő: | gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, fehér cukor mentes, fehér liszt mentes, laktózmentes |
Árszint: | közepes árkategóriájú hozzávalók |
Kemencében sült oldalas és sütőtök
Egy kisebb családi összejövetel alkalmával kemencében sütöttünk, előbb oldalast, majd egy tököt, végül pedig papsipkát. A kemence melegét jól ki kell használni, azt hiszem nekünk remekül sikerült ezzel a három finomsággal.
Az ételeket sütőben is könnyedén el tudjuk készíteni az alábbi recept alapján.
Hozzávalók (4-6 személyre)
az oldalashoz:
- 1 kg oldalas
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt köménymag
- morzsolt majoránna
- fokhagyma-granulátum
- 1 dl világos sör
- 3-4 ek. sertészsír
- a körethez:
- 300 g burgonya
- 4 ek. étolaj
- ugyanaz a fűszerkeverék, melyet az oldalashoz használtunk
Elkészítés
1. Az oldalast a fenti fűszerekkel alaposan bedörzsöljük, és egy napig pácoljuk. Másnap egy fedeles jénai tálba, vagy tepsibe tesszük, hozzáadjuk a zsírt, sört öntünk alá és fedő alatt 200 C fokon 1 óráig sütjük.
Az utolsó 10 percben vegyük le róla a fedőt, hogy ropogós kéreg is kialakuljon a tetején.
2. A burgonyát meghámozzuk, és nagyobb cikkekre vágjuk. A fűszerkeverékkel és az olajjal alaposan átkeverjük, majd 200 C fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük.
3. A sütőtökök nagyobb darabokra vágjuk és tepsibe tesszük. 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
Az oldalast a burgonyával tálaljuk és borban sült zöldségeket is kínálhatunk hozzá.