Life and Trend

Földi Rita online magazinja

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Korhelyleves

Korhelyleves
Konyha:magyar
Fő kategória:levesek
Étkezés:ebéd, vacsora
Szezon:téli
Alkalom:szilveszter, újév
Elkészítési nehézség:könnyű
Elkészítési idő:max. 60 perc
Speciális összetevő:tojásmentes
Népszerű témák:szilveszteri buli receptek
Árszint:olcsó hozzávalók

Korhelyleves

Általában Szilveszterkor vagy nagyobb mulatozás (italozás) után készítjük, de ez eltolódhat egy februári hideg napra is, amikor egy tányér forró, vitamindús leves feldobhatja az ember napját.

A korhely a népnyelvben mulatozó, ivós embert jelent. Innen kapta a nevét a leves, mert nekik szánták gyomorjavítóként.

 Hozzávalók (8 személyre)

  • 800 g savanyított káposzta
  • 3 db babérlevél
  • őrölt köménymag
  • őrölt fekete bors
  • morzsolt majoránna
  • 1 db fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 8 db bécsi virsli
  • 300 g füstölt-főtt tarja
  • 450 g tejföl
  • 2 ek. liszt
  • 3 ek. étolaj
  • 1 kk. fűszerpaprika

 Elkészítés

1.  A savanyú káposztát összevágjuk és egy nagyobb lábosba tesszük. Felengedjük hideg vízzel és fűszerezzük sóval, őrölt borssal, őrölt köménnyel, majoránnával és babérlevéllel.

Beletesszük a felaprított fokhagymát és az 1 cm-es kockákra vágott tarját is.

2. Amikor puhára főtt a káposzta, akkor magyaros rántással berántjuk a levest. Ehhez egy külön edényben olajat forrósítunk, hozzáadjuk a lisztet. Megpirítjuk. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát és megpároljuk benne. Tűzről levéve elkeverjük a rántásban a fűszerpaprikát. Ezt a keveréket a forrásban lévő leveshez adjuk állandó kevergetés mellett.

3. Hőkiegyenlítéssel a levesbe tesszük a tejfölt. Forralás után készen is van. Legvégén adjuk hozzá a felkarikázott virslit, mely néhány perc alatt puhára fő.

Készíthetjük füstölt szalonnával vagy más húsokkal (pl. oldalas) is.